Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Sorin Oprescu rămâne în arest

Sorin Oprescu rămâne în arest

scris de D.P.
7 afisari

Sorin Oprescu rămâne în arest. Magistrații au respins cererea edilului suspendat de înlocuire a arestului preventiv cu control judiciar sau cu arestul la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de luare de mită.

foto: agerpres.ro

foto: agerpres.ro

Decizia magistraților este definitivă, astfel că Oprescu va mai petrece încă 30 de zile în Arestul Central al Capitalei.

Tot marți, Oprescu ar trebui să primească un răspuns și din parte poliției cu privire la cererea sa de a putea fi internat într-un alt spital pentru a fi supus unui tratament.
Judecătorii de la Curtea de Apel București i-au respins lui Sorin Oprescu o contestație, după ce acesta primise o decizie nefavorabilă pe 25 septembrie din partea Tribunalului București.
Luni, primarul suspendat al Capitalei a fost adus fără cătuşe la instanţă, la recomandarea medicilor, însă Curtea de Apel a amânat pentru marți luarea unei decizii în ceea ce privește cererea primarului suspendat al Capitalei de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai ușoară, în dosarul în care e acuzat de luare de mită.

Dacă Oprescu va fi condamnat, Franţa îi va retrage şi distincţia de Cavaler al Legiunii de Onoare, a anunţat ambasada franceză din Bucureşti.

Oprescu a fost arestat preventiv pe 7 septembrie, iar de atunci s-a confruntat cu mai multe probleme medicale, el fiind internat patru zile la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost supus unor investigații amănunțite.

Potrivit DNA, în perioada 2013 — 2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului edilului-șef al Capitalei.

„Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a două instituții publice din subordinea primarului municipiului București, facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și să dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primar”, preciza DNA.

Pe 5 septembrie, Sorin Oprescu a primit la locuința sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de corupție.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult