Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Romania, laudata de Comisia Europeana pentru lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere

Romania, laudata de Comisia Europeana pentru lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Romania se numara printre cele 13 tari ale Uniunii Europene care au transpus in totalitate in legislatia lor nationala normele UE care permit statelor membre sa obtina confiscarea in strainatate a bunurilor provenind din infractiuni, informeaza un comunicat de presa al Comisiei Europene.


Conform unui raport publicat luni, alcatuit pe baza datelor disponibile pana in luna februarie 2010, numai 13 din cele 27 de tari ale UE au transpus aceste norme, desi termenul limita era 24 noiembrie 2008. sapte state (Belgia, Cipru, Grecia, Spania, Franta, Italia si Lituania) au transmis comisiei ca procesul legislativ era inca in curs, iar alte sapte (Bulgaria, Estonia, Luxemburg, Malta, Suedia, Slovacia si Mara Brianie) nu au furnizat nicio informatie.  Comisia Europeana a invitat aceste 14 state membre ale UE sa ia masuri impotriva criminalitatii transfrontaliere, transmite Agerpres. Conform normelor UE in vigoare din 2006 (Decizia-cadru 2006/783/JAI a Consiliului), o tara a Uniunii poate trimite un ordin de confiscare altei tari in care locuieste, detine bunuri sau are venituri persoana vizata de ordin. Cealalta tara executa direct confiscarea, potrivit propriilor norme interne, fara o alta formalitate.

Luna trecuta, autoritatile italiene au confiscat bunuri ale mafiei in valoare de 60 de milioane euro. In Regatul Unit, au fost confiscate 92,3 milioane de lire de la o retea infractionala internationala care avea proprietati in Dubai. Confiscarile reprezinta doar o mica parte a averilor totale ale infractorilor, care pot fi in ziua de azi transferate cu usurinta peste granita.  Avand insa in vedere ca jumatate dintre statele din UE nu au transpus in legislatia proprie prevederile decizie-cadru din 2006, bunuri sau masini furate ale unei organizatii infractionale urmarite in Franta sunt in siguranta in Slovacia sau Bulgaria, de exemplu, mentioneaza comunicatul de presa.  „Intr-o perioada de criza economica, e pacat ca statele membre ale UE pierd printre degete bunuri in valoare de miliarde de euro apartinand unor infractori condamnati. Aceasta se intampla chiar daca guvernele au convenit asupra masurilor de confiscare in urma cu patru ani”, a declarat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie.  „Reticenta multor state membre de a se conforma deciziei-cadru, asupra careia au convenit toate, dovedeste, inca o data, de ce spatiul de justitie al UE avea nevoie de Tratatul de la Lisabona. In viitor trebuie sa avem norme mai clare, o aplicare si o executare mai consecvente si, mai presus de toate, incredere intre sistemele de justitie. Intre timp, invit statele membre sa transpuna normele de combatere a criminalitatii astfel incat autoritatile judiciare sa poata lucra impreuna si sa deposedeze in mod eficace infractorii de avantajele obtinute ilegal”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult