Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE. Dinel Staicu, condamnat la 12 ani de închisoare pentru fraudarea BIR

UPDATE. Dinel Staicu, condamnat la 12 ani de închisoare pentru fraudarea BIR

scris de C.P.
6 afisari

UPDATE vineri 14.02. Preşedintele CA şi directorul general al SIF Oltenia (SIF5), Dinel Staicu, demisionează din cele două funcţii, deşi a făcut recurs la sentinţa Tribunalul Bucureşti, care l-a condamnat, joi, la 12 ani de închisoare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor.

Staicu este în concediu începând din 15 decembrie şi până pe 1 februarie 2011, astfel că demisia va intra în vigoare pe 2 februarie, se arată într-un comunicat al societăţii transmis, vineri, Bursei.

Acţiunile SIF Oltenia au fost suspendate de la tranzacţionare încă de la deschiderea şedinţei de vineri, la cererea CNVM, care a solicitat Consiliului de Administraţie al societăţii să informeze investitorii cu privire la decizia Tribunalului Bucureşti.


Acţiunile vor reveni la tranzacţionare la ora 14:05, după o perioadă de predeschidere de 15 minute, în care investitorii pot introduce sau retrage ordine fără ca transferurile să fie realizate efectiv, informează Mediafax.

–––––––––––

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, joi, pe Dinel Staicu la 12 ani de închisoare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor, majorând astfel pedeapsa de patru ani de închisoare primită de acesta la Judecătoria Sectorului 4.

Tot la 12 ani de închisoare a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti şi fostul preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR) Ion Popescu, la Judecătoria Sectorului 4 acesta primind o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de o fraudă de cinci milioane de euro, informează Mediafax.


Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă, putând fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Pe latură civilă, instanţa a admis atunci în parte acţiunea părţii civile Banca Internaţională a Religiilor – prin lichidatorul Moore Stephens (RVA) – şi i-a obligat pe cei patru inculpaţi la plata în soldar a 8.053.561,1 lei, precum şi a dobânzii legale calculate de la data acordării până la plata efectivă a fiecărui credit pentru societăţile BDJ, Frigoriferul, Avab, Abator Mofleni, Jiul Vulcan, Vladinex, And Kris, Mozoc, Poldinex, Practicianul şi Rebega Consulting de către nouă sucursale BIR, respectiv Craiova, Craiova Gară, SMB, Plevnei Bucureşti, Târgovişte, Piteşti, Slatina, Drăgăşani şi Râmnicu Vâlcea.

Decizia a fost contestată cu apel la Tribunalul Bucureşti, care joi a majorat pedepsele în cazul celor patru.

Staicu a fost trimis în judecată în noiembrie 2006, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, alături de el fiind inculpat şi fostul preşedinte al BIR. Potrivit anchetatorilor, din banii obţinuţi fraudulos de la BIR Staicu a cumpărat acţiuni la SIF Oltenia, în valoare de peste un milion de euro, prin intermediul unor societăţi pe care le controla. Staicu a fost numit în conducerea SIF Oltenia în 2006, înlocuindu-l în funcţia de preşedinte-director general pe Vasile Şalapa.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult