Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – Soțul Alinei Bica, suspectat de evaziune fiscală

UPDATE – Soțul Alinei Bica, suspectat de evaziune fiscală

scris de A.B.
7 afisari

UPDATE – Mircea Octavian Bica, soțul fostei șefe a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Alina Bica, audiat miercuri mai bine de o oră de procurorii DIICOT Brașov, a fost pus sub control judiciar.

Procurorul Cătălin Borcoman, șeful DIICOT Brașov, a declarat miercuri înainte de audierea lui Mircea Octavian Bica că, în cauză există bănuiala rezonabilă că suspectul Mircea Octavian Bica a comis prin intermediul societății sale două infracțiuni de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 88.000 de lei și o tentativă la infracțiunea de evaziune fiscală.

„Faptele sunt comise în legătură cu una din societățile unui alt suspect. Gruparea care este cercetată și care este compusă din mai multe persoane fizice și persoane juridice utiliza pentru activitățile ei un număr de trei societăți comerciale care beneficiau de lucrări publice pentru a scădea impozitul pe profit și TVA. Au fost înființate două societăți de tip conductă și încă o societate de tip fantomă prin intermediul cărora erau înregistrate operațiuni de cheltuieli fictive, iar sumele de bani virate în cadrul circuitului evazionist erau ulterior retrase prin retrageri de numerar efectuate la ATM-uri ale unor unități bancare”, a declarat șeful DIICOT Brașov.

El a explicat că ancheta a pornit ca urmare a unei sesizări formulate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală, cu care a colaborat, procurorii solicitând de-a lungul anchetei o serie întreagă de controale, prejudiciul estimat până acum fiind de circa 3,4 milioane de lei.

Soțul Alinei Bica nu este implicat în activitatea grupului și în circuitul evazionist, cu firma sa a relaționat cu una din societățile care are implicare în grup. În acest moment se efectuează audieri și măsurile preventive vor fi adoptate după finalizarea audierilor. Firmele principale ale grupului aveau ca și domeniu de activitate construcțiile și celelalte, practic, erau firme care nu aveau obiectiv de activitate, declarativ tot construcții. În acest caz sunt audiate în total un număr de 11 persoane”, a mai spus șeful DIICOT Brașov.

Procurorii DIICOT – Structura Teritorială Brașov efectuează, miercuri dimineața, 10 percheziții la Brașov și Făgăraș într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, potrivit unor surse judiciare.

sot alina bicaConform acestora, 11 persoane vor fi aduse la audieri, printre care și soțul Alinei Bica, acesta fiind suspectat de evaziune fiscală.

Prejudiciul în acest dosar se ridică la 15 milioane lei, din care 7 milioane lei din evaziune fiscală și 8 milioane lei din infracțiune de spălare de bani, au precizat sursele citate.

În acest caz sunt implicate trei firme din Făgăraș care activează în domeniul construcțiilor și care ar fi utilizat două „firme-fantomă” din Alba și Cluj.
La locuința soțului Alinei Bica nu au avut loc percheziții, bărbatul a fost ridicat și dus la audieri la DIICOT Brașov.

Liderul grupării, Dan Vasile, apare în denunţul lui Ovidiu Tender de la DNA, pentru că acesta a luat, împreună cu soţul Alinei Bica, pachetul majoritar de la UPRUC SA Făgăraş.

Sursele judiciare au mai relatat că Mircea Octavian Bica are o plantație de afine ecologice în județul Brașov, prin intermediul firmei Biosfera Fruct SRL.

El ar fi folosit circuitul evazionist pentru a scădea din facturi suma de 80.000 lei, acesta fiind și prejudiciul reținut în cazul lui.

În ultima declarație de avere depusă în anul 2014 de Alina Bica în calitate de șefă a DIICOT, Mircea Octavian Bica apare ca acționar unic la firma de consultanță SC Industrial Solutions SRL, de unde a obținut un venit de 83.500 lei, iar la Biosfera Fruct SRL apare ca angajat, cu un venit anual de 3.372 lei.

Tot miercuri se va stabili dacă soțul fostei șefe DIICOT va primi vreo măsură preventivă sau cercetarea lui se va face în stare de libertate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult