Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Trafic exploziv cu celulare in puscarii

Trafic exploziv cu celulare in puscarii

scris de Ziua Veche
1 afisari

 .In anii 2008 si 2009, in penitenciarele Romaniei, s-au depistat 8.915 si, respectiv, 7.250 de cazuri de detinuti care aveau telefoane mobile asupra lor, desi legea nu permite detinerea acestora. Controalele preventive facute vizitatorilor si asupra pachetelor care ajung la detinuti, au depistat un numar de 1.863 de telefoane mobile in 2008,


care a crescut la 2688 in anul 2009. Practic, 80% din celulare trec de filtrele de control si dispozitivele de paza, iar majoritatea clanurilor infractionale tinute dupa gratii au astfel posibilitatea sa-si conduca nestingherite operatiunile criminale prin telefon. Statisticile de mai sus (vezi facsimil) au fost date publicitatii la bilantul de joi al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) din subordinea Ministerului Justitiei.

Bruiajul – solutia finala

Intrebat de Ziuaveche.ro daca traficul de telefoane mobile este rezultatul unor acte de coruptie generalizata din partea gardienilor, directorul general al ANP, Ioan Bala, si-a aparat subalternii, sustinand ca detinutii si cei care ii ajuta din afara au elaorat planuri extrem de ingenioase de disimulare a aparatelor in alimente, in mingi de tenis, in aparatura electronica, in scanduri decupate etc. Bala a sustinut ca, in majoritatea penitenciarelor, ploua cu cantitati impresionante de telefoane, aruncate peste gard, in unele zile fiind gasite pe jos prin curte si cate 10 – 12 aparate. Ioan Bala a precizat ca fenomenul reprezinta “o vulnerabilitate” existenta in toate statele, nu doar la noi, si ca in prezent se intentioneaza crearea unui cadru legislativ care sa permita bruiajul telefoanelor in perimetrul penitenciarelor, astfel incat sa faca inutila introducerea acestor aparate la detinuti. Intrebat de Ziuaveche.ro cum vor proceda in cazul unor anchete secrete, in care telefoanele sunt introduse voit la detinuti, pentru a-i asculta si a le afla planurile criminale, in situatia bruiajelor pe zona penitenciarelor, seful ANP a replicat ca asemenea probleme tehnice sunt rezolvabile. Nu a spus cum, dar la comentariul nostru “inseamna ca veti folosi alte frecvente”, Ioan Bala a zambit cu subinteles.

0 comentariu

mardare 29-04-2010 - 06:41

cum adica, ba, s a CEREM PUTEREA si sa primim ZIUAVECHE? suna ca un cuuuuuuuur! daca asta primim de la Putere, vai de voi! ce dracu cautati in combinatia asta? va da si voua racivici de-un sorici sau doar faceti festivaluri gratuite la care nu vine nimeni? fiti voi, fiti boieri, nu iobagi!

lolek 29-04-2010 - 06:43

aparu nenea Sorin? Ce mai face? nu mai canta la Madalin in emisiune? ce s-a intamplat? a rupt contractul sau i s-a rupt…..de Voiculesti? zi-ne povestea si tinem aproape.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult