Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Tribunalul Bucureşti: De ce sunt judecaţi Vîntu şi Luca în stare de arest

Tribunalul Bucureşti: De ce sunt judecaţi Vîntu şi Luca în stare de arest

scris de P.C.R.
1 afisari

Lăsarea în libertate a inculpaţilor ar crea în rândul cetăţenilor un sentiment de neîncredere în organele statului şi temerea că veniturile lor nu mai pot fi protejate şi, totodată, ar putea încuraja alte persoane să comită infracţiuni, arată Tribunalul Bucureşti, în motivarea deciziei de arestare a zece persoane în dosarul Petromservice, printre care se află Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca.

foto:Agerpres

‘Lăsarea în libertate a inculpaţilor poate crea în rândul cetăţenilor un sentiment de neîncredere în organele statului şi temerea că veniturile lor nu mai pot fi protejate, urmare unor fapte de acelaşi gen. (…) Cercetarea în stare de libertate a inculpaţilor reprezintă pericol social concret pentru ordinea publică, pericol derivat din rezonanţa acestor fapte şi sentimentul de insecuritate creat în rândul colectivităţii, de natură a naşte temerea că organele judiciare nu reacţionează eficient împotriva unor persoane învinuite de săvârşirea unor infracţiuni de o gravitate deosebită.  Cercetarea acestor persoane în stare de libertate ar putea încuraja şi alte persoane să comită infracţiuni, având în vedere notorietatea inculpaţilor şi a faptelor de care aceştia sunt acuzaţi, valoarea extrem de ridicată a prejudiciului produs, care a determinat intrarea Petromservice în stare de insolvenţă, iar potrivit tabelului definitiv al creanţelor doar datoriile bugetare sunt de aproximativ 100 de milioane de euro, conturează o vădită stare de pericol pentru ordinea publică, având în vedere contextul social şi economic actual şi modul acut în care categorii largi de populaţie resimt lipsa resurselor bugetare, numărul foarte mare al persoanelor afectate prin faptele inculpaţilor, aproximativ 72.000 de membri ai Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom S.A. şi 7.000 de acţionari persoane fizice, profitând de faptul că aceştia sunt în cea mai mare parte persoane cu o condiţie materială modestă şi surse limitate de informaţii, care nu îşi puteau exercita drepturile în deplină cunoştinţă de cauză, contribuie la gravitatea faptelor şi denotă o lipsă de scrupule a inculpaţilor de natură să justifice luarea unei măsuri preventive’, susţine Tribunalul Bucureşti.
De asemenea, potrivit TB, ‘modul în care inculpatul Liviu Luca şi ceilalţi inculpaţi s-au folosit de poziţia acestuia de lider sindical pentru a transfera în patrimoniul propriu bunuri cuvenite salariaţilor pe care îi reprezentau reprezintă o vătămare de o gravitate deosebită adusă valorilor sociale protejate de lege. La aprecierea pericolului concret al faptelor trebuie avută în vedere reacţia societăţii la asemenea fapte, prin care categorii întregi socio-profesionale sunt spoliate în mod programatic în interesul celor care ar trebui să le protejeze interesele’.
Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis, pe 8 noiembrie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, a liderului de sindicat Liviu Luca şi a altor opt persoane, într-un dosar în care sunt acuzaţi de procurorii Parchetului General ca au falimentat controlat compania Petromservice, prejudiciul total fiind de 180 milioane euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult