Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Trofeul Calităţii: Adrian Năstase s-a prezentat la Curtea de Apel

Trofeul Calităţii: Adrian Năstase s-a prezentat la Curtea de Apel

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Năstase a mers miercuri, 21 noiembrie la Curtea de Apel pentru judecarea cererii de eliminare din pedeapsă a zilelor în care a stat la spital, menţionând că a vrut sa ajungă la morgă, nu să amâne pedeapsa.

Trofeul Calităţii: Adrian Năstase s-a prezentat la Curtea de Apel cu umor negru

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, miercuri, recursul lui Adrian Năstase împotriva deciziei din 2 octombrie prin care Tribunalul Capitalei a stabilit că zilele în care a fost internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, respectiv din 20 până în 26 iunie, nu trebuie considerate ca fiind executate în cadrul condamnării sale în dosarul „Trofeul calităţii„. Fostul premier a declarat, potrivit mediafax, că atunci când s-a împuşcat a vrut să ajungă la morgă şi nu a crezut că „într-o altă lume” va mai încerca să amâne executarea pedepsei la închisoare primită în dosarul „Trofeul calităţii”.

Năstase a spus în faţa instanţei că i se pare jignitoare remarca procurorului referitoare la faptul că poliţiştii care au asigurat paza salonului său de la Spitalul Floreasca au fost puşi pentru protejarea sa. Acesta a adăugat că „În realitate eu am vrut să ajung la morgă. Nu am crezut că într-o altă lume voi încerca să mai amân excecutarea pedepsei.„

Avocatul fostului premier, Ion Cazacu, a invocat excepţia de neconstituţionalitate a articolului 87, alineatul 3 din Codul penal, care se referă la modul de executare a pedepselor şi cuprinde sintagma „în afară de cazul în care şi-a provocat în mod voit boala”. Cazacu a arătat că această sintagmă contravine articolului 23, alineatul 12 din Constituţie, care prevede legalitatea pedepselor, articolului 20, alineatul 1 din Constituţie, privit din prisma articolului 5, paragraful a) şi articolului 7 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Avocatul a arătat că excepţia poate fi admisă în sensul trimiterii ei pentru verificare la Curtea Constituţională. Cazacu a precizat că, raportat la situaţia lui Năstase, acest articol devine nelegal, pentru că legea românească arată foarte clar că doar un judecător, respectiv o instanţă, poate da o decizie definitivă de condamnare şi că pedeapsa este fixă, stabilită de acel magistrat.

Cazacu a mai indicat că sub nicio formă la acea pedeapsă clar stabilită nu se pot adăuga zile suplimentare, aşa cum s-ar întâmpla în cazul clientului său, dacă instanţa Curţii de Apel Bucureşti nu ar admite acţiunea şi accepta computarea celor şapte zile petrecute la Spitalul Floreasca. În sens contrar, a explicat avocatul, dacă nu se vor computa cele şapte zile, practic vor suplimenta pedeapsa de aproximativ 750 de zile de închisoare cu executare dată de judecătorii instanţei supreme lui Adrian Năstase.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au încheiat discuţiile în această cauză, urmând să pronunţe decizia atât în cazul recursului făcut de Năstase, cât şi pe admisibilitatea acestei excepţii. La ieşirea din sala de judecată, bodyguarzii familiei Năstase, care îi escortau pe soţia şi fiul cel mare ai fostului premier, au împins cameramanii şi jurnaliştii care încercau să pună întrebări şi să filmeze.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult