Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei România, rocadă cu judecători la CEDO

România, rocadă cu judecători la CEDO

scris de L.M.
3 afisari

România, rocadă cu judecători la CEDO. Ministerul Justiţiei informează că a transmis Guvernului un memorandum cu propunerea de modificare a listei de candidaturi înaintată Consiliului Europei pentru desemnarea unui judecător la CEDO, în sensul înlocuirii Biancăi Guţan cu candidatul de rezervă, Tudor Panţîru.

cedo

România, rocadă cu judecători la CEDO

„Decizia a fost luată în urma primirii de către partea română a avizului Grupului consultativ de experţi pentru evaluarea listei naţionale de propuneri pentru ocuparea funcţiei de judecător la CEDO cu privire la candidaţii propuşi de România. Astfel, Grupul consultativ a apreciat că doi candidaţi (Iulia Antonella Motoc şi Florin Streteanu) îndeplinesc condiţiile impuse de art. 21 alin. 1 din Convenţie, în timp ce un al treilea candidat (Bianca Andrada Guţan) nu îndeplineşte aceste condiţii”, explică MJ, într-un comunicat.

Articolul 21 din Convenţia CEDO prevede, la alineatul 1, că „judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă consideraţie morală şi să întrunească condiţiile cerute pentru exercitarea unei înalte funcţiuni judiciare sau să fie jurişti având o competenţă recunoscută”. Surse oficiale au declarat, pentru Mediafax, că motivul propunerii de înlocuire a Biancăi Guţan este legat de lipsa unei experienţe vaste în organizaţii internaţionale de apărarea drepturilor omului.

În 26 iunie, Comisiile juridice şi pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat negativ candidatura Iuliei Motoc pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Ceilalţi candidaţi, respectiv Bianca Guţan şi Florin Streteanu, ca şi canidatul de rezervă, Tudor Panţâru, au primit aviz pozitiv. Judecătorul român la CEDO va fi ales de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dintre cei trei candidaţi propuşi de Guvernul României.

Tudor Panţîru este judecător al Curţii Constituţionale din Republica Moldova şi fost deputat PSD în Parlamentul României. Acesta a mai fost judecător internaţional CEDO, între 1996 şi 2001, conform CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

1 comentariu

Tache 19-08-2013 - 13:58

Justiţia română, ajunsă putredă, de cât a tot fost făcută “independentă” de către americani în ultimii 23 de ani, are campioni de cel mai înalt calibru.

Telegrama WikiLeaks nr. 42/ mai 2007 dovedeşte că ambasadorul Taubman avea întâlniri regulate cu șeful DNA, Daniel Morar, care-i făcea informări complete referitoare la dosarele aflate în lucru.

Telegrama Wikileaks nr. 23/ februarie 2009 evidenţiază faptul că în cadrul informărilor regulate prezentate de șeful DNA, Daniel Morar, diplomaților americani de la București, acesta divulga date confidenţiale referitoare la structurile de informații din Interne româneşti, DGIPI și DGA.

Judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM şi un apropiat al ministrului Justiţiei (Monica Macovei), divulga reprezentanţilor Ambasadei SUA la Bucureşti detalii din dosarele de urmărire informativă, realizate de Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) şi care conţineau “amănunte despre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori, chiar dosare medicale”.

Telegrama WikiLeaks 35/decembrie 2005 relata ingerinţele ambasadei SUA de la București care dădea dispoziţii unui oficial român al Ministerului de Justi ț ie, ca Mohammed Munaf (aflat în custodia SUA), unul din personajele cheie în răpirea celor 3 jurnaliști români în 2005, să aibă calitatea de martor în proces. Nu de acuzat, așa cum cerea Ministerul de Justiție.

Telegrama Wikileaks nr. 49/ 2006, 2010. Patru telegrame ale Ambasadei SUA de la București arată că, între 2006 și 2010, SUA au încercat să plaseze câțiva deținuți de la Guantanamo în România. În timp ce UE cerceta posibile transporturi de deținuți de către SUA prin România, oficialii ministerului de Externe român se interesau doar ce țări ar mai fi interesate să primească deținuți de la Guantanamo. În 2010, la o întâlnire a ministrului Theodor Baconschi cu ambasadorul american, SUA au reformulat cererea ca 2-3 deținuți de la Guantanamo să ajungă în România. Reamintesc faptul că deţinuţii nu fuseseră judecaţi, că cercetarea penală conform codului de procedură penală nu începuse şi că scopul deţinerii lor era acela, ca ofiţerii CIA să vadă dacă pot obţine de la ei prin tortură, informaţii importante pentru Securitatea Naţională.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult