Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei „Valiza” lui Gigi Becali se întoarce la Înalta Curte

„Valiza” lui Gigi Becali se întoarce la Înalta Curte

scris de Ziua Veche
12 afisari

.Curtea Constituţională a respins, joi, excepţia de neconstituţionalitate invocată de avocaţii în cadrul procesului „Valiza”, astfel că dosarul se va întoarce la instanţa supremă pentru continuarea dezbaterilor, suspendate în urmă cu şapte luni.Curtea Constituţională a luat în discuţie, joi, excepţia de neconstituţionalitate invocată în cazul „Valiza” în care finanţatorul FC Steaua Bucureşti, George Becali, este judecat pentru corupţie, judecătorii CC respingând susţinerile avocaţilor referitoare la încălcări ale legii fundamentale, informează Mediafax.


Luni, preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea privind modificarea şi completarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, care prevede că procesele nu se vor mai suspenda în urma invocării excepţiilor de neconstituţionalitate – subterfugiu speculat excesiv, în ultimii ani, de către avocaţi, pentru a lungi judecarea dosarelor. În 3 martie 2010, instanţa supremă a suspendat judecarea procesului „Valiza”şi trimiterea cauzei la Curtea Constituţională pentru soluţionarea unei excepţii, de neconstituţionalitate, după ce avocatul lui Teia Sponte a susţinut că un sportiv nu poate avea calitatea de funcţionar. 

 

Concret, avocatul lui Teia Sponte, inculpat şi el alături de George Becali, pentru complicitatea la dare de mită, le-a spus magistraţilor instanţei supreme că „textul din actualul Cod penal, adoptat în 1969, când întreaga economie era de stat, privind noţiunea de funcţionar, este neconstituţional, pentru că în prezent România are o nouă Constituţie prin care proprietatea privată este ocrotită şi potrivit legii fundamentale economia este una de piaţă„. 

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul „Valiza”, fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi. 

Victor Piţurcă este acuzat de favorizarea infractorului, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino sunt acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot pentru favorizarea infractorului va fi judecat şi Raul Volcinschi. 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în 11 mai 2006, finanţatorul clubului Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului „Gloria 1922 Bistriţa” sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006. 

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 euro jucătorilor de la „Universitatea Cluj” aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal – Liga I – circa 100.000 de euro pentru fiecare – aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, săşi apere corect şansele şi săştige meciul cu „CFR 1907 Cluj”, preciza DNA.

 Cele 1,7 milioane de euro găsite în valiza aflată la Teia Sponte au fost sechestrate printr-o ordonanţă din 8 mai 2008.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult