Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei “Robele curate” raman murdare din cauza legii – a constatat CSM

“Robele curate” raman murdare din cauza legii – a constatat CSM

scris de Ziua Veche
11 afisari

.CSM a dezbatut joi petitia a 400 de magistrati, intitulata “integritate si demnitate” care au solicitat ca membrii Consiliului sa clarifice daca este drept ca un judecator care este urmarit penal de parchet, sa poata intra in sala de judecata pana i se clarifica situatia judiciara. Acestei petitii, pe care societatea civila a preluat-o sub titulatura “Cu robele curate” i s-au raliat mai multe ONG-uri, dar si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care a spus inca dinainte de sarbatorile pascale ca CSM trebuie sa iasa din expectativa si sa transeze cu seriozitate problema magistratilor urmariti penal in scandalul Voicu.


CSM a decis ca nu e nimic de facut in aceste cazuri intrucat legea nu-i permite sa se implice pentru a suspenda din functie pe judecatorii urmariti penal: “Fata de solicitarea din petitie privind posibilitatea de intra in sedinte de judecata a persoanelor fata de care s-a deschis o ancheta penala, CSM este tinut sa respecte intocmai actualele prevederi legislative, care reglementeaza momentul la care se poate dispune suspendarea din functie a unui magistrat. Plenul Consiliului a decis insa in sedinta de astazi consultarea tuturor instantelor si parchetelor, urmand a se examina necesitatea sesizarii Ministerului Justitiei cu propuneri de modificare legislativa”

 

 

La cel de-al doilea capat de cerere din sesizarea celor 400 de judecatori, care s-au declarat nemultumiti de modul in care se fac promovarile la Inalta Curte, prin simple interviuri suspectate de favoritism scandal care a culminat cu recenta promovare la instanta suprema a secretarului general al CSM Corina Corbu – CSM a raspuns ca aceasta este legea si cine nu e multumit de ceea ce decid membrii CSM, poate ataca hotararile la instanta competenta:: “ In ceea ce priveste solicitarea privind suspendarea procedurii de numire la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul a constatat ca nu exista prevederi legale care sa permita o astfel de solutie pentru procedurile aflate in curs, fiind totodata necesar sa se aiba in vedere necesitatea asigurarii resurselor umane necesare la nivelul instantei supreme. Totodata, procedurilor aflate in curs de derulare li se aplica dispozitiile legale in vigoare la momentul declansarii lor, orice modificare fiind aplicabila procedurilor declansate dupa adoptarea acesteia (…) rezultatul votului Consiliului, acordat intr-o astfel de procedura, este supus controlului judiciar, in conformitate cu prevederile legi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult