Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Uniunea Europeana reglementeaza divortul

Uniunea Europeana reglementeaza divortul

scris de Ziua Veche
3 afisari

Comisia Europeana (CE) va prezenta, miercuri, o serie de noi masuri referitoare la divorturile cuplurilor internationale, pentru a preveni situatiile in care unul din soti incearca sa obtina un avantaj fata de partener, depunand dosarul de divort in tara care i-ar servi cel mai bine intereselor personale. “Mii de cupluri se afla in situatii dificile, deoarece, pana acum, legislatia nationala a esuat sa le ofere raspunsuri clare (…) Acesta este motivul pentru care am decis sa mergem mai departe”, se arata intr-o nota a comisraului european pentru Justitie, Viviane Reding, citata de EurActiv. De exemplu, daca un cuplu nternational locuieste in Polonia, dar unul dintre soti depune cerea de divort in Finlanda, acesta poate solicita divortul fara consimtamantul partenerului. Reding sustine ca prin aplicarea acestor noi prevederi, asemenea situatii ar putea fi evitate.

Concret, potrivit propunerii Comisiei Europene cuplurile vor putea decide de comun acord care va fi statul in care va fi depus dosarul. In cazul in care sotii nu pot ajunge la un acord in acest sens, Comisia propune introducerea unei prevederi care sa stabileasca faptul ca legislatia aplicabila va fi cea in care respectivul cuplu locuieste. In prezent, in cazul divorturilor cuplurilor internationale, 20 dintre statele membre al UE stabilesc care este legislatia aplicabila in functie de anumiti factori, cum ar fi nationalitatea si durata sederii intr-o anumita tara, astfel incat divortul este reglementat de o legislatie relevanta pentru acestia. Pe de alta parte, 7 dintre state aplica legislatia lor nationala.

 Mecanismul de cooperare consolidata

 Propunerea este rezultatul unei solicitari formulate de Austria, Bulgaria, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Romania, Slovenia si Spania si ar fi prima oara cand se recurge la mecanismul de “cooperare consolidate”. In ciuda opozitiei Suediei, Poloniei si Cehiei, CE a decis continuarea proiectului legislativ impreuna cu initiatorii sai. Mecanismul permite unui grup de minim noua state membre sa mearga mai departe in privinta unei probleme, lasandu-le celorlalti membri optiunea de a li se alatura in viitor. Statele membre trebuie sa decidsa prin vot daca cele 10 tari sunt autorizate sa recurga la cooperarea consolidata, urmand ca ulterior Parlamentul European sa-si dea si el acordul.

Avocat Alexandru Morarescu, Baroul Bucuresti

 “Instantele romane sunt inca reticente in a aplica prevederile europene in ceea ce priveste locul sau instanta competenta in a hotari desfacere casatoriei si, eventual, incredintarea minorilor. Instantele noastre ignora totodata  prevederea potrivit careia, in cazul casatoriei intre persoane cu cetatenii diferite, instanta competenta sa se pronunte asupra divortului este instanta de pe raza ultimului domiciliu comun al sotilor. Aceasta prevedere este purtatoare de efort si cheltuieli care pot fi scutite daca oricare dintre instantele europene investite cu divortul s-ar declara competenta si ar aplica un set unitar si unanim acceptat de reguli.

Am avut un caz in care Judecatoria Sectorului 4 a fost investita cu o cerere de divort si incredintare minor de catre sotia cetatean roman-olandez, in contradictoriu cu soltul cetatean olandez. Aplicand prevederile regulamentului Consiliului Europei nr. 2201/2003 JS4 a constatat ca este necompetenta general sa judece cauza avand in vedere ca ultimul domiciliu comun al sotilor a fost in Olanda si a declinat competenta de solutionare catre Tribunalul din Amsterdam. Solutia a ramas defintiva si irevocabila”.

 Avocat Dumitru Radescu, Baroul Bucuresti

“Asemenea preocupari sunt deja reglementate in Regulamentul CE nr. 2201/2003 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala si in materia raspunderii parintesti, prin care s-a abrogat precedentul Regulamet al CE nr. 1347/2000. In acest regulament, in capitolul II – Competenta, sectiunea I, divort, separare… in articolul 3 sunt reglementate criteriile de stabilire a competentei de fond in materie de divort. In acest articol 3 exista reglementate sase modalitati optionale de stabilire a competentei teritoriale statale in materia divortului. Practic, aceasta noua reglementare comunitara nu face altceva decat sa simplifice problemele de drept international privat in materia divortului, dand posibilitatea sotilor sa aleaga instanta deopotriva competenta, sa pronunte un divort intre cetatenii comunitari. In opinia mea este o initiativa bine venita, care va simplifica, dar si ieftini procedura divortului”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult