Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Sorin Roșca Stănescu, la DNA

Sorin Roșca Stănescu, la DNA

scris de B.C.R
14 afisari

Sorin Roșca-Stănescu s-a prezentat, joi, la Direcția Națională Anticorupție, în dosarul creditelor frauduloase luate de la BRD.

rosca stanescu la dna„Mă aflu în acest loc și nu în altă parte, nu fiindcă m-aș simți cu ceva vinovat pentru vreo încălcare a vreunei legi, ci pentru că m-am luptat, așa cum am făcut întotdeauna, cu sistemul. Sistemul înseamnă nu neapărat o sumă de instituții, dar în orice caz o sumă de persoane din instituții. Așa am făcut întotdeauna și așa am să fac și de acum încolo, indiferent ce s-ar întâmpla. Am făcut-o pe vremea lui Ceaușescu și am făcut-o cu toți ceilalți șefi de stat. În acest moment, acest sistem este în mâna lui Traian Băsescu, este controlat în continuare de Traian Băsescu. Acesta este motivul pentru care mă aflu aici. Am primit nenumărate avertismente să mă potolesc și să nu mai scriu și să nu mai spun ceea spun în legătură cu sistemul”, a declarat Sorin Roșca-Stănescu, înainte de a intra în sediul DNA.

El a susținut că nu va renunța să-și exprime liber opiniile, la fel cum a făcut-o și în penitenciar, unde a scris zi de zi articole și a învățat, încă o dată, că libertatea de expresie este mai importantă decât orice fel de libertate.

Sunt executat cu toate bunurile mele, toate conturile pe care le-am avut cu mult înainte să se declanșeze vreo anchetă. Așa că eu nu am avut nimic de câștigat de pe urma acestui credit. Practic, tot ce am este în executare silită, unele sunt executate, altele urmează să fie executate silit fără să fi fost necesară vreo intervenție a autorităților statului. Este o cauză civilă care sub nicio formă nu trebuia transformată într-o cauză penală”, a adăugat Sorin Roșca-Stănescu.

Tot în această cauză, a fost audiat luni și omul de afaceri Remus Truică.

DNA anchetează în prezent acest dosar după ce DIICOT și-a declinat competența în favoarea procurorilor anticorupție.

Inițial, Remus Truică a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și complicitate la spălare de bani.

De asemenea, Truică a fost pus sub control judiciar, iar pe averea sa (conturi bancare, terenuri și imobile, inclusiv casa din Snagov) a fost instituit sechestru asigurător până la concurența sumei de 35 milioane euro.

În același dosar, fosta soție a lui Truică, Irina, este urmărită penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani.

Totodată, alte 27 de persoane s-au ales cu dosar penal, printre care se află fostul senator Sorin Roșca-Stănescu, omul de afaceri Adrian Sârbu, precum și foști și actuali directori ai BRD, Sorin Popa (fost vicepreședinte BRD), Lucian Cojocaru, Alexandru Claudiu Cercel Duca, Gabriela Ștefănescu Gavrilescu, Dana Băjescu, Andrei Mihail Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceaușu, Alice Monac, Alexandru Lucian Anghelescu.

Conform DIICOT, la sfârșitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD a fost inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor în domeniu interne și emise de BNR, unor persoane fizice și/sau societăți comerciale, activitatea infracțională concretizându-se în obținerea unor importante sume de bani din săvârșirea subsecventă a unor infracțiuni de înșelăciune.

Prejudiciul cauzat BRD se ridică la aproximativ 43,5 milioane de euro.

Doi dintre liderii grupării, folosindu-se de funcțiile deținute în cadrul BRD, au racolat și controlat activitatea mai multor persoane subordonate și aflate în raporturi de muncă cu banca, persoane care, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora, au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul dintre credite nu erau îndeplinite condițiile minime impuse de normele de creditare și că imobilele folosite pentru garantare au fost supraevaluate.

Remus Truică ar fi beneficiat de 15 dintre cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD.

Creditele au fost date unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul lui Truică, acesta obținând astfel suma de 35 milioane euro, care a fost în cea mai mare parte externalizată prin includerea acesteia în circuite financiare prin conturi deschise în Monaco, Elveția, Austria și Cipru, conturi controlate direct de Remus Truică și Cristian Aparaschivei (șoferul lui Truică).

Banii au fost folosiți pentru achiziționarea unor bunuri de lux, ambarcațiuni și imobile.

Niciunul dintre cele 17 credite nu a fost restituit, fiind trecute în categoria creditelor neperformante, BRD constituind provizioane în cuantum de 20,2 milioane euro, după ce anterior au fost efectuate prelungiri succesive ale termenelor de constituire a depozitelor colaterale pentru plata dobânzilor și comisioanelor.

Roșca Stănescu despre cărțile scrise în penitenciare

Sorin Roșca Stănescu a declarat joi, referitor la cărțile scrise în penitenciare, că este foarte bine că se face o anchetă, el subliniind că sistemul trebuie reformat în acest domeniu pentru că au existat abuzuri și acte de plagiat din partea unor deținuți.

„Este foarte bine să se facă anchete. Este foarte bine ca sistemul să fie reformat, pentru că legislația nu este clară în acest domeniu. Este limpede că au existat și abuzuri din partea unor deținuți. Este limpede că au existat și acte de plagiat. Așa că e bine să se facă anchetă, dar este dramatic să se renunțe la posibilitatea pe care o au oamenii din penitenciare de a scrie orice, chiar și literatură. În plan statistic, mondial, s-a dovedit că cei care, din penitenciare, se ocupă de cultură și de artă, rata de recidivă este cea mai redusă”, a explicat Roșca-Stănescu la sediul DNA.

El a spus că a scris, în penitenciar, trei cărți, în opt luni și jumătate, și că două dintre acestea reprezintă materialul după care predă cursuri la Academia Diplomatică.

Fostul senator a arătat că nu este posibil să scrii o carte în câteva ore.

„Eu cred că sunt unul dintre campioni, nu al cărților din penitenciar, dar al scrisului. Eu, de 25 de ani, scriu cărți. Am scris 10 cărți până acum. Scriu zi de zi articole, dar nu e posibil să scrii în câteva ore o carte. (…) În penitenciare, poate fi foarte ușor urmărit. Există statistici și dosare întregi pentru fiecare carte, pentru că de câte ori trimiți un manuscris sau o parte a unui manuscris faci o solicitare, ți se dă o aprobare, toate acestea se depun la dosar. Deci totul poate fi urmărit cu mare acuratețe și zi de zi ceea ce face fiecare deținut este consemnat în procese verbale”, a explicat el.

Pe de altă parte, Sorin Roșca Stănescu a spus că i-a solicitat avocatului său — Dan Chitic — să facă plângere penală împotriva procuroarei care s-a opus punerii sale în libertate.

„Din cele trei cărți pe care le-am scris, în loc să beneficiez de 90 de zile, am beneficiat doar de 9 zile, restul le-a mâncat parchetul printr-un abuz și abuzul este evident și scris negru pe alb — procuroarea, în instanță și apoi în materialul pe care l-a scris, a spus că eu mi-am permis să fac articole și să-mi exprim opiniile din penitenciar”, a arătat fostul parlamentar.

El a precizat că soția sa l-a ajutat cu materiale pentru scrierea cărților, pentru că în penitenciar nu avea dreptul să se documenteze pe internet.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult