Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Predoiu vrea sa sparga monopolul statului asupra expertizelor criminalistice

Predoiu vrea sa sparga monopolul statului asupra expertizelor criminalistice

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, insotit de secretarii sai de stat Lidia Barac, Alina Bica, Rodica Constantinovici si Radu Ragea a prezentat luni presei bilantul intiativelor legislative pe primele sase luni ale lui 2010, promovate sau in curs de promovare, elaborate de echipa sa.

Catalin Predoiu a pus accent in principal pe legea privind “mica reforma” prin care se intentioneaza accelerarea proceselor si eliminarea pedepselor cu suspendare in cazul condamnarilor pentru infractiuni de coruptie; proiectul privind angajarea raspunderii magistratilor si cel privitor la expertizele criminalistice. La acest ultim capitol, secretarul de stat Alina Bica a scos in evidenta o modificare de substanta si anume spargerea monopolului de stat din domeniul anumitor domenii ale expertizei criminalistice si autorizarea de persoane fizice si juridice in vederea expertizarii mijloacelor de proba in mediu privat. Anuntul a starnit curiozitatea presei, mai cu seama in cazul expertizelor pe voce si vorbire – domeniu extrem de sensibil, care a generat in ultimii ani dezbateri publice atat pe competenta expertilor INEC in acest domeniu, cat si pe anumite decizii ale CEDO de la Strasbourg, care a sanctionat Romania pentru modul in care anumite servicii secrete au realizat expertize asupra propriilor inregistrari, inculpatii fiind condamnati cu incalcarea dreptului la un proces echitabil, mai precis a dreptului de a putea contesta inregistrarile folosite ca probe in acuzare. Alina Bica a explicat ca viitoarele reglementari urmaresc autorizarea unor experti privati, de catre o comisie speciala care va functiona la nivelul Ministerului Justitiei, astfel incat sa se garanteze principiul contradictorialitatii in procesele penale. Ministrul Catalin Predoiu a intervenit cu precizarea ca “exista un monopol pe care vrem sa-l eliminam”, iar cu privire la indoielile legate de competenta viitoarei comisii a precizat ca “prezumtia de competenta trebuie sa functioneze”.

Raspunderea magistratilor

Tirul intrebarilor presei s-a axat in principal pe proiectul privitor la angajarea unei raspunderi reale a magistratilor pentru prejudiciile pe care le cauzeaza partilor in procese. Secretarul de stat Lidia Barac a explicat ca raspunderea magistratilor va putea fi angajata, prin actiune in regres a statului in situatile in care, printr-o hotarare irevocabila, s-a constatat producerea unei erori materiale. Este insa necesara conditia ca magistratul sa-si fi exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta, retinute ori printr-o hotarare de condamnare ori printr-o hotarare de santionare disciplinara a respectivului.

Ministrul Predoiu a mai anuntat ca institutia sa va intra intr-un proces de reducere de personal care insa “nu va afecta capacitatea ministrului”. Inclusiv va fi redus cu unu si numarul secretarilor de stat de la MJ. Alte proiecte de acte normative in lucru sunt cele privind registratorii comerciali de la Registrul Comertului, privind implementarea viitoarelor coduri si cele care tin de functionarea sistemului penitenciarelor si a Agentiei Nationale de Integritate.

0 comentariu

geekacontra 09-05-2010 - 10:28

esti dus cu pluta….

1. logan si sandero nu siont masini romanesti ci frantzozashti, respectiv renault….
2. ambele masini (frantzuzeshti)logan si sandero se fabrica SI in rusia….

cin’ te-o facut ziarist, si mai ales la la stiri de genu’ asta? stii tu, in afara de pc si keyboards iti mai trebe si informatzie corecta….

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult