Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Trofeul Calităţii: Năstase cere audierea lui Grăjdan, Teodorescu, Plumb şi Harbuz

Trofeul Calităţii: Năstase cere audierea lui Grăjdan, Teodorescu, Plumb şi Harbuz

scris de A.B.
6 afisari

Avocaţii lui Adrian Năstase au cerut, miercuri, Completului de cinci judecători al instanţei supreme, audierea lui Adrian Balaban-Grăjdan şi Alin Teodorescu în calitate de martori. De asemenea, s-a dorit şi reaudierea lui Ion Dumitru, a Rovanei Plumb şi a lui Liviu Harbuz.

nastase

foto: b365.realitatea.net

Magistraţii instanţei supreme au reluat, miercuri, discuţiile în dosarul în care Adrian Năstase şi celelalte persoane acuzate în dosarul Trofeul Calităţii au contestat condamnările primite. Avocaţii lui Adrian Năstase au solicitat instanţei să încuviinţeze audierea fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Constantin Adrian Balaban-Grăjdan, demis după ce a trimis la instanţa supremă o adresă prin care arăta că ISC nu se mai constituie parte civilă în dosarul Trofeul Calităţii. „Balaban-Grăjdan a ocupat funcţii de conducere şi în 2008 la Institutul de Stat pentru Construcţii şi poate relata din corespondenţa internă a ISC că nu există prejudiciu, şi poate relata care a fost insistenţa din 2008 a DNA cu privire la constituirea ISC ca parte civilă”, au spus pentru România Tv avocaţii lui Năstase. Ei consideră că reaudierea lui Balaban-Grăjdan, Alin Teodorescu, Ion Dumitru, Rovana Plumb şi a lui Liviu Harbuz este concludentă deoarece judecătorul fondului nu a dorit să consemneze depoziţiile acestora şi a respins apărării o serie de întrebări adresate martorilor. Unul dintre avocaţi a cerut emiterea unor adrese la Consiliul Superior al Magistraturii şi la Monitorul Oficial pentru remiterea decretului prezidenţial de numire în funcţia de judecător a Ioanei Bogdan. „În Monitorul Oficial nu există un decret de numire a judecătoarei Ioana Bogdan, am introdus numele persoanei în motorul de căutare Monitor Expert şi rezultatul a fost zero. Am căutat şi numele judecătorului din componenţa actualului complet şi am găsit decretele de numire”, a spus Ion Cazacu. Avocatul lui Adrian Năstase a explicat că doar decretul prezidenţial de numire în funcţie conferă judecătorului inavomobilitate, iar în lipsa acestui decret instanţa de fond nu a fost compusă conform legii.

Ion Cazacu a depus un încris din care reiese că şefa CSM, Alina Ghica, a declarat că instanţa supremă a dat o decizie potrivit căreia perioada de timp în care un dosar se află la Curtea Constituţională nu afectează termenul de prescripţie. Potrivit avocatului, termenul de prescripţie din acest dosar este de 8 ani, şase luni şi două zile, din care trei luni şi 13 zile dosarul a stat la Curtea Constituţională. După ce a trimis instanţei supreme, fără să aibă avizele necesare, adresa privind retragerea ISC din procesul Trofeul Calităţii, în 22 mai, la o zi după ce a fost învestit în funcţie, Adrian Balaban-Grăjdan a fost demis de la conducerea inspectoratului, iar procurorii DNA au început cercetarea în cazul lui pentru favorizarea infractorului.În adresa semnată de Balaban-Grăjdan se arăta că ISC nu se constituie parte civilă în dosarul „Trofeul calităţii” întrucât ISC nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil. Potrivit DNA, ISC se constituise parte civilă în dosarul Trofeul Calităţii încă din faza de urmărire penală. În 30 ianuarie, ICCJ a dispus ca instituţia să primească despăgubiri civile de aproape 6,5 milioane lei, iar cu o săptămână înainte de adresa trimisă de Grăjdan, îşi majorase pretenţiile la 7,5 milioane lei.  În dosarul Trofeul Calităţii, prin decizia din 30 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a obligat pe Adrian Năstase, Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Mariana Ioana Popovici şi Bogdan Popovici, în solidar cu SC Eurografica SRL, la despăgubiri civile către ISC în valoare de 3.337.452,5 lei. În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul „Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult