Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Vanghelie, judecata şi Vanghelionul

Vanghelie, judecata şi Vanghelionul

scris de A.P.
16 afisari

Una dintre firmele omului de afaceri Marin Dumitru, care a primit preferenţial contracte de la Primăria sectorului 5, a sponsorizat „Vanghelionul” din 2008 cu vin, coniac, chifle, fructe şi cozonaci, arată DNA în rechizitoriul prin care Marian Vanghelie a fost trimis în judecată.

Procurorii susţin, în actul de sesizare a instanţei, că, în perioada 21 octombrie – 30 decembrie 2008, Administraţia Domeniului Public Sector 5 a plătit către firmele controlate de către omul de afaceri Marian Dumitru 18.143.000 de euro.

„Conform înţelegerii dintre inculpaţii Vanghelie Marian-Daniel şi Dumitru Marian, raportat la această valoare a plăţilor nete, valoarea «comisionului de 20%» (folosul material necuvenit) solicitat şi primit de către inculpatul Vanghelie Marian-Daniel de la inculpatul Dumitru Marian a fost de 3.628.000 de euro”, se arată în actul de sesizare al instanţei.

În documentul citat, anchetatorii menţionează că cea mai mare parte din suma de bani a fost primit de primarul suspendat al sectorului 5 în numerar, cu ajutorul lui Mircea Sorin Niculae.

marian-vanghelie-vanghelion„La data de 31 decembrie 2008 societatea comercială Dioma Internaţional Exim SRL a sponsorizat Primăria Sectorului 5 cu produse în valoare de 239.000 de lei (1.100 de sticle de coniac Passion, 7500 de sticle de vin de calitate superioară, 1.223 de baxuri de pepsi-cola, 1.222 de baxuri de mirinda, 800 de coşuri de fructe, 1.200 de cozonaci, 22.000 de chifle, 1.596 de sticle de apă de 0,5 l şi 15.744 de sticle de apă 1,5 l), în vederea organizării unei petreceri de revelion în Complexul expoziţional Romexpo («Vanghelion»)”, se menţionează în rechizitoriu.

Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis în judecată, marţi, de DNA. El este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, unele fapte fiind săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte.

În acelaşi dosar urmează să fie judecaţi, sub control judiciar, şi omul de afaceri Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, Sorin-Ştefan Ciocan, pentru spălare de bani şi directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

De asemenea, procurorii l-au trimis în judecată şi pe Marin Dumitru, în stare de libertate, pentru dare de mită.

Activitatea infracțională a lui Marian Vanghelie, derulată începând cu anul 2000, „a cunoscut un recul” în perioadele în care acesta nu a deținut controlul absolut asupra Consiliului local al Sectorului 5, se arată în rechizitoriul prin care primarul suspendat a fost trimis, marți, în judecată de DNA, pentru fapte de corupție.

Potrivit procurorilor, o primă perioadă în care activitatea infracțională a lui Vanghelie s-a diminuat este cuprinsă între anii 2004 și 2007, când doar o treime dintre consilierii locali din Sectorul 5 erau de la PSD.

„La alegerile locale din iunie 2004, PSD a obținut doar nouă din cele 27 de mandate de consilier local (…). Ca atare, până în anul 2007, în condițiile în care inculpatul Vanghelie Marian-Daniel nu a mai putut controla în mod absolut activitatea Consiliului local al Sectorului 5, activitatea sa infracțională a cunoscut în această perioadă un recul, fiind reluată temeinic în anul 2007″, se menționează în rechizitoriu.

O situație similară s-a înregistrat, susțin procurorii anticorupție, între octombrie 2009, când PSD a ieșit de la guvernarea alături de PDL, și mai 2012, când social-democrații au revenit la putere. În această perioadă, s-ar fi înregistrat din nou „un recul al activității infracționale”, reflectat și prin valoarea redusă a contractelor de achiziții încheiate.

„Din cele expuse mai sus se poate reține existența unei corelări fidele între amploarea fenomenului infracțional derulat de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel și întinderea controlului politic exercitat de acesta asupra activității Consiliului local al Sectorului 5, fapt care confirmă concluzia că săvârșirea de către inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a infracțiunilor care fac obiectul cauzei a fost facilitată de influența și autoritatea exercitate de acesta asupra Consiliului local. Comiterea infracțiunilor care fac obiectul prezentei cauze a fost posibilă, în primul rând, ca urmare a denaturării de către inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a activității politice desfășurate de acesta”, se mai arată în rechizitoriu.

Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis în judecată marți de procurorii DNA, în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.

În același dosar, au fost trimiși în judecată Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, acuzat de șapte infracțiuni de complicitate la luare de mită și șapte infracțiuni de spălare de bani; Sorin Ștefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, și omul de afaceri Marin Dumitru.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a solicitat și primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei).

Senatorul Mircea Geoană a recunoscut, într-o declarație dată în calitate de martor la DNA, că a primit de la primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, un ceas marca Glashutte, iar soția sa, Mihaela Geoană, două ceasuri marca Vacheron Constantin, însă susține că nu cunoaște valoarea acestor ceasuri.

Declarația lui Mircea Geoană apare în rechizitoriul prin care Marian Vanghelie a fost trimis marți în judecată pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.

În fața procurorilor, Geoană a menționat că l-a cunoscut pe Marian Vanghelie în anul 2002, pe linie de partid, prin intermediul președintelui de atunci al Organizației PSD București, Dan Ioan Popescu.

„Cu Vanghelie Marian-Daniel nu sunt prieten, ci sunt coleg de partid. În anul 2008, din câte îmi aduc aminte, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, am primit cadou de la Vanghelie Marian-Daniel un ceas marca Glashutte, de culoare negru cu auriu, model Panomatic Crono, nr. 000223, No. reference 19501110104, Date of sale 05.08.2008. Fac precizarea că nu cunosc valoarea acestui ceas. De asemenea, undeva în anii 2008-2009, la diferite aniversări, Vanghelie Marian-Daniel i-a făcut cadou soției mele, Geoană Mihaela, două ceasuri marca Vacheron Constantin, unul alb cu auriu și curea bleumarin, model 25021/000R, Case nr. 795982, Movement nr. 9699232, Metal Or rose, Dial 9115, Bracelet Cuir, împreună cu o cutie neagră, iar celălalt, argintiu cu alb și curea roz, cu seria 821914 83505. De asemenea, nu cunosc valoarea acestor ceasuri. În afară de aceste trei ceasuri menționate, nu am primit alte cadouri de la Vanghelie Marian-Daniel (…) Predau, cu această ocazie, organului de urmărire penală cele trei ceasuri menționate mai sus”, se arată în declarația dată de Mircea Geoană.

El a precizat că nu cunoaște cine și nici dacă s-a renovat sediul PSD de lângă Magazinul Cocor și că și-a desfășurat campania electorală pentru alegerile prezidențiale din anul 2009 la sediul național al PSD din Bulevardul Kiseleff 10.

Precizarea lui Geoană vine după ce omul de afaceri Marin Dumitru, cel care l-a mituit pe Vanghelie în schimbul obținerii unor contracte din bani publici, a declarat că a plătit prin firmele sale lucrările făcute de alte firme la sediul PSD — Cotroceni, sediul de campanie al lui Mircea Geoană de lângă magazinul Cocor și sediul PSD Sector 5 din strada Alexandriei — zona Teiuș.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult