Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Mihai Betelie, seful Parchetului Sectorului 4, despre cum se conduce un parchet in Romania

Mihai Betelie, seful Parchetului Sectorului 4, despre cum se conduce un parchet in Romania

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

Prim-procurorul Mihai Betelie – seful Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 (foto) a acceptat sa raspunda pentru Ziuaveche.ro unui set de intrebari referitoare la cum se conduce o unitate de parchet in Romania, indeletnicire putin cunoscuta justitiabililor. Mihai Betelie este unul dintre tinerii manageri de succes de la parchetele locale care va candida in toamna pentru functia de membru al CSM pe linia parchetelor locale. Publicam in continuare raspunsurile date de procurorul Mihai Betelie.

 

In mod cert nu v-ati nascut sef de parchet. Cum ati ajuns prim-procuror la Sectorul 4 si de ce v-ati dorit postul acesta?

Am inceput activitatea in Ministerul public in 1997. Dupa 10 ani de munca de executie am apreciat ca e timpul sa fac o schimbare, gandind ca am ajuns la o maturitate profesionala si am sustinut un examen pentru promovare in functii de conducere. Am ales sectorul 4 pentru ca era unul din posturile scoase la concurs si cunosteam specificul activitatii, oarecum apropiat de Parchetul Sectorului 1 unde lucrasem sapte ani efectiv urmare concursului castigat in 2007. Mi-am inceput mandatul in 20 mai 2010, fiind numit de Consiliul Superior al Magistraturii. Anterior numirii mele, la 1 aprilie 2009 am fost delegat in aceasta functie de Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

Era greu ca procuror de executie si v-ati dorit un scaun mai caldut de sef, cu subalterni, secretara si sofer, ca sa va fie mai usor? Ca sa vi se spuna sa traiti sefu?

Era destul de dificil pe o functie de executie: la inceputul carierei pentru ca eram in perioada de formare profesionala, apoi in perioada 2000- 2004 cand lucram la Sectorul 1, pentru ca volumul de munca era foarte mare, schema de personal subdimensionata si gradul de ocupare redus.

Munceste mai mult un sef de parchet decat un procuror de executie? Si daca da, cum e posibil intr-o tara in care multi se inghesuie la functiile de sefi?

E foate greu sa cuantifici cele doua activitati de sef si de executie, sa le compari si sa concluzionezi care sunt mai istovitoare. Depinde de oamenii care presteaza activitatile, de rigoarea lor si de pasiunea pentru profesie. Se pot intalnii sefi superficiali si in aceeasi masura si procurori cu functii de executie mai putin atenti. Daca va uitati la candidatii pentru functii de conducere in Ministerul Public o sa observati ca la noi in sistem procurorii nu se inghesuie pentru obtinerea unor asemenea posturi. An de an asemenea functii raman vacante. Ganditi-va ca prin lege un sef are destul de multe responsabilitati: verifica legalitatea actelor de sesizare a instantei de judecata, legalitatea tuturor solutiilor date de procurori pe care le poate infirma daca sunt nelegale, solutioneaza plangerile impotriva solutiilor si a masurilor dispuse de procurori, organizeaza, coordoneaza si controleaza activitatea intregii unitati, primeste petentii in audienta si are o funtie de reprezentare a unitatii in raport cu alte institutii, ceea ce consuma mult timp si energie.

Ca sef mai instrumentati personal dosare penale? Nu este un neajuns, o deprofesionalizare?

Nu am timp pentru a mai solutiona dosare. Ca sef discut de multe ori cu colegii mei planuri de ancheta in dosare penale, asist la efectuarea unor audieri in cauze complexe. Nu consider ca acest aspect poate duce la deprofesionalizare pentru ca in definitiv toate dosarele solutionate de colegii mei imi trec prin mana, atunci cand verific legalitatea solutiilor si asta presupuse sa fiu la fel de bine informat si conectat pe speta ca si procurorii.

Cum incepe si cum se termina o zi de prim-procuror la PJS4? Niste exemple concrete ar fi de dorit… poate si despre cum va impartiti viata profesionala cu cea personala…

Asa cum aratam mai sus, sefii in parchete au multe responsabilitati. La parchetele locale mari, din Bucuresti si marile orase, cateodata activitatea e sufocanta. Lucrez in prezent cu peste 30 de oameni, procurori si grefieri si fiecare are problemele lui profesionale, care trebuie zilnic clarificate. Sistemul nu functioneaza de unul singur si de multe ori un sef trebuie sa intervina. Activitatea incepe dimineata si de multe ori se prelungeste spre orele 19 -20, asta atunci cand nu sunt situatii operative deosebite,cand plecam acasa, eu si colegii mei, atunci cand se finalizeaza ancheta penala. Incerc sa gasesc un echilibru intre viata profesionala si cea personala

Sunteti multumit de prestatia profesionala a subalternilor dvs? Se ridica la nivelul asteptarilor dvs?

Categoric da. Am lucrat sase luni din acest an cu un efectiv de jumatate de procurori din schema prevazuta si rezultatele statistice, de calitate si de cantitate, ma multumesc.

Cum procedati cu un subaltern care gafeaza, nu instrumenteaza corect un dosar, mai precis trimite oameni in judecata in dosare cu probe indoielnice, sau da NUP ori SUP in dosare in care exista probe de vinovatie? Sau care e indisciplinat, le bea la serviciu, nu-si face lucrarile… Si mai ales ce-i faceti unui subaltern care incaseaza o achitare?

Atunci cand am constatat incalcari ale normelor legale, am infirmat actele intocmite de procurori. De cateva luni la Sectorul 4 s-a format un colectiv nou, omogen, care a inteles care sunt cerintele si exigentele mele si se intampla destul de rar sa infirm o solutie. Anul trecut, spre exemplu, am infirmat peste 30 de acte de sesizare a instantei, ca nelegale si ulterior, dupa completarea probatoriilor, inculpatii au fost trimisi in judecata. Cazuri de indisciplina nu am in unitate. Au fost cateva, dar colegii respectivi au plecat la alte unitati. In privinta achitarilor care vin din urma pe rechizitorii verificate sub aspectul legalitatii de fostii sefi de la Sectorul 4 nu fac decat sa intocmesc informari. Superiorii mei hotarasc daca sunt sau nu imputabile.

Intr-un interviu anterior acordat redactiei noastre v-ati plans de numarul foarte mare de dosare per procuror. Evident ca justitiabilii sunt nemultumiti ca dosarele le stau nelucrate. Cum solutionati plangerile acestora privitoare la tergiversarea cauzelor?

Am lucrat in ultimele sase luni cu 12 procurori dintr-o schema de 23. Evident ca incarcatura de dosare pe procuror a fost mare si de aici si tergiversari in solutionarea dosarelor. De la 1 iulie au venit colegi noi in unitate si acum lucrez cu 21 de procurori. Sigur dosarele vor fi solutionate acum intr-un termen rezonabil. Au fost in trecut plangeri de tergiversare a cercetarilor, dar mai mult pe dosarele aflate in lucru la politie, plangeri admise pentru ca erau intemeiate. Sa fiu mai explicit, din cei 12 procurori cu care am lucrat in primele sase luni ale anului, doar o parte instrumentau dosare penale Alti procurori participau la sedintele de judecata ale instantei.

Primiti in audienta? Cam care sunt ofurile cele mai des intalnite din partea celor pe care ii primiti in audienta si ce le spuneti acestora?

Sigur. Petentii se plang de tergiversarea dosarelor aflate in lucru la politie. Cu actuala structura de personal, aproape completa,aceasta problema va disparea in cateva luni. Petentilor nemultumiti de tergiversarea cercetarilor le cer sa aiba incredere in colegii mei care vor solutiona dosarele. Intotdeauna, acolo unde colegii mei au fost sesizati cu plangeri de tergiversare, au luat masuri procedurale. Personal, cand am fost sesizat cu plangeri de tergiversare in solutionarea dosarelor aflate in lucru la procuror, atunci cand au fost intemeiate le-am admis si am luat masuri ca dosarele sa fie solutionate cu celeritate. In prezent exista in unitate un sistem de repartizare echilibrata a dosarelor pe procurori, pe criterii obiective, ceea ce creaza premisele solutionarii acestora intr-un termen rezonabil.

Cum ati defini relatia unitatii dvs. cu presa? Daca un jurnalist va critica activitatea cum reactionati?

Normala, fara derapaje. Apreciez jurnalistii pregatiti profesional pe segmentul justitie, care inteleg mesajul nostru , de multe ori tehnic, si care dau dovada de buna-credinta. Apelam la comunicate de presa atunci cand eu, purtatorul de cuvant al unitatii sau procurorul de caz apreciaza ca o informatie trebuie adusa la cunostinta opiniei publice.

Colaborarea cu Politia va satisface? Daca v-ar sta in putere sa modificati legea, cum ati reglementa raporturile procuror-politist? Dar cea cu instantele de judecata.

Colaborarea cu politia a decurs normal pana acum. La Sectorul 4 a fost o mare fluctuatie de procurori in ultimul an si asta a afectat continuitatea in activitatea de supraveghere a cauzelor penale aflate in lucru la politie. Relatia procuror-politist a avut de suferit din acest punct de vedere. Personal consider ca legea trebuie modificata si politia judiciara sa treaca in subordinea parchetului. Asta ar scurta durata de finalizare a cauzelor si ar da mai multa eficienta organului de urmarire penala.

Sefii dvs. ierarhici va sustin intotdeauna activitatea de manager? Unde nu va sustin atunci cand ati avea nevoie cel mai mult de ajutorul lor?

Prefer sa nu comentez public segmentele unde as avea nevoie de sprijin si sa abordez acest subiect in sistem

Ne puteti da un nume de sef ierarhic de care nu sunteti multumit si indica pentru ce anume? Poate va aude si revine la sentimente mai bune…. sau dimpotriva…

Nu-mi permit sa externalizez pozitia mea de manager din sistem fata de sefii imediat ierarhici si nici nu cred ca intereseaza opinia publica. Sistemul isi regleaza in timp aceste mici disfunctii care in definitiv nu impieteaza actul de justitie. Poate imi creaza mie un stres suplimentar.

Va convine relatia cu actualul CSM, ce v-ati dori cel mai mult de la Consiliu?

Pentru ca am hotarat sa-mi depun in scurt timp candidatura pentru postul de membru CSM rezervat reprezentantilor parchetelor de pe langa judecatorii si pentru ca probabil voi intra in competitie cu actualul reprezentant care si-a anuntat si el candidatura, prefer sa nu fac deocamdata aprecieri publice in legatura cu prestatia in ansamblu a CSM. O voi face la timpul potrivit.

Din ce aluat trebuie sa fie facut un prim-procuror, pentru a putea fi cu adevarat eficient?

Consider ca foarte multi procurori pot fi sefi eficienti, prezumandu-se ca sunt bine pregatiti profesional. Pentru a fi eficient ca sef trebuie sa fii bine organizat, sa-ti dai singur termene de realizare a obiectivelor si sa si le respecti, sa nu fii partinitor cu subordonatii si nu in ultimul rand sa fii un bun comunicator. Si daca mai stapanesti si notiuni de baza de management, ai toate sansele sa fii multumit de munca ta si sa capeti respectul celor din jurul tau

Ati fost ani de zile procuror “la munca de jos”. Cum se caracterizeaza, din prisma subalternilor, un prim-procuror care nu-si merita postul ocupat?

Ezitant si inconsecvent in indicatiile tehnice date, pentru ca sa nu uitam, pana la adoptarea unei solutii, munca in procuratura e una de echipa, orgolios si atoatestiutor, lipsit de receptivitate, fara a fi preocupat de nevoile subalternilor

Ca sef, aveti cum se spune “un ochi in ceafa”, sunteti sigur ca nu va scapa nimic din ceea ce ar trebui sa stiti ca se intampla in unitatea dvs?

Tot ce e important in activitatea parchetului este permanent controlat.

A venit vara si odata cu ea si vacanta judecatoreasca. Unde plecati in concediu anul acesta?

Pentru ca lucrez serios la proiectul de candidatura la CSM, o sa am mai putin timp de odihna vara aceasta. Voi pleca cateva zile pe litoral pentru ca iubesc marea.

Lasati parchetul pe maini bune sau din contra, plecati cu inima indoita si veti tine contact permanent cu subalternii ca sa nu aveti surprize? Credeti ca subalternii sunt mai fericiti ca plecati in concediu?

De la 1 iulie echipa manageriala a PJS 4 s-a intregit prin delegarea pe functia de prim-procuror adjunct a d-nei procuror Nistorica Iulia, care a sustinut si examenul pentru acest post. Am deplina incredere in calitatile profesionale ale colegei mele, care provine din colectivul Sectorului 4. Nu stiu sa va raspund la a doua intrebare.

Care este secretul prin care va impuneti autoritatea in fata subalternilor?

Respectarea cuvantului dat si comunicarea.

0 comentariu

nik 06-05-2010 - 13:24

pesedisto ati guvernat 10 ani cu mandat 2 ani lati fortat pe tariceanu ce ati realizat nimic mai mult uni dintre voi au niste conturi cu multe zerouri .pai un social democrat ar trebui sa reprezinte interesele clasei muncitoare .no sa mai guvernati nici peste 50 de ani

sorge 06-05-2010 - 15:51

Cum il cheama pe tatal copilului tau ?
De parca tu te ai ingrasat din banii primiti din Craiova .

caramache 07-05-2010 - 03:12

…. nu ie partidul lui Iliescu specialist la ciuruit ?
Ramane de aflat in ce este Olgutza mai specializata: la ciuruiala, sau la gaureala?

caramache 07-05-2010 - 03:15

” “Noi salutam decizia PSD si faptul ca au o versiune proprie, urmeaza probabil sa le punem laolalta, sa vedem gradul lor de compatibilitate si sa depunem. Si termenul de 17 mai mi se pare rezonabil. E corect ca fiecare partid, functie de ideologia lui, sa aiba unghiul sau de abordare”, a subliniat Vosganian.”
Va dati seama cum arata o ciuruiala cu cioc, sau un cioc ciuruit?

caramache 07-05-2010 - 03:21

Pai besendistii lupta ca clasa muncitoare sa merga’n paradis, iar ei, sarmanii, se sacrifica in iadul asta pe care si l-au facut acilea, pe meleagurilii mioritice. Rusine, nerecunoscatorule !

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult