Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Secţia maghiară UMF Tg Mureş: HG a lui Ungureanu suspendată de Justiţie

Secţia maghiară UMF Tg Mureş: HG a lui Ungureanu suspendată de Justiţie

scris de M.A.
6 afisari

Secţia în maghiară a UMF Tg Mureş e în aer. Hotărârea Guvernului Ungureanu a fost suspendată de Justiţie, înainte ca Guvernul Ponta să apuce să o modifice.

UMF Targu Mures (tvmures.ro)

Secţia maghiară UMF Targu Mureş: HG-ul lui Ungureanu suspendată de Justiţie (foto: tvmures.ro)

Curtea de Apel Târgu Mureş a suspendat vineri executarea HG nr. 230/2012, referitoare la înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în limba maghiară, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, transmite Agerpres. Potrivit Biroului de Presă al Curţii de Apel, UMF Târgu Mureş şi o serie de persoane fizice au cerut anularea actului administrativ reprezentând HG 230/27 martie 2012, însă instanţa de judecată a suspendat executarea înfiinţării noii facultăţi în cadrul Universităţii, până la pronunţarea pe fond în această cauză.

Cererea de anulare a HG 230/27.03.2012 a fost înregistrat în data de 10 aprilie pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş şi are fixat ca prim termen de judecată data de 6 decembrie. Decizia de vineri a instanţei prevede că până atunci Hotărârea de Guvern nu poate produce efecte, întrucât aplicarea acesteia este suspendată. Hotărârea Curţii de Apel Târgu Mureş este executorie, dar poate fi atacată cu recurs în 5 zile de la pronunţare.

Guvernul ungar reacţionează

Guvernul ungar consideră importantă existenţa învăţământului universitar medical din Transilvania şi susţine eforturile depuse în acest sens de profesorii şi studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Emil Groza, declaraţia a fost făcută de subsecretarul de stat responsabil cu comunităţile maghiare din afara graniţelor Republicii Ungare, Zsuzsanna Repas.

Zsuzsanna Repas şi-a exprimat speranţa că aceste eforturi vor avea succes şi a subliniat totodată importanţa faptului ca maghiarii din România, care reprezintă o comunitate numeroasă, să poată folosi limba maternă atunci când apelează la un medic, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul guvernului maghiar. Zsuzsanna Repas a mai precizat că este foarte important nu doar să rămână ci să se şi consolideze pregătirea în domeniul medical în limba maghiară în Transilvania şi a subliniat că Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş este o instituţie de specialitate de un nivel înalt şi cu o tradiţie serioasă.

Ponta: Guvernul nu va face nici un compromis

Guvernul USL nu va face niciun compromis în ceea ce priveşte Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş în discuţiile cu UDMR, a declarat, vineri, premierul desemnat, Victor Ponta. ”Nu, condiţionări nu acceptăm de la nimeni. A fost vorba că se schimbă modul de a guverna şi una dintre schimbările fundamentale, până la urmă, de mod de guvernare este să nu accepţi condiţii inacceptabile, doar ca să ai voturi în Parlament. Nu, asta nu”, a afirmat acesta, la sediul USL.

El a menţionat că în cazul UMF Târgu Mureş Guvernul Ungureanu a încălcat principiul autonomiei universitare, însă el va restabili legalitatea. ”Am spus-o în moţiunea de cenzură şi în discursul meu din Parlament – ceea ce este important este respectarea principiului autonomiei universitare. Guvernul Ungureanu, la presiunea celor de la UDMR, a încălcat acest principiu, un principiu european, constituţional şi legal. Or eu trebuie să restabilesc legalitatea şi asta voi face”, a dat asigurări Ponta.

2 comentarii

urbos 04-05-2012 - 19:39

Oare se oftica labarul „mache”? Hehehe.

digital 04-05-2012 - 19:47

mache-lăbarul?!
ăsta nu se oftică,niciodată,doar și-o suge singur,all-time!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult