Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Romania, placa turnanta pentru banii teroristilor

Romania, placa turnanta pentru banii teroristilor

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

.O grupare specializata in evaziune fiscala, contrabanda si spalare de bani a fost destructurata de DIICOT. Gruparea folosea metoda de transferuri financiare Hawalla, specifica organizatiilor teroriste, folosita si de Bin Laden. Importante sume de bani colectate de la cetateni arabi si chinezi rezidenti in Romania erau schimbate in valuta si transferate in afara tarii cu diferite destinatii, via Siria si Turcia. 


Grupul era condus de Yakhni Abdulkader (cetatean sirian) si era specializat in externalizarea de importante sume de bani prin metode tip Hawalla, cu eludarea legislatiei financiar bancare. Metoda Hawalla este un procedeu de transfer ilegal al banilor folosit cu precadere de structurile teroriste. De altfel, metoda a fost des folosita de reteaua organizata de Bin Laden. Hawalla se practica in mai toate tarile musulmane si se bazeaza pe transmiterea banilor fara implicarea vreunei institutii financiare sau pe sisteme bancare ilegale, clandestine (asa numitele underground banking systems), principiul de baza fiind increderea intre parti. Tranzactiile sunt rapide iar lipsa documentelor face imposibil de stabilit si identificat persoana sau persoanele care platesc. Metoda se practica de regula intre clanuri, familii sau prin retelele de hawaldari care furnizeaza servicii financiare pe baza de incredere cu un minim de acte sau fara. Absenta oricaror urme este deci si motivul pentru care retelele de crima organizata recurg la Hawalla.

 

 Cotizantii: arabi si chinezi 

Revenind la membrii grupului, anchetatorii arata ca acestia colectau sume de bani de provenienta ilicita, de la cetateni de origine chineza si araba, rezidenti in Romania,  sumele fiind apoi schimbate in diverse valute, in mod ilegal, cu sprijinul detinatorilor unor case de schimb valutar. Sumele in valuta erau apoi predate unor curieri care paraseau teritoriul Romaniei, cu destinatia Siria sau Turcia, fiind ulterior transferate, la cererea persoanelor care comandau transferul, catre alte destinatii. Joi, M.M, sotia lui Yakhni Abdulkader a fost prinsa pe Aeroportul International Otopeni, avand asupra sa sumele de 111.000 Euro si 594.000 dolari, pe care nu le declarase organelor vamale si pe care intentiona sa le scoata din tara, destinatia finala fiind Turcia. Tot joi, procurorii DIICOT au coordonat 16 perchezitii domiciliare in Bucuresti si judetul Ilfov, ocazie cu care au fost sumele de 30.000 Euro, 120.000 dolari, 162.000 lei si un autoturism marca Volkswagen, fiind identificate mijloace de proba care dovedesc provenienta ilicita a sumelor de bani gasite asupra sotiei lui Abdulkader. Totodata, au fost luate masuri asiguratorii privind conturile in lei si devize deschise la diverse banci din tara pe numele a 36 de persoane fizice si 211 societati comerciale iar la sediul DIICOT au fost duse 16 persoane pentru a fi audiate.

‘’In sarcina inculpatilor se retine savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, prev. de art. 7 al. 1 din Legea nr. 39/2003, contrabanda cu numerar si  spalare de bani, prev. de art. 23 alin.1 lit.a din Legea nr. 656/2002’’, arata DIICOT. Procurorii au dispus retinerea pentru 24 de ore a inculpatilor Davood Suleyman Khah, Yakhni Abdulkader si Mohundes Mohamed, zis Bashar si au propus instantei de judecata arestarea preventiva a acestora pentru o durata de 29 de zile.

Fata de alti inculpati s –a dispus masura obligarii de a nu parasi localitatea. La aceasta actiune procurorii DIICOT au colaborat cu Serviciul Roman de Informatii, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna si IGPR

0 comentariu

Raoul 27-04-2010 - 16:24

„Nou inscrisilor” se spune, bai ziaristii lu’ peste…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult