
Jurnalistul Ovidiu Ohanesian a declarat că fotografiile au fost făcute de trupele speciale americane imediat după eliberarea ostaticilor. Ohanesian spune că în beciul în care a stat alături de Marie Jean Ion şi Sorin Mişcoci au fost ţinuţi iniţial 11 oameni. Cei trei jurnalişti români au fost răpiţi din Bagdad în martie 2005 şi eliberaţi 51 de zile mai târziu. De răpirea lor a fost acuzat omul de afaceri sirian Omar Haysam, care a fugit din ţară. În 2008, el a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare.Hayssam are de ispăşit o pedeapsă cu închisoare de câţiva ani în Siria.
UPDATE vineri 13.50: Preşedintele Republicii Arabe Siriene, Bashar al-Assad, a declarat, joi seară, la B1TV, că omul de afaceri sirian Omar Hayssam este condamnat în Siria şi se află în închisoare unde va mai sta câţiva ani.‘În prezent această persoană are o condamnare de câţiva ani, deci el deocamdată se află sub incidenţa legii siriene ‘, a spus preşedintele Siriei. Întrebat dacă Omar Hayssam este condamnat în Siria, Bashar al-Assad a confirmat acest lucru, transmite Agerpres. ‘Da, da este condamnat în Siria. Problema este că opinia publică are impresia că acestă persoană este liberă în Siria. Nu, dacă ar fi fost liberă, lucrurile ar fi stat altfel.(…) Stă închis în închisoare unde va rămâne câţiva ani. După ce ispăşeşte această condamnare, reluăm discuţiile’, a spus preşedintele Siriei.
El a explicat că astfel de acorduri juridice privind transferul de persoane care au condamnări, există semnate în Siria şi cu alte state arabe, adăugând că ceea ce e important este că acest acord împiedică orice persoană condamnată să aibă impresia că scapă dacă fuge în altă ţară.
În opinia preşedintelui sirian, problema principală e respectarea legii, problemele juridice şi cele legale nefiind simple.
”Acest acord e un pas înainte, rămâne de văzut dacă vom continua”, a spus Bashar al-Assad, care a adăugat că în cazul în care o persoană condamnată are dublă cetăţenie, situaţia este alta.
–––––––
România şi Siria au semnat, miercuri, Tratatul privind transferul de persoane cu condamnări privative de libertate. Tratatul a fost semnat, la Cotroceni, de către ministrul român al Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul sirian de Externe, Walid al-Moallem. Documentul a fost semnat cu ocazia vizitei de stat la Bucureşti a preşedintelui sirian, Bashar al-Assad. Directorul SRI, George Maior, a declarat, sâmbătă, la TVR 1, că este „convins” că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României şi, răspunzând unei întrebări, a spus că ştie care este în prezent statutul acestuia în Siria, dar nu a făcut alte precizări.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat la 6 octombrie, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, că preşedintele sirian Bashar al-Assad va face o vizită în România în acest an, ocazie cu care vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne, un acord de extrădare intrând în acest pachet. „Preşedintele Bashar al-Assad va vizita România în curând”, a spus atunci Baconschi, adăugând că această vizită este în pregătire şi că va avea loc în cursul acestui an. Întrebat dacă, în condiţiile în care MAE a anunţat că va fi discutată şi extinderea cadrului juridic bilateral cu ocazia vizitei sale la Damasc, a avut convorbiri pe tema acordului de extrădare cu Siria, şeful diplomaţiei române a spus că vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne cu ocazia venirii lui Bashar al-Assad la Bucureşti. „Cu ocazia vizitei preşedintelui vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale pe justiţie şi afaceri interne”, a spus ministrul, care, întrebat despre acordul de extrădare, a adăugat că acesta „intră la pachet”. Ministrul a spus că documentele sunt în pregătire şi că au avut loc negocieri la Bucureşti şi Damasc.
Preşedintele Băsescu a făcut o vizită în Siria în octombrie 2008. Şeful statului declara la acea dată, la finalul întâlnirii cu omologul său de la Damasc, Bashar al-Assad, că subiectul legat de situaţia omului de afaceri sirian Omar Hayssam a fost discutat. Întrebat în legătură cu un acord între România şi Siria privind Justiţia, Băsescu a răspuns: „Înţeleg aluzia, a fost discutat subiectul Omar Hayssam”. Un an mai târziu, în 16 noiembrie 2009, şeful statului declara că vizita sa în Siria, din 2008, a avut ca obiectiv modificarea acordului de extrădare între România şi Siria, pentru ca, la finalul acestora, Omar Hayssam să fie extrădat în România. Biroul de presă al Ministerului de Externe a comunicat, în 8 ianuarie 2010, la solicitarea MEDIAFAX, că MAE a transmis autorităţilor siriene un proiect de tratat privind extrădarea, elaborat de Ministerul Justiţiei. Potrivit MAE, proiectul de tratat se află în prezent în analiza părţii siriene. Tot la acea dată, Ministerul Justiţiei a confirmat că a înaintat pe canale diplomatice un proiect de tratat privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană, precizând că nu a fost sesizat de partea siriană „cu poziţii legate de acest proiect”.
„Convingerile” lui George Maior
Directorul SRI, George Maior, a declarat, sâmbătă, la TVR 1, că este „convins” că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României şi, răspunzând unei întrebări, a spus că ştie care este în prezent statutul acestuia în Siria, dar nu a făcut alte precizări. Maior a fost întrebat, în contextul vizitei la Bucureşti a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, dacă se apropie, în opinia sa, şi momentul în care Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa în România. „Îmi menţin această afirmaţie de acum un an, este un obiectiv al serviciilor şi al statului român, vizita are o importanţă în primul rând strategică şi politică, se vor semna şi nişte acorduri juridice, inclusiv la nivel de extrădare. Vom vedea ce va urma”, a răspuns directorul SRI. Solicitat să precizeze un orizont de timp în care ar vedea posibilă extrădarea lui Omar Hayssam, Maior a spus: „Eu nu dau termene din acest punct de vedere şi nici nu am dat atunci, deşi sunt unii care îmi reamintesc acea afirmaţie, ea, repet, e valabilă şi nu contează cât timp va dura”. „Sunt convins că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României”, a subliniat el. Întrebat dacă ştie care este în prezent statutul lui Omar Hayssam în Siria, Maior a răspuns afirmativ, dar a refuzat să ofere detalii. „Da, ştiu, dar nu vreau să dezvolt”, a menţionat el.