Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei TB a amȃnat judecarea cererii de contopire a pedepselor lui Nǎstase

TB a amȃnat judecarea cererii de contopire a pedepselor lui Nǎstase

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Judecarea cererii lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor din cele două condamnări definitive a fost amȃnatǎ de Tribunalul București pentru 31 martie.

TB a amȃnat judecarea cererii de contopire a pedepselor lui Nǎstase

Adrian Năstase a cerut instanţei să se pronunţe doar pe baza minutei dosarului „Zambaccian”, fără a mai aştepta motivarea deciziei dispuse de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Solicitarea mea, ţinând seama că termenul prevăzut de Codul de procedură penală de 30 de zile (pentru redactarea motivării, n.r.) a fost depăşit, pentru a nu-mi fi aduse prejudicii, vă solicit să vă pronunţaţi doar pe minută, nu pe motivare. Bănuiesc că nimeni nu-i poate pedepsi pe judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a spus Adrian Năstase, în faţa instanţei. Instanţa a decis să amâne discuţiile în această cauză pentru 31 martie.

Avocatul Ion Cazacu a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că a depus la dosar mai multe documente prin care arată că o astfel de cerere de contopire poate fi judecată şi fără motivarea unei instanţe. „La dosar există înscrisuri, respectiv un dosar şi minuta din acel dosar. Tehnic, judecătorul se poate pronunţa şi pe aceste înscrisuri. A mai existat şi un precedent judiciar în această situaţie. Am încercat, în felul acesta, să solicităm urgentarea soluţionării cererii”, a spus avocatului lui Adrian Năstase.

Andrei Năstase, fiul cel mare al fostului premier, s-a declarat dezamăgit de faptul că judecătorii de la instanţa supremă nu au redactat până la acest moment motivarea din dosarul „Zambaccian”. „Este o dezamăgire că judecătorii de la Înalta Curte nu respectă legea, cele 30 de zile trebuiau respectate. Eu îmi doresc să se redacteze cât mai repede, până la urmă Codul de procedură penală să fie respectat”, a spus Andrei Năstase.

Acesta a declarat, înaintea judecării cererii, că Adrian Năstase stă în penitenciar într-o zonă cu 20 de persoane. Întrebat ce cere Adrian Năstase să primească de acasă, Andrei Năstase a spus că îi duce foarte multe cărţi şi lucruri care să îl ajute pentru documentare la lucrarea ştiinţifică pe care o pregăteşte. Întrebat dacă tatăl său se regăseşte în povestea Iuliei Timoşenko, Andrei Năstase a spus că nu ar putea să facă o comparaţie. „Cazurile trebuiesc individualizate, nu pot fi luaţi şi puşi împreună”, a adăugat Andrei Năstase.

Judecarea cererii formulate de avocaţii lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor primite de fostul premier în dosarele „Trofeul calităţii” şi „Zambaccian”, respectiv de doi de închisoare şi de patru ani de închisoare, a fost amânată şi la primul termen, din 3 februarie, din acelaşi motiv.

Fostul premier ar putea să execute mai puţin de un an de închisoare, după condamnarea la patru ani în dosarul „Zambaccian”, el putând cere eliberarea condiţionată după 16 luni, din care i-ar putea fi scăzute cele opt luni de detenţie din dosarul „Trofeul calităţii”, arătau atunci avocaţii acestuia. Ar rezulta, astfel, patru ani de închisoare, cu posibilitatea ca judecătorul care va analiza cererea de contopire a pedepselor să aplice, dacă va considera necesar, un spor de pedeapsă.

Dacă pedeapsa în urma contopirii va fi de patru ani (48 de luni), Năstase ar putea cere liberarea condiţionată după 16 luni. El are dreptul să ceară liberarea condiţionată după ispăşirea unei treimi din pedeapsă dat fiind că are peste 60 de ani, preciza potrivit mediafax unul din avocaţii săi, Viorel Roş.

Fostul premier a fost acuzat în dosarul importurilor din China că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti. În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”. El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult