Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE- Serban Pop, fostul sef al ANAF, si Alina Bica, retinuti de DNA

UPDATE- Serban Pop, fostul sef al ANAF, si Alina Bica, retinuti de DNA

scris de C.P.
125 afisari

DNA anunţă, marţi, într-un comunicat de presă, că a dispus începerea acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a Alinei Bica, pentru luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu, şi a lui Şerban Pop, acuzat de complicitate la dare de mită.

În acelaşi dosar, procurorii DNA desfăşoară acte de urmărire penală şi în cazul lui Horia Simu, acuzat de dare de mită.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în cursul anului 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă şi suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), ca să soluţioneaze, într-o manieră favorabilă lui Simu, un dosar în care omul de afaceri era urmărit penal.

”Simu Horia i-ar fi dat lui Pop banii în tranşe, pe parcursul a opt luni, pentru ca acesta să folosească suma în scopul menţionat mai sus”, precizează procurorii DNA.

Ionuţ Mihăilescu, denunţător în cauză, din care şefa DIICOT ar fi primit 17.500 de euro.

DNA arată că, la data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror-şef al DIICOT, a primit, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Şerban Pop.

În schimbul banilor primiţi, Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz şi a făcut presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfăşurau acte de urmărire penală faţă de Horia Simu, lucru care s-a şi întâmplat ulterior, mai arată DNA.

Pop şi Bica vor fi duşi, miercuri, la instanţa supremă cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.

Horia Simu a fost audiat în acest dosar zilele trecute, au precizat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala Serban Pop si Alina Bica au fost retinuti de procurorii DNA.

Fostul şef al ANAF Şerban Pop a fost reţinut pentru complicitate la dare de mită, într-un caz privind soluţionarea unui dosar DIICOT în favoarea lui Horia Simu, Pop fiind scos cu cătuşe la mâini din sediul DNA, unde a fost audiat aproximativ o jumătate de oră.

Şerban Pop a fost scos din sediul DNA cu cătuşe la mâini, după aproximativ o jumătate de oră de audieri. El nu a făcut declaraţii jurnaliştilor.

Pop urmează să fie dus în Arestul Poliţiei Capitalei.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că Pop şi Bica au fost citaţi într-un dosar de mită pentru soluţionarea unui dosar DIICOT în favoarea lui Horia Simu. Mita dată în acest caz ar fi fost de aproximativ 230.000 de euro, potrivit surselor citate.

„Suma de 230.000 de euro a fost luată de Pop de la Horia Simu, iar la Bica au ajuns 17.500 de euro, pentru clasarea dosarului lui Simu”, au precizat sursele citate.

serban pop retinut de dnaFosta şefă a DIICOT Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop s-au prezentat, marţi, la DNA, fiind citaţi într-un dosar de mită pentru soluţionarea unui dosar DIICOT în favoarea lui Horia Simu, potrivit unor surse judiciare.
Potrivit unor surse, Bica a fost citată într-un nou dosar care are legătură tot cu activitatea acesteia din cadrul ANRP.

La sosirea la sediul DNA, Alina Bica a declarat că nu știe în ce dosar a fost citată, dar că se așteaptă la oric, inclusiv să fie reținută.

”Am fost chematîă să fiu audiată, dar nu mi-au spus în legătură cu ce anume. Și, având în vedere că, din punctul meu de vedere, trăiesc într-o minunată dictatură, intru și vedem ce iese. Mă aștept la orice”, a spus Alina Bica.

Fosta șefă a DIICOT a fost trimisă în judecată într-un dosar vizând fapte de corupție la ANRP.

Tot marți, la sediul DNA este audiat și fostul șef ANAf, Șerban Pop.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult