Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Vasile Blaga, urmărit penal de DNA. Buldogul a demisionat de la șefia PNL

Vasile Blaga, urmărit penal de DNA. Buldogul a demisionat de la șefia PNL

scris de M.A.
29 afisari

 

UPDATE – După ce a demisionat din funcția de copreședinte al PNL, Vasile Blaga a luat o nouă decizie radicală. Fostul lider al PNL nu va mai candida la alegerile parlamentare din acest an.

”Partidul Național Liberal apreciază că decizia domnului Vasile Blaga de a renunța la funcția de co-președinte PNL demonstrează că a pus mai presus de propria carieră politică principiile de integritate asumate de PNL.

În același timp, Partidul Național Liberal precizează faptul că Vasile Blaga l-a informat pe președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, că nu își va depune candidatura pentru un nou mandat de parlamentar.

În zilele următoare va avea loc o reuniune a conducerii partidului în care se va stabili cea mai bună variantă de urmat în contextul demisiei domnului Vasile Blaga”, se arată în comunicatul PNL.

Vasile Blaga i-a sunat pe cei de la organizația PNL Timiș și le-a cerut să reorganizeze listele de candidați, pentru că el a decis să se retragă, ne-au precizat surse din PNL.

Decizia lui Vasile Blaga vine după ce a decis să se retragă și din conducerea PNL. Implicit, Vasile Blaga nu va mai fi coordonatorul campaniei electorale a PNL.

UPDATE –  Copreședintele PNL Vasile Blaga a demisionat. ”În urma acuzațiilor care mi s-au adus astăzi, îmi voi dovedi nevinovăția în fața instituțiilor abilitate.

Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL și a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac. Ca atare, voi acționa în consecință și îmi depun demisia din funcția de co-președinte al Partidului Național Liberal și din cea de șef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an.”, a anunțat Vasile Blaga.

Procurorii DNA au dispus urmărirea penală față de senatorul Vasile Blaga, la data faptelor secretar general al unui partid aflat la guvernare, pentru trafic de influență, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

El este acuzat de primirea în mod repetat, în perioada 2011 — 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la Ștefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Vasile Blaga, pentru trafic de influenţă, Gheorghe Ştefan, pentru trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, pentru cumpărare de influenţă.

DNA spune că în 2009 în partidul aflat la guvernare a existat „o înţelegere vădită” între persoane cu funcţii de conducere, şi anume secretarul general Blaga Vasile şi vicepreşedintele partidului Ştefan Gheorghe, în sensul obţinerii de bani pentru partid.

„Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să cotizeze pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte”, arată DNA.

Procurorii mai spun că Gheorghe Ştefan, la acea dată primar al municipiului Piatra Neamţ, în calitate de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană.

„Respectiva persoană fusese agreată de suspecţii Ştefan Gheorghe şi Blaga Vasile şi a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică către diverse societăţi indicate”, precizează DNA.

Conform sursei citate, în perioada 2011 – 2012 Gheorghe Ştefan l-a informat pe Vasile Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei, se urmărea obţinerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma lui Horaţiu Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

„Astfel, în perioada 2011 – 2012 suspectul Ştefan Gheorghe i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de Berdilă Horaţiu Bruno o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT.  În paralel, Ştefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horaţiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei. Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare”, mai notează procurorii DNA.

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a fost audiat timp de peste două ore, miercuri, la DNA Ploieşti, el declarând, la ieşire, că a fost plasat sub control judiciar.

”Eu o să-mi dovedesc nevinovăţia, alte comentarii nu am de făcut”, a spus Blaga.

Întrebat dacă va demisiona din funcţiile pe care le deţine, el a răspuns: ”Vă rog să reţineţi că eu sunt garantul respectării statutului şi al tuturor deciziilor partidului. Voi acţiona în consecinţă, nu vă faceţi probleme”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult