Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Șeful PDL Constanța, senatorul Gigi Chiru, urmărit penal

Șeful PDL Constanța, senatorul Gigi Chiru, urmărit penal

scris de A.H.
1 afisari

Șeful PDL Constanța, senatorul Gigi Chiru, este urmărit penal pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații.

Șeful PDL Constanța, senatorul Gigi Chiru, urmărit penal.

Șeful PDL Constanța, senatorul Gigi Chiru, urmărit penal.

Potrivit procurorilor, „la data de 19 august 2010, suspectul Chiru Gigi Christian a pretins de la un martor denunțător și de la un om de afaceri suma de 1.500.000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile sale de inspector șef al Inspectoratului Regional în Construcții Sud – Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: S.C. Eolica Dobrogea S.R.L. România, Eolica Dobrogea AG, Eolica Dobrogea X GMBH.”

În schimbul banilor, Gigi Chiru ar fi promis ca, „de la nivelul funcției de inspector șef al Inspectoratului Teritorial în Construcții Sud-Est Constanța, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcția de parcuri eoliene în Dobrogea. Totodată, pretinderea a fost făcută și în vederea asigurării protecției juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România”, se arată într-un comunicat al DNA.

Astfel, Gigi Chiru ar fi primit de omul de afaceri suma de 300.000 euro și i s-ar fi promis și restul de 1,2 milioane de euro, sub forma disimulată a cesiunii către aceeași persoană a dreptului de creanță al „creditorului” Chiru Gigi Christian, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010.

Obligațiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea „creditorului” a unui drept de gaj asupra a 5% din părțile sociale ale Sc Eolica Dobrogea Srl România, spun procurorii.

Cunoscând că sumele de 1.500.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracțiunilor de dare și luare de mită, la datele de 19 august 2010 și 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a disimulat adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanță. În calitate de senator în Parlamentul României, suspectul Chiru Gigi Christian, în datele de 19.12.2012, 11.06.2013 și 12.06.2014, a făcut declarații false privind creanțele deținute, în sensul omisiunii mențiunilor privind cele două acte oneroase, respectiv contractul de împrumut și contractul de cesiune de creanță”, potrivit comunicatului DNA.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult