Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Sorin Oprescu, arestat pentru 30 de zile

Sorin Oprescu, arestat pentru 30 de zile

scris de D.P.
23 afisari

Magistrații Tribunalului București au decis duminică arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, acuzat de procurorii DNA de luare de mită.

sorin oprescu arestatDecizia nu este definitivă, însă este executorie, iar Sorin Oprescu va fi dus în arestul Poliției Capitalei.

Sorin Oprescu a fost reținut în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce a fost prins cu 25.000 euro mită.

În același dosar, au fost reținuți Mircea Octavian Constantinescu, director în cadrul Primăriei Municipiului București; fostul șofer al primarului, Stanca Cristian, zis Grenadă, precum și șefii Centrului Cultural ”Palatele Brâncovenești”, Florin Supeală și Ruxandra Petroi Avasiloae.

Procurorii DNA au efectuat duminică percheziții domiciliare la trei instituții publice — Primăria Capitalei, Administrația Cimitirelor și Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului.

Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

„Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a doua instituții publice din subordinea primarului municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primar”, se arată într-un comunicat al DNA.
Potrivit referatului DNA, un denuntator i-ar fi dat lui Oprescu mita de circa un milion de euro in timpul a circa 20 de vizite acasa la primarul Bucurestiului. Conform anchetatorilor, Sorin Oprescu avea un aparat care bruia semnalul telefoanelor mobile in timp ce discuta despre primirea spagilor la el acasa, iar banii ii erau lasati sub o perna de pe canapeaua primarului. Sambata seara, si fostul sofer al lui Oprescu a fost retinut de DNA. In acelasi dosar au fost retinuti si sefii Centrului Cultural “Palatele Brancovenesti“, Florin Supeala si Ruxandra Petroi Avasiloae, precum si Mircea Octavian Constantinescu, director in PMB.

DNA precizează că, sâmbătă, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși.

 Primarul Sorin Oprescu l-ar fi intrebat pe un alt suspect in dosar, atunci cand a ajuns la DNA, pe holul institutiei, daca banii pe care i-a primit erau marcati si i-ar fi dat indicatii acestuia, initial sa nu faca declaratii, iar apoi sa spuna un anumit lucru, sustin procurorii anticoruptie.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventiva intocmit de DNA, sambata dimineata Sorin Oprescu s-ar fi intalnit cu un alt suspect din dosar si ar fi stabilit ca acesta din urma sa vina la el acasa sa ii aduca o suma de bani, in jurul orelor 19.00-19.30, citeaza Mediafax.

Anchetatorii spun ca respectivul, seful unei institutii din subordinea primarului, i-ar fi remis lui Oprescu suma de 25.000 de euro, provenind din cei 60.000 de euro remisi de denuntatori, totodata spunandu-i „25 de la Mogosoaia”, in conditiile in care Primaria atribuise contracte pentru lucrari la Centrul Cultural „Palatele Brancovenesti” de la Mogosoaia.

Reactia lui Oprescu a fost aceea de a spune „Da, da, da! Multam!”, sustin procurorii in referat.

Ulterior, cand ancheatorii l-au oprit in trafic, asupra lui Oprescu a fost gasita suma de 5.000 de euro, formata din trei bancnote de 100 de euro si 94 de bancnote de 50 de euro.

„Dupa momentul aducerii la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a discutat cu (…..) pe holul institutiei, indicandu-i in mod repetat ca „Nu dam declaratii…”, „N-o sa dam declaratii.”, „Nu dam declaratii, chemam avocatu'””, se mai arata in referat.

Procurorii sustin, de asemenea, ca, aflat pe holurile DNA, Soirin Oprescu ar fi intrebat un suspect din dosar daca banii erau marcati, dupa care ar fi incercat sa-l determine pe acesta sa faca anumite declaratii.

„Dupa acest moment, inculpatul a inceput sa-i adreseze intrebari lui (…..), menite sa afle daca acesta din urma, prezent in sediul DNA cand a ajuns primarul, a reusit sa afle probatoriul existent. Astfel, dupa ce inculpatul Oprescu Sorin Mircea a intrebat „Erau marcati?” si, afland ca (…..) nu cunoaste aceasta informatie, a stabilit strategia pe care o va urma, cerandu-i suspectului sa faca la fel: „Banii. …(inteligibil, vorbeste in soapta)… ai venit sa… doamna (…..) cu groapa…”, „De aia..”, mai precis „De aia te-am chemat, cu groapa… madam (…..) ..”, incercand asadar sa determine suspectul sa sustina ca motivul sosirii sale in imobilul de la (…..) nu avea legatura cu vreo suma de bani”, se mai arata in referatul cu propunere de arestare preventiva.

Totodata, in documentul citat se precizeaza ca la perchezitia care a avut loc, duminica, la locuinta lui Sorin Oprescu, unde acesta ar fi primit mita, anchetatorii au gasit sumele de 31.350 de lei si 18.000 de euro.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult