Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Verdictul Curții Constituționale asupra imunității președintelui

Verdictul Curții Constituționale asupra imunității președintelui

scris de A.P.
8 afisari

Curtea Constituţională a decis, cu unanimitate de voturi, că suspendarea urmăririi penale a preşedintelui din motive de imunitate este constituţională.

Verdictul Curții Constituționale asupra imunității președintelui.

Verdictul Curții Constituționale asupra imunității președintelui.

Suspendarea urmăririi penale a preşedintelui din motive de imunitate are rolul de a-l proteja de presiuni exterioare sau abuzuri, însă şeful statului va răspunde pentru faptele care nu au legătură cu opiniile politice.

Judecătorii constituţionali subliniază că preşedintele răspunde, conform legii, pentru toate actele şi faptele săvârşite în perioada în care a exercitat funcţia publică şi care nu au legătură cu voturile sau opiniile politice.

„Analizând semnificaţia juridică a instituţiei imunităţii, Curtea a constatat că aceasta este o garanţie constituţională, o măsură de protecţie juridică a mandatului, care are menirea să asigure independenţa titularului mandatului faţă de orice presiuni exterioare sau abuzuri. Garanţia prevăzută la art. 72 alin. (1) din Constituţie încurajează titularul mandatului în adoptarea unui rol activ în viaţa politică a societăţii, întrucât înlătură răspunderea juridică a acestuia pentru opiniile politice exprimate în exercitarea funcţiei de demnitate publică”, arată Curtea Constituţională (CCR) în motivarea deciziei.

Excepţia de neconstituţionalitate soluţionată de CCR a vizat dispoziţiile articolului 312 alineatul 2 din Codul de procedură penală, potrivit cărora „suspendarea urmăririi penale se dispune şi în situaţia în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană”.

„Curtea a reţinut că dispoziţiile art. 312 alin. (2) din Codul de procedură penală sunt incidente şi în cazul urmăririi penale declanşate împotriva persoanei care ocupă funcţia de Preşedinte al României, impedimentul legal temporar care determină suspendarea urmării penale fiind constituit în această situaţie de prevederile art. 84 alin. (2) din Constituţie referitor la imunitatea Preşedintelui României„, potrivit deciziei CCR.

În critica de neconstituţionalitate au fost invocate prevederile constituţionale din articolul 1 alineatul 5 – care consacră principiul respectării obligatorii a Constituţiei şi a legilor, articolul 16, alineatele 1 şi 2 – privitor la egalitatea în drepturi a cetăţenilor, articolul 84, alineatul 2, coroborat cu articolul 72, alineatul 1 – referitor la imunitatea Preşedintelui României şi articolul 142 alineatul 1 – privind rolul Curţii Constituţionale de garant al supremaţiei Constituţiei.

Decizia Plenului CC este definitivă şi general obligatorie şi se comunică instanţei care a sesizat Curtea, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult