Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE: Scandal pentru eliminarea judecatoarei Ana Labus de la CSM din cursa pentru Inalta Curte

UPDATE: Scandal pentru eliminarea judecatoarei Ana Labus de la CSM din cursa pentru Inalta Curte

scris de Ziua Veche
123 afisari

 

UPDATE ora 18.00: Scandalul s-a finalizat in coada de peste, intrucat din cauza cererilor de amanare formulate de cativa candidati, numirile pentru Sectia penala a Inaltei Curti s-au amanat pentru luna septembrie.  Labus nu s-a aratat la fata, dar nici nu si-a retras candidatura asa cum i-au cerut asociatiile profesionale ale magistratilor.


UPDATE ora 13.30: Judecatoarea Viorica Costiniu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Magistratilor din Romania a descins la sedinta CSM de joi, pentru a da citire unui protest al formatiunii sale la adresa membrei CSM judecatoarea Ana Labus, care si-a depus candidatura pentru un fotoliu de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Viorica Costiniu a calificat drept „jenanta si rusionasa” incercarea lui Ana Labus de a candida din postura de membru al unui for care decide cu privire la promovarile la instanta suprema. Costiniu a solicitat Sectiei de judecatori a CSM (din care Ana Labus a lipsit joi) sa o determine pe colega lor sa renunte la candidatura si, in cazul in care respectiva nu ar renunta, sa nu o promoveze in functie, subliniind faptul ca judecatoarea Labus nu are nici vechime si nici experienta pentru un post la Inalta Curte. Lidera AMR a reamintit ca asociatia sa a sustinut-o pe Ana Labus atunci cand aceasta a candidat pentru un mandat la CSM din partea tribunalelor, dar nu intelege „vanatoarea de functii” la care Labus se preteaza in prezent.

Protestul UNJR

CSM decide joi numirea unor judecatori la Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie dintre candidatii inscrisi pentru posturile vacante publicate inca din luna ianuarie 2010. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si-a exprimat protestul, printr-un comunicat de presa semnat de consiliul director al formatiunii, fata de prezenta printre candidatii inscrisi in cursa pentru instanta suprema a judecatoarei Ana Cristina Labus (foto) membra a CSM.  UNJR considera ca inscrierea in competitie a judecatoarei Labus (membra a Sectiei de judecatori a CSM care decide numirile la Inalta Curte) este un gest lipsit de respect fata de magistratii din Romania: “Reamintim doamnei judecator ca atributia numirii in functia pentru care candideaza revine colegilor sai din CSM, ceea ce in mod evident ii creeaza domniei sale un avantaj nepermis fata de ceilalti candidati, aducand atingere principiului egalitatii de sanse. Independent de calitatile profesionale ale domniei sale, numirea in functia de judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie chiar de catre colegii sai din actualul Consiliu sta sub semnul subiectivismului si al arbitrariului, dand un semnal extrem de negativ atat in interiorul sistemului judiciar cat si la nivelul intregii societati”. UNJR a cerut Anei Labus sa-si retraga candidatura “in semn de respect fata de corpul magistratilor, pe care ii reprezinta in calitate de membru ales al CSM din partea tribunalelor”. In caz contrar, daca Labus nu se va conforma solicitarii, UNJR face apel la CSM: “In conditiile in care doamna judecator Labus nu intelege sa isi retraga candidatura, UNJR cere in mod ferm si public CSM sa respinga numirea acesteia la ICCJ, in indeplinirea rolului constitutional care ii revine, acela de a garanta independenta justitiei, ce presupune in primul rand respectarea legii, in spiritul si litera ei, dar si prezervarea si apararea increderii pe care publicul trebuie sa o aiba in justitie. In cazul numirii propriilor membri la Inalta Curte de Casatie si Justitie, CSM va fi responsabil pentru promovarea arbitrariului, a conflictelor de interese si a incalcarii principiului egalitatii de sanse”.

In acelasi comunicat, UNJR atrage atentia ca judecatoarea Ana Labus nu ar indeplini nici conditia unei vechimi minime de 12 ani ca judecator, pentru promovarea la instanta suprema: “Doamna judecator Ana Cristina Labus a fost numita in functia de judecator in luna noiembrie a anului 1997 si a exercitat efectiv aceasta funcție pana in luna octombrie a anului 2006, cand a devenit membru cu activitate permanenta in C.S.M. Ca atare, candidatura domniei sale incalca atat litera legii cat si spiritul ei, pentru ca vechimea ca membru CSM., unde a indeplinit atributii de natura administrativa si nu jurisdictionala, nu poate complini minima experienta practica ceruta pentru a fi numit judecator la Inalta Curte”.

0 comentariu

sorge 06-05-2010 - 15:46

Niciodata nu s a pus problema lustratiei .
Intre timp s a inceput predarea puterii confiscate in 90 ,catre o generatie mai tinara;exemplu este Bogdan Olteanu ,care este mai cunoscut .Razvan Ungureanu urmeaza si cred ca mai putem gasi .
Mai sint tineri politicieni care nu sint din rindul intii ,dar tot din sushe comunista provin .
Predarea a inceput sa se faca dupa 2004 si continua .
Lustratia acum dupa 20 de ani de putere este ca si cum ar scrie cineva din nou RINOCERII lui Eugen Ionescu .

ioan 07-05-2010 - 14:35

Un comentariu plin de intelepciune. mai putem adauga, daca ne gandim bine, la performantele economice si progresul in general al acestei tari in ultimii 20 de ani, cred ca avem o noua generatie de lustrabili. Generatie la care se poat aduga fostii care au rams in continuare!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult