Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Staborul Ţigănesc se face instituţie de mediere

Staborul Ţigănesc se face instituţie de mediere

scris de D.P.
5 afisari

Florin Cioabă, regele romilor, a anunţat luni că Staborul Ţigănesc va încerca să medieze conflictele înainte ca acestea să producă vreun efect penal, insistând că aceasta nu este o instituţie paralelă cu cele ale statului român.

Judecata tiganeasca„S-a inaugurat primul tribunal al romilor unde se pot judeca diferite cazuri, cum ar fi despărţiri, probleme sociale, conflicte economice. Cazurile penale nu vor fi judecate de către Stabor, ci de către tribunalele statului român. Nu este o instituţie paralelă cu cele ale statului român, ci este doar o judecată a romilor, care funcţionează de sute de ani”, a explicat Florin Cioabă, la Realitatea tv.

„Ce este nou este faptul că judecata romilor se face de această dată într-o instituţie sau într-o clădire să zicem. Până acum, aceste judecăţi se făceau în stradă, la diferiţi oameni acasă şi, de multe ori, au perturbat chiar liniştea publică”, a explicat regele romilor necesitatea acestui Stabor.

Acesta a mai spus că rolul Staborului este de a sensibiliza oamenii, de a media conflictele înainte ca acestea să producă vreun efect penal: „Încercăm să rezolvăm problemele în cadrul comunităţii”, a spus regele romilor.


„Ca cetăţeni ai României şi europeni tebuie să respectăm legile statului român şi legile europene. Nu putem să avem numai drepturi, fără îndatoriri. Trebuie să ne comportăm civilizat în societate”, a mai spus Cioabă.

În ceea ce priveşte statutul juridic al Staborului, Florin Cioabă a spus că îşi propune ca acesta să funcţioneze ca o comisie de mediere.

Întrebat despre felul în care Staborul Ţigănesc ar putea judeca scandalul în care este implicat Bercea Mondial, Florin Cioabă a spus că, mai întâi, legea statului român trebuie să-şi dea verdictul în cazul acestuia. Apoi, Staborul va încerca să stingă conflictul dintre familia lui Bercea şi familia fratelui acestuia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult