Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE Predoiu: ”Ce cauta Romania in UE? Nu vedeti ca nu face nimic?”

UPDATE Predoiu: ”Ce cauta Romania in UE? Nu vedeti ca nu face nimic?”

scris de Ziua Veche
1 afisari

 

.UPDATE 14.34

Senatorii au adoptat noua Lege de organizare si functionare a ANI, acceptand doar doua din cele sase observatii ale sefului statului, care a solicitat Parlamentului reexaminarea actului normativ.

 
Inaintea votului, ministrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga a avertizat in plenul Senatului ca votul pe Legea ANI va influenta “decisiv” raportul CE pe Justitie, care este legat de intrarea Romaniei in spatiul Schengen. Plenul Senatului a acceptat macelul propus de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, prin care au fost scoase din corpul Legii doua prevederi importante: infiintarea comisiilor de cercetare a averilor, care urmau sa functioneze pe langa Curtile de Apel, fiind formate din procurori si judecatori si dreptul ANI de a face cercetarea averilor demnitarilor pe un termen de trei ani de la incheierea mandatului unui demnitar.

Senatul a acceptat insa reintroducerea, la cererea lui Traian Basescu, a obligatiei tuturor candidatilor, de la presedintele Romaniei pana la consilierii locali, de a depune declaratii de avere si de interese. Din aceste declaratii au fost eliminate orice precizari privind metalele preţioase, bijuteriile, obiectele de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, precum si obiectele care fac parte din patrimonial cultural national sau universal, a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro. Seful statului insistase si pentru introducerea, in declaratiile de interese, o rubrica in care titularul sa declare daca el, sotul, copiii majori sau parintii sai ori ai sotului au derulat sau deruleaza, direct sau prin intermediul vreunei societati comerciale la care sunt asociati ori actionari, contracte finantate din bani publici.

“Comisia Europeana a acceptat Romania si Bulgaria printre statele membre pe baza Mecanismului (Mecanismul de Cooperare si Verificare-n.r.), iar Comisia la randul ei acum este pusa sub o presiune enorma de catre parlamentele statelor membre, in care sunt fractiuni parlamentare care intreaba: ‘ce cauta Romania in UE? Nu vedeti ca nu face nimic? Nu vedeti ca s-au angajat la Mecanism si acum nu-l respecta? Nu vedeti ca discutam cu oameni care ne-au intors spatele si ne spun nu va bagati in treburile noastre’”, a sustinut ministrul Justitiei Catalin Predoiu, inaintea votului la Legea ANI. El a adaugat: “Ne place sau nu ne place, trebuie sa tinem cont si de ce spun altii, mai ales ca ne-au dat si un cec in alb. Onoram sau nu cecul acesta? Il rupem doar pentru ca ne-a suparat domnul Macovei (Catalin Macovei, seful ANI – n.r.)?“. 

———–

Votul din Senat asupra legii ANI se va reflecta in raportul „catastrofal” al Comisiei Europene asupra justitiei romanesti, afirma presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Catalin Macovei, la RFI, dupa ce comisiile de specialitate din Senat au masacrat din nou, marti, legea ANI, trimisa spre reexaminare de seful statului, Traian Basescu.

Macovei sustine ca raportul va contine si sanctiuni la adresa statului roman. Seful Comisiei pentru Drepturile Omului, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a legiferat in interes personal, declara Macovei, care lasa sa se inteleaga ca parlamentarul maghiar a intrat in vizorul ANI: ” Am vazut in sedinta de ieri (marti, 29 iunie – n.r.), ca si data trecuta, sedinta prezidata de domnul senator Gyorgy Frunda, o coalizare teribila a clasei politice impotriva acestor instrumente de control al averilor si nu pot sa banuiesc decat ca este vorba de legiferare in interes personal. Probabil ca acesti domni se tem de faptul ca Agentia, in momentul in care ar avea instrumente eficiente de control al averilor, s-ar putea indrepta inclusiv impotriva lor, daca nu cumva a facut-o pana acum, iar dumnealor se apara in felul acesta de posibile repercusiuni asupra lor”.

 

Interviul integral la RFI

0 comentariu

Rasputin 06-05-2010 - 11:15

…strigă: săriţi, hoţii…
Ucrainean = hohol = tâlhar.

gogu 06-05-2010 - 17:31

si sa lase in pace sudul basarabiei ce pina in 40 erau slavii la gurile dunarii?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult