Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei TRASEUL mitei în dosarul Microsoft, dezvăluit de DNA

TRASEUL mitei în dosarul Microsoft, dezvăluit de DNA

scris de A.P.
3 afisari

TRASEUL mitei în dosarul Microsoft scoate la iveală nume grele din mediul de afaceri și zeci de milioane dolari virați către cabinetele Năstase şi Boc.

Unii dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din România ar fi acceptat ca prin intermediul unor societăţi deschise în străinătate să intermedieze „atențiile” oferite guvernanților.

TRASEUL mitei în dosarul Microsoft.

TRASEUL mitei în dosarul Microsoft.

Potrivit DNA, pion principal al afacerilor încheiate de marile companii IT şi statul român, a fost Claudiu Florică – reprezntant Fujitsu Siemens pentru România. Anchetatorii spun că el împărţea comisioane către miniştri şi înalţi funcţionari, care aveau un cuvânt de spus în semnarea contractelor cu Microsoft.

Claudiu Florică avea opt oameni de încredere cu rol de intermediari. Practic, arată procurorii în referat, cei opt se ocupau ca mita să ajungă la cine trebuie.

Khalil Abi Chahine un om de afaceri libanez şi fost proprietar al echipei FC Naţionalera personajul care ar fi avut intrare la ministerul Comunicaţiilor.

De Ministerul Finanţelor s-ar fi ocupat Constantin Culacov. Un personaj discret, despre care procurorii spun că era apropiat de Mihai Tănăsescu.

Fostul tenismen Dinu Pescariu, alături de alţi doi parteneri, s-ar fi ocupat cu deschiderea unor conturi în străinătate unde să ajungă banii.

Procurorii au strâns o mare parte dintre aceste date din declaraţiile martorilor.

„(…) În anul 2003, Florică Claudiu, reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers în România a identificat o oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României. (…) A cooptat mai multe persoane ce aveau posibilitatea să înlesnească încheierea şi, respectiv, derularea contractului prin susţinerea financiară pe care o puteau acorda sau prin influenţa pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membrii ai Guvernului”, se arată în referatul DNA.

Potrivit procurorilor, Claudiu Florică a avut iniţial la dispoziţie suma de 20 de milioane de euro. Banii au fost viraţi, în tranşe, în conturile mai multor firme de tip offshore. Cea mai mare sumă, peste 7 milioane de euro, ar fi ajuns la societatea Running Toatal Group Ltd, controlată de Nicoale Dumitru. Un personaj controversat, aflat în topul celor mai bogaţi afacerişti români, Nicolae Dumitru este cunoscut sub numele de Niro.

Un alt nume cu notorietate, introdus de procurori în lista intermediarilor este cel al fostului jucător de tenis, Dinu Pescariu. Milioane de euro au fost virate în conturile off-shore ale acestuia, pentru a ajunge la demnitari, spun anchetatorii. Procurorul şef al DNA a declarat într-un interviu că mita totală din acest dosar este de 60 de milioane de euro.

Reţeaua de intermediari

Coordonator: Claudiu Florică, reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers

1. Dragoş Stan – administrator al firmei SCOP COMPUTERS SA

2. Khalil Abi Chahine – omul de legătură cu Ministerul Comunicaţiilor şi Secretariatul General al Guvernului

3. Constantin Dan Culacov – administrator la OMNITECH TRADING SA

– omul de legătură cu Mihai Nicolae Tănăsescu şi Ministerul Finanţelor Publice

4. Alexandru Ujeniuc – administrator al SC Dim Soft SRL,

– legătura cu Microsoft România

5. Nicolae Dumitru – omul de legătură cu Şerban Mihăilescu şi Nica Dan.

6. Dinu Pescariu – deschiderea de conturi în străinătate şi efectuarea de plăţi către miniştrii sau funcţionarii implicaţi

7. Dragoş Nicolaescu – deschiderea de conturi în străinătate şi efectuarea de plăţi către miniştrii sau funcţionarii implicaţi

8. Florin Pletea – deschiderea de conturi în străinătate şi efectuarea de plăţi către miniştrii sau funcţionarii implicaţi

Firmele şi persoanele prin care au fost viraţi banii pentru mită

Running Toatal Group Ltd. – 7.500.000 USD

Nero Invest – 450.000 USD

Menedil Associated SA – 1.250.000 USD

Zonko Overseas Ltd. – 5.000.000 USD

Atlantis AG – 900.000 USD

Adrian Ujeniuc – 440.000 USD

Pescariu Dinu – 3.200.000 USD

(sursa – referat DNA)

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult