Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Scandalul ofițerului acoperit. Ce riscă Traian Băsescu

Scandalul ofițerului acoperit. Ce riscă Traian Băsescu

scris de A.A.
4 afisari

Scandalul presupusei deconspirări a statutului de ofițer acoperit al premierului Victor Ponta ar putea avea repercusiuni inclusiv asupra inițiatorului său, nimeni altul decât președintele Traian Băsescu.

Băsescu pică în propria capcană.

Băsescu pică în propria capcană.

Noul Cod Penal, la articolul 303, pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani „divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de stat, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu“. Iar Legea 182 din 2002 privind protecţia informaţiilor clasificate precizează, la articolul 36, că „Persoanele fizice cărora le-au fost încredinţate informaţii clasificate sunt obligate să asigure protecţia acestora, potrivit legii“.

Însă tot Legea 182/2002 îi deschide o portiţă lui Traian Băsescu. „Este interzisă clasificarea ca secrete de serviciu a informaţiilor care, prin natura sau  continutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetăţenilor asupra unor probleme de interes  public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludării legii sau obstrucţionarea justitiei“, arată articolul 33. Iar preşedintele poate afirma că “deconspirarea” lui Ponta nu face decât să denunţe o eludare a legii. Mai exact, a Legii 92/1992, în virtutea căreia Ponta, dacă e adevărat că a fost şi ofiţer acoperit, ar fi fost incompatibil timp de patru ani.

În vara anului 2005, Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, din care făcea parte şi Monica Macovei ca ministru al Justiţiei, iniţiază o amplă lege „privind reforma în domeniile proprietăţii si justiţiei“, care a modificat şi Legea 303/2004. A modificat-o în sensul în care a clarificat regimul incompatibilităţilor la magistraţi. „Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi  lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii“, spune articolul 7. Legea, în noua sa formă, a intrat în vigoare în data de 13 septembrie 2005, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Premierul Victor Ponta a reacţionat de trei ori, ieri, după ce preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat de spionaj. Prima reacţie a venit chiar dimineaţa, când liderul PSD se afla la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Întrebat dacă afirmaţiile preşedintelui exprimă un adevăr, Ponta a răspuns, laconic: „Nu. Sunt numai minciuni“. Spre seară, el a susţinut o declaraţie amplă în care i-a acuzat pe Traian Băsescu şi pe Klaus Iohannis că ar promova „o mizerie de campanie“. Totodată, Ponta a subliniat că fostul şef SIE, Teodor Meleşcanu, a exprimat un punct de vedere şi i-a sugerat directorului SRI, George Maior, să procedeze la fel.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult