Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Rejudecarea Dosarului Transferurilor i-ar putea băga la închisoare pe Borcea, Copos și frații Becali

Rejudecarea Dosarului Transferurilor i-ar putea băga la închisoare pe Borcea, Copos și frații Becali

scris de C.S.
0 afisari

Rejudecarea celebrului Dosar al Transferurilor ar putea aduce noi pedepse pentru fraţii Ioan şi Victor Becali, George Copos şi Cristian Borcea, procurorii solicitând închisoarea cu executare.

Rejudecarea dosarului Transferurilor se apropie de final.

Pentru inculpaţii Gheorghe Popescu, Jean Pădureanu şi Gheorghe Nețoiu, procurorul a cerut închisoare cu suspendare. În cazul lui Mihai Stoica faptele s-au prescris conform noului Cod Penal.

Concluziile procurorului au fost următoarele:

George Copos – pedeapsa de închisoare cu executare pentru o perioadă de la 1 la 5 ani;

Jean Pădureanu – pedeapsă de trei ani cu suspendare, aşa cum a decis anterior Curtea de Apel;

Mihai Stoica – în cazul său faptele incriminate sunt prescrise conform noului Cod Penal (intrat în vigoare la 1 februarie);

Cristian Borcea – pedeapsă cu executare de şapte ani, aşa cum a decis anterior Curtea de Apel ;

Ioan Becali – pedeapsa cu executare de opt ani, aşa cum a decis anterior Curtea de Apel;

Victor Becali – şapte ani cu executare, aşa cum a decis anterior Curtea de Apel;

Gheorghe Neţoiu – aceeaşi pedeapsă stabilită de Curtea de Apel, trei ani cu suspendare;

Gheorghe Popescu – s-a solicitat pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, la fel ca în precedenta soluţie a Curţii de Apel

Avocaţii celor şapte inculpaţi, cu excepţia reprezentantului lui Mihai Stoica, au susţinut cereri în faţa instanţei pentru schimbarea încadrării juridice a anuitor fapte conform noului Cod Penal, o cerere de informare de către instanţă a părţilor vătămate pentru procedura de mediere şi împăcare şi o cerere de amânare pentru efectuare procedurii de mediere şi împăcare, ultimele două fiind respinse de curte, iar prima solicitare a rămas în deliberare.

La 20 mai 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis să trimită dosarul transferurilor de jucători, pentru rejudecare, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care, în noiembrie 2012, a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecaţi pentru înşelăciune.

Instanţa supremă a admis atunci recursurile făcute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu şi a desfiinţat „în totalitate” decizia prin care aceştia au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti în 12 noiembrie 2012.

Potrivit motivării deciziei ICCJ de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel Bucureşti a respins toate probele cerute în dosarul transferurilor de jucători, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi.

Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan şi Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Gheorghe Popescu.

Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care în 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse între şi opt ani de închisoare cu suspendare sau cu executare.

Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali şi Cristi Borcea au primit câte şapte ani de închisoare cu executare, George Copos – cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica – patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu – câte trei ani de închisoare cu suspendare.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult