Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – Sentința definitivă în dosarul Ridzi

UPDATE – Sentința definitivă în dosarul Ridzi

scris de A.P.
2 afisari

UPDATE, ora 16,00 – Fostul ministru al Tineretului și Sportului Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv luni de ÎCCJ la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea Zilei Tineretului din 2009. Fosta ei consilieră Ioana Vârsta a primit o pedeapsă tot de 5 ani.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a condamnat-o pe fosta consilieră a lui Ridzi, Ioana Elena Vârsta, la cinci ani de închisoare cu executare, tot pentru abuz în serviciu. Instanţa a menţinut astfel pedeapsa dispusă, în 27 ianuarie 2014, de instanţa supremă.

Paul Diaconu, fost director al Direcţiei Generale Economice şi Resurse Umane din MTS, în perioada martie – septembrie 2009, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, după ce judecătorii au constatat că acesta şi-a plătit partea de prejudiciu. La fondul dosarului, Diaconu primise o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Pedepse cu suspendare au primit şi alţi şase foşti angajaţi ai Ministerului, aceştia rămânând cu pedepsele dispuse la judecarea în fond a cauzei. Astfel, Marius Mihail Mărcuţă, consilier în cadrul Direcţiei Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne (decembrie 2008 – mai 2009), a fost condamnat la trei ani cu suspendare şi doi ani de interzicere a unor drepturi.

Florin Cătălin Mircea, consilier I A în cadrul Direcţiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 – ianuarie 2010), a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare şi doi ani de interzicere a unor drepturi. Pedeapsa lui Mărcuţă are un termen de încercare de şase ani.

Octavian Petru Dragomir, director al Direcţiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 – ianuarie 2010), a primit trei ani cu suspendare, pedeapsa având un termen de încercare de şase ani.

Claudia Radu, director general al Direcţiei Generale Programe, Proiecte şi Centre pentru Tineret (21 aprilie 2009 – ianuarie 2010), a fost condamnată, cu suspendare, la doi ani şi jumătate plus doi ani de interzicere a unor drepturi, având un termen de încercare de patru ani şi jumătate.

În cazul lui Dan Petre Toia, director al Direcţiei Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne (16 martie 2009- 5 mai 2009), instanţa a stabilit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, termenul de încercare fiind de şase ani.

Daniela Popa, consilier în cadrul Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne (decembrie 2008 – ianuarie 2010), a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, pentru un termen de încercare de patru ani. Popa fusese condamnată de prima instanţă la un an de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de trei ani.

Bogdan Petre Iacobescu, asociat şi administrator la SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL, firmele contractate pentru organizarea evenimentelor, a fost condamnat la trei ani cu suspendare. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi Cristian Marius Negrea, asociat şi administrator la SC Compania de Publicitate Mark SRL.
Un complet de cinci magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să pronunțe luni sentința definitivă în dosarul în care Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului și Sportului, este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea Zilei Tineretului.

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, condamnat la 5 ani de închisoare. (foto: mediafax)

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, condamnat la 5 ani de închisoare. (foto: mediafax)

In acest dosar, Monica Iacob Ridzi a fost condamnată pe 27 ianuarie 2014 de judecătorii ÎCCJ la 5 ani de închisoare cu executare.

Alte condamnări în acest dosar au primit Ioana Elena Vârsta, fosta consilieră a lui Ridzi — 5 ani cu executare și Paul Diaconu, șef al Direcției Generale Economice și Resurse Umane a MTS (martie — septembrie 2009) — 2 ani și 6 luni de detenție cu executare.

Ceilalți inculpați în dosar au primit pedepse cu suspendare: Marius Mărcuță — 3 ani, Florin Cătălin Mircea — 2 ani și 6 luni, Octavian Petru Dragomir — 3 ani, Claudia Radu — 2 ani și 6 luni, Petre Toia — 3 ani, Daniela Elena Popa — 1 an cu suspendare, Bogdan Iacobescu — 3 ani, George Răzvan Nica Udangiu — 3 ani și Marius Cristian Negrea — 3 ani.

Instanța i-a obligat pe Monica Ridzi și pe ceilalți inculpați să plătească prejudiciul stabilit de procurorii DNA. De asemenea, judecătorii au menținut sechestrul asigurător pus anterior de procurorii DNA pe bunurile lui Ridzi, și anume: un apartament în Petroșani, o casă în comuna Scărișoara, județul Olt, și un teren de 3.500 de metri pătrați.

Ridzi a fost trimisă în judecată în mai 2011 de procurorii DNA în legătură cu organizarea Zilei Tineretului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult