Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Un director CNAS este urmărit penal pentru abuz în serviciu

Un director CNAS este urmărit penal pentru abuz în serviciu

scris de C.S.
19 afisari

Istvan Lucian Medvaş, director în CNAS, este cercetat pentru abuz în serviciu, în cazul unor achiziţii privind servicii de mentenanţă pentru o aplicaţie informatică de management al resurselor, pentru un număr mai mare de licenţe decât cele folosite de CJAS, prejudiciul fiind de peste 150.000 euro.

Prejudiciu de 150.000 euro adus CNAS și Caselor Județene de Sănătate.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a organizat procedura de achiziţie pentru „servicii de mentenanţă şi suport tehnic pentru sistem ERP”, o aplicaţie informatică de management al resurselor. Licenţele de exploatare a sistemului ERP fuseseră achiziţionate de la SC SIVECO România SA în perioada 2003-2007.

„Procedura de achiziţie a serviciilor de mentenanţă din anul 2010 a fost iniţiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanţelor în cel de-al doilea”, a precizat DNA.

Procurorii susţin că prin această procedură s-au achiziţionat mentenanţă şi suport tehnic pentru toate licenţele deţinute la nivelul CNAS şi al caselor judeţene, respectiv pentru 1.296 de licenţe, „fără a se ţine seama de faptul că nu toate aceste licenţe erau utilizate”.

Potrivit datelor obţinute de procurori până în prezent, cel puţin 268 de licenţe nu erau utilizate, astfel că, prin achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu CNAS şi Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate în valoare de peste 150.000 de euro, precum şi un avantaj patrimonial în favoarea SC SIVECO România SA.

În primele două cazuri, actele de procedură au fost anulate, însă în al treilea caz, procedura a fost finalizată, achiziţionându-se mentenanţă şi pentru licenţe neutilizate la nivelul CNAS şi Caselor Judeţene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult