Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Scandal intre judecatorii constitutionali

Scandal intre judecatorii constitutionali

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Fostul presedinte al Curtii Constitutionale (CC) Ioan Vida a dezvaluit marti, intr-o interventie telefonica la postul public de televiziune, ca a fost inlaturat abuziv din fruntea Curtii intr-o sedinta fara cvorum. Vida a insistat asupra faptului ca numirea unui presedinte interimar, in persoana lui Ion Predescu, este dincolo de lege.


Ei au fost cinci insi in plen, care au votat sa fie ales un presedinte interimar. Cvorumul legal este de sase persoane cel putin. Cand am vazut ca ei au ganduri de genul acesta, am iesit din sala pur si simplu si i-am lasat sa faca ce vreau (sic!). Nu exista aceasta institutie de presedinte interimar pe legislatia in vigoare”, a declarat Vida intr-o interventie telefonica la TVR, citat de NewsIn. Potrivit TVR, Vida sustine ca “a fost inlocuit prin forta de la conducerea Curtii” intr-o sedinta secreta in care Ion Predescu a preluat puterea, desi legal nu exista functia de presedinte interimar si in conditiile in care Aspazia Cojocaru ar fi votat prin telefon, metoda neprevazuta de lege. Vida nu exclude ca inlaturarea sa sa aiba o dimensiune politica, au adaugat jurnalistii de la TVR.

 

Orice masuri necesare

 

Curtea Constitutionala a anuntat marti, printr-un comunicat de presa, numirea in functia de presedinte interimar a judecatorului Ion Predescu, dupa ce mandatul lui Ioan Vida a expirat. Conform comunicatului, Predescu va exercita atributiile de presedinte al Curtii Constitutionale pana la alegerea noului presedinte de catre plenul Curtii, “in conditiile Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale”. Documentul remis de Curte precizeaza ca desemnarea unui presedinte interimar se intemeiaza pe art. 4. lit. j din Regulamentul propriu de functionare al Curtii. Acesta prevede ca, pe langa atributiile sale, plenul Curtii poate “adopta orice alte masuri necesare pentru aplicarea legii si buna desfasurare a activitatii”.

Ion Predescu, un apropiat al lui Ion Iliescu, are 83 de ani si a fost numit judecator la CC in 2004, de catre Senat, pentru un mandat de noua ani. Din 1990 pana in 2004 a fost senator de Dolj in PSD, in perioada septembrie-decembrie 1996 detinand functia de ministru de Justitie in Guvernul Vacaroiu.

Mandatele a trei judecatori ai CC au expirat: Nicolae Cochinescu numit de Senat, Ioan Vida, numit de Camera Deputatilor, si cel al lui Petre Lazaroiu. Presedintele Traian Basescu a semnat, in 2 iunie, decretul privind numirea lui Petre Lazaroiu in functia de judecator la Curtea Constitutionala, pentru un nou mandat. Camera si Senatul nu au reusit sa numeasca, inca, doi noi judecatori, din cauza scandalului pe procedura. La Camera s-au infruntat Valer Dorneanu, sustinut de PSD, si Stefan Minea, sprijinit de PDL. La Senat Teodor Melescanu, propunerea PNL, si Iulia Motoc, propunerea PDL.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult