Fotografii cu Nicolae Popa făcute, luni, la Jakarta, la tribunalul unde s-a judecat un termen din procesul extrădării lui în România, au fost făcute publice.
Cît de departe va merge pactul cu lumea al ierarhiilor noastre bisericeşti? Nu spun al Bisericii noastre, pentru că se găsesc întotdeauna alfabetizaţi de ultimă oră ai teologiei autohtone care să-mi atragă atenţia că Biserica sîntem toţi. Că nu-ţi poţi lua distanţe faţă de o comunitate din care faci, în chip nemijlocit, parte. Biserica instituţională are voie să spună că „intelectualii” i-au întors spatele, are voie să se refere la mine ca la un înstrăinat. Dar eu nu pot răspunde că n-am cum să-mi întorc singur spatele, cîtă vreme sînt una cu ea.
Biserica poate hotărî, în numele meu, cînd e vorba de trebile comunităţii; dar nu-mi cere părerea şi, dacă mi-o spun, nu ţine cont de ea. Va să zică, în acest caz, nu sînt mădularul ei legitim. De îndată, însă, ce vocea mea nu se mai uneşte cu a ei, mi se reaminteşte, mai mult sau mai puţin mieros, că n-am dreptul să mă pronunţ căci sînt inclus, sînt „înlăuntru”. A fi în Biserică înseamnă, aşadar, a fi de acord cu ierarhiile ei. Trebuie să fiu solidar, fără deliberare, cu oficialităţile ecleziastice, în vreme ce ele nu sînt ţinute să mă ia în seamă. Lotul meu e supunerea necondiţionată. Laicii trebuie să facă ascultare. Clericii, nu. Cu alte cuvinte, o parte a Bisericii se substituie întregului, amintindu-şi de cealaltă parte (pentru a o chema la ordine) doar cînd e contrariată, sau cînd trebuie să facă discursuri despre „poporul credincios”.
alamar12-05-2010 - 14:19
Dle Plesu , o religie . o credinta , nu este un : partid…
In Biserica nu exista : democratie…ci, in cazul BOR, exista : dogma si traditie…
Daca nu-ti place parasesti aceasta credinta ,aceasta organizatie…
In religie, nu au loc sedinte , mitinguri , greve ,proteste, etc.,precum in societate…
Cu religia este altfel : ORI CREZI in ea , ORI NU…
Au am mentionat aici numai trasaturile generale si fundamanetale ale oricarei religii , nu doresc sa discut aici detaliile religiei ortodoxe, vizavi de Biblie…
Succes…
Camelian Propinatiu12-05-2010 - 17:17
S-a varsat mai multa cerneala impotriva Catedralei Mantuirii Neamului decat pentru terminarea Bibliotecii Nationale incepute de Ceausescu in 1986.
ValVerde12-05-2010 - 19:02
Rugaciuni, piosenie, sarutatul crucii si a bibliei, post si smerenie, liturghii, moliftoi, cadelnite si tamie.
Ce dracu’ va mai chinuiti cu bugete, rate ale dobinzii, activitati economice, masuri de austeritate, imprumuturi sau curs valutar. E de ajuns sa construiti biserici, sa va rugati si totul va fi bine.
Daca asi fi credincios, mi-asi face o cruce mare cit Catedrala Mintuirii Neamului. Mi s-a confirmat inca odata ca nu exista limita in cretinatatea neuronului credincios. Precum un sectant pe aici care ne spunea ca biblia e sursa binestarii umane si ca in general rezolva totul.
Dumnezeule Mare, daca ne-ai facut dupa chipul si asemanarea ta, si luind in consideratie media inteligentei umane, nu-mi ramine decit sa concluzionez ca oi fi tu doamne-doamne, dar esti cam tantalau.
jan dinu12-05-2010 - 20:22
Nu trebuie speculata cu reacredintza situatia economica actuala a tzarii cu „vinovatia ” neparticiparii mai active a bisericii in afacerile lumesti ale societatii .Peste tot in lumea crestina mai ales a tarilor care nu au avut parte de ateismul stiintific au multa coruptie la nivele shi mai mari shi cu toata bogatia lor nu stau zilnic cu condici shi indicii de rezolvare a fericirii „materiale” a oamenilor.! Daca ar fi asha ar creia o turma de indivizi hanticapati care n-ar mai lupta pentru existentza shi progres !Ajutoare pentru cei amariti – orobsiti- necajiti shi neputincioshii din diverse motive sunt atitea cai care sa-i salveze shi readuce pe drumul bun ce trebuie in ultima instantza e datoria fiecaruia ca parte a contractului social ..! Ori voi vreti …acum …Minaretele care deja sgirie vazduhul occidentului decadent=decrestinizat …dar ocupat cu Moskhei …peste tot ! JDUSA
FORESKIN12-05-2010 - 21:59
…O CONTRIBUTIE VALORICA de SUPORT a proceselor de TRANSFORMARE A SOCIETATII…
UNDE SANT PREOTII CU CADELNITZE SI ICOANE – in chip de suport – IN FATA MASEI DE PENSIONARI pe care’i JUPOAIE cu orice ocazie – in numele unei chestii FARA DOVADA – EXISTENTA LUI DUMNEZEU (si nu a HAZARDULUI si a firului normal de evenimente..).
CE PRODUC acesti preoti – CU EXCEPTIA UNUI MUNTE de KAKAT care nu poate fi folosit nici macar ca ingrasamant in agricultura ?
AAaaaa… COMUNISTII DE LA EI AU INVATAT arta de a va minti si de a va SUGE SANGELE… !!
Sa construiti CE ? – CA SCOLI, SPITALE, DRUMURI, AZILE PT BATRANI – aveti PREA MULTE ?
Ia intrebati voi pe Nea Preotu’ la care va duceti – la voi in parohie CATE FAMILII SARACE, BOLNAVI, PENSIONARI, DESTITUTI, HANDICAPATI.. etc.. – NOMINALIZATE – AU FOST AJUTATE in cursul saptamanii, lunii , anului trecut – si CU CE – valoric… !? SiCARE E CONTRIBUTIA BISERICII LUI LA DEZVOLTAREA NORMALA A COMUNITATII CARE O SUSTINE ?
Astept RASPUNSURI DOCUMENTATE – ca vrajeala cu „lumea ailalta” NU mai are valoare…
caramache13-05-2010 - 01:28
Bine zis domnule Plesu! As dori sa fac o mica remarca, si anume faptul ca titlul mesajului dumitale imi aminteste de afisele care anuntau spectacolul de la Teatrul Tandarica intitulat „Eu si materia moarta” avindu-l drept singur interpret pe Mircea Crisan. Imi amintesc de asemenea ca spectacolul acesta a fost in repertoriu vreme de citiva ani. Cum doream sa ma mai racoresc, ma mai duceam odata sa savurez spectacolul de care am amintit.
oblioo13-05-2010 - 05:53
Si stramosii nostri romani stiau aceste adevaruri. « Puterea si Legea nu sunt sinonime. Intr-adevar, de cele mai multe ori sunt intr-o opozitie ireconciliabila. Exista Legea lui Dumnezeu, din care decurg toate legile umane echitabile si dupa care oamenii trebuie sa-si conduca viata, daca nu vor sa-si gaseasca sfarsitul in oprimare, haos si disperare. In afara LEGII ETERNE SI NEALTERABILE DUMNEZEIESTI, stabilita inainte de nasterea stelelor, puterea omeneasca este rautate, indiferent de vorbele sau motivele nobile invocate in punerea ei in aplicare » CICERO ( 106-43 Inainte de Cristos )
Romeo200413-05-2010 - 05:56
Dvs, dl Liicheanu, dl razvan Teodorecu si alti culturnici globalisi vorbit in numele idealurilor lojelor Humanitas, Edurad Caudele sau mai stiu eu care, ale caror politici le implementatui.
Acum 25 de ani credeam ca ceva mai rau decat A Paunescu nu poate exista. Cat de mult m-am inselat !
Actul dvs de APOSTAZIE, fata de Biserica se alfa in cartea Despre ingeri !
Ceausescu a distrus Biserica cu buldozerele, dvs cu scriarile !
PS Cea mai mare parte a parerile dvs personale nu au sustinere in reglementarile Bisericii – Hotararle Dogmatice ale Sinoadelor Ecumenice, Canoanele Sinoadelor Ecumenice, Dreptul Canonic. A purta o discute pe aceasta tema cu dvs este inutil deoarece NU SUNTETI DE BUNA CREDINTA ! Opniile dvs sunt opiniile iudeo-masoneriei care si-a propus ca sa „spanzure untimul monarh crestin cu matele ultimului preot crestin” !
Romeo200413-05-2010 - 06:10
Domnule Plesu (presupunand ca dvs suntei intr-adevar persoana care a postat), Biserica este institutie Divino-umana, organizata pe principii monarhice, nu pe principii democratice.
Parintele Galeriu v-a explicat aceste lucruri, insa va faceti ca nu le-ati inteles.
Dvs ati fost simpla oaie, in turma lui Hristos, cu numic mai presus de femeia care vinde lumanari. Pastorul e pastor, oaia are statutul de oaie. Din nefericire, in acest domeniu ati inteles mai putin decat Becali.
A fi in Biserica inseamna a respecta canoanele, preotii, ierarhii (chiar si cand acestia gresesc – dar nu cad in erezie).
La Sf Constantin cel Mare au venit niste intelecualisti de secol IV cu niste plangeri scrise referitoare la un preot oarecare. Sf Constanti a ars hartiile si a spus: Sa ma fereasca Dumnezeu sa judec eu vreun preot.
Vad ca dvs va comsiderati mai presus de Sf constantin cel Mare.
NEBUNIE DE INTELECTUAL BONJURIST !
Andrei Pleşu13-05-2010 - 11:02
Îşi pot permite ierarhiile neglijarea mea şi a celorlalţi? În numele a ce? În numele cărei autorităţi morale, în numele cărei isprăvi civice, în numele cărei păgîne jurisdicţii? Cum poate Biserica să suspende libertăţile şi responsabilităţile membrilor ei? Cum altfel decît idolatrizîndu-şi oficialităţile ca pe un „detaşament de avangardă“ al tuturor credincioşilor? Detaşamentul acesta de avangardă şi-a făcut o vocaţie, în ultimii cincizeci de ani, din a se lăsa biruit de lume. A linguşit crimele unor apostaţi, a consimţit la temeneaua omagială şi la demolarea barbară a unor lăcaşuri de neînlocuit. A găsit justificări meschine şi grandilocvente pentru a îngădui minciuna naţională, mizeria trupurilor şi siluirea sufletelor. Cîţi dintre marii noştri ierarhi, confruntaţi cu demonul dictaturii, s-au gîndit dacă nu la martiraj, măcar la o retragere smerită în pustie? Au preferat să se socotească indispensabili, să-şi ambaleze laşităţile în discursuri pioase despre răbdare, înţelepciune şi compromis salvator. Au supravieţuit semi-adormiţi, împăcaţi cu ei înşişi, în aburii unor chilii bine încălzite. Iar acum, după ce decenii întregi au refuzat să apere onoarea Bisericii, se ocupă brusc de pompa ei lumească. Vor gloria imanentă ca răsplată pentru o îndelungă lipsă a curajului. Vor să-şi încununeze demisia printr-un triumf. Asemenea cărturarilor şi fariseilor, vor să cureţe partea din afară a blidului, lăsînd neatinsă necumpătarea dinăuntru (Matei, 23, 25). Rezultatul e previzibil. „Catedrala neamului” va arăta „ca mormintele văruite”, nici măcar destul de frumoasă pe dinafară, iar pe dinăuntru „plină de oasele morţilor şi de necurăţie“ (Matei, 23, 27).
caramache13-05-2010 - 11:52
Cateva raspunsuri
1. Evident ca ierarhiile neglijeaza cateii care trebuie sa taca cind potaile latra. Pai. n’asa, fiecare cu ciolanul lui. 2. Simplu: in numele lor. 3. Pai in numele moralei pe care o propovaduiesc, dar care le lipseste cu desavarsire. 4. Este o suspendare temporara permanenta care va fi retrasa numai in lumea de apoi. 5. Ordinul se executa – nu se discuta. Se pare ca ati uitat ca sunt o gramada de cadre superioare si foarte superioare care poarta sutana pe-afara si epoleti pe dedesupt. Diferenta intre cadre este in table si stele. P.S. O intrebare pe care ati uitat-o. Cind va apare promisa istorie a colaborarii BOR cu regimul comunist si bratul acestuia cunoscut sub numele de Securitate, ca tot ierarhii o promisesera dar, se pare ca au uitat-o cu desavirsire ca niste adevarati nobili boiari de vita balcanica ?
Gerula213-05-2010 - 13:56
Solutia ar fi impozitarea veniturilor bisericii. How do you like them apples?
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OKMai mult
0 comentariu
Cît de departe va merge pactul cu lumea al ierarhiilor noastre bisericeşti? Nu spun al Bisericii noastre, pentru că se găsesc întotdeauna alfabetizaţi de ultimă oră ai teologiei autohtone care să-mi atragă atenţia că Biserica sîntem toţi. Că nu-ţi poţi lua distanţe faţă de o comunitate din care faci, în chip nemijlocit, parte. Biserica instituţională are voie să spună că „intelectualii” i-au întors spatele, are voie să se refere la mine ca la un înstrăinat. Dar eu nu pot răspunde că n-am cum să-mi întorc singur spatele, cîtă vreme sînt una cu ea.
Biserica poate hotărî, în numele meu, cînd e vorba de trebile comunităţii; dar nu-mi cere părerea şi, dacă mi-o spun, nu ţine cont de ea. Va să zică, în acest caz, nu sînt mădularul ei legitim. De îndată, însă, ce vocea mea nu se mai uneşte cu a ei, mi se reaminteşte, mai mult sau mai puţin mieros, că n-am dreptul să mă pronunţ căci sînt inclus, sînt „înlăuntru”. A fi în Biserică înseamnă, aşadar, a fi de acord cu ierarhiile ei. Trebuie să fiu solidar, fără deliberare, cu oficialităţile ecleziastice, în vreme ce ele nu sînt ţinute să mă ia în seamă. Lotul meu e supunerea necondiţionată. Laicii trebuie să facă ascultare. Clericii, nu. Cu alte cuvinte, o parte a Bisericii se substituie întregului, amintindu-şi de cealaltă parte (pentru a o chema la ordine) doar cînd e contrariată, sau cînd trebuie să facă discursuri despre „poporul credincios”.
Dle Plesu , o religie . o credinta , nu este un : partid…
In Biserica nu exista : democratie…ci, in cazul BOR, exista : dogma si traditie…
Daca nu-ti place parasesti aceasta credinta ,aceasta organizatie…
In religie, nu au loc sedinte , mitinguri , greve ,proteste, etc.,precum in societate…
Cu religia este altfel : ORI CREZI in ea , ORI NU…
Au am mentionat aici numai trasaturile generale si fundamanetale ale oricarei religii , nu doresc sa discut aici detaliile religiei ortodoxe, vizavi de Biblie…
Succes…
S-a varsat mai multa cerneala impotriva Catedralei Mantuirii Neamului decat pentru terminarea Bibliotecii Nationale incepute de Ceausescu in 1986.
Rugaciuni, piosenie, sarutatul crucii si a bibliei, post si smerenie, liturghii, moliftoi, cadelnite si tamie.
Ce dracu’ va mai chinuiti cu bugete, rate ale dobinzii, activitati economice, masuri de austeritate, imprumuturi sau curs valutar.
E de ajuns sa construiti biserici, sa va rugati si totul va fi bine.
Daca asi fi credincios, mi-asi face o cruce mare cit Catedrala Mintuirii Neamului.
Mi s-a confirmat inca odata ca nu exista limita in cretinatatea neuronului credincios.
Precum un sectant pe aici care ne spunea ca biblia e sursa binestarii umane si ca in general rezolva totul.
Dumnezeule Mare, daca ne-ai facut dupa chipul si asemanarea ta, si luind in consideratie media inteligentei umane, nu-mi ramine decit sa concluzionez ca oi fi tu doamne-doamne, dar esti cam tantalau.
Nu trebuie speculata cu reacredintza
situatia economica actuala a tzarii cu
„vinovatia ” neparticiparii mai active a bisericii in afacerile lumesti ale societatii .Peste tot in lumea crestina mai ales a tarilor care nu au avut parte de ateismul stiintific au multa coruptie la nivele shi mai mari shi cu toata
bogatia lor nu stau zilnic cu condici shi indicii de rezolvare a fericirii
„materiale” a oamenilor.!
Daca ar fi asha ar creia o turma de indivizi hanticapati care n-ar mai lupta pentru existentza shi progres !Ajutoare
pentru cei amariti – orobsiti- necajiti
shi neputincioshii din diverse motive
sunt atitea cai care sa-i salveze shi
readuce pe drumul bun ce trebuie in ultima instantza e datoria fiecaruia
ca parte a contractului social ..!
Ori voi vreti …acum …Minaretele care
deja sgirie vazduhul occidentului
decadent=decrestinizat …dar ocupat cu Moskhei …peste tot !
JDUSA
…O CONTRIBUTIE VALORICA de SUPORT a proceselor de TRANSFORMARE A SOCIETATII…
UNDE SANT PREOTII CU CADELNITZE SI ICOANE – in chip de suport – IN FATA MASEI DE PENSIONARI pe care’i JUPOAIE cu orice ocazie – in numele unei chestii FARA DOVADA – EXISTENTA LUI DUMNEZEU (si nu a HAZARDULUI si a firului normal de evenimente..).
CE PRODUC acesti preoti – CU EXCEPTIA UNUI MUNTE de KAKAT care nu poate fi folosit nici macar ca ingrasamant in agricultura ?
AAaaaa… COMUNISTII DE LA EI AU INVATAT arta de a va minti si de a va SUGE SANGELE… !!
Sa construiti CE ? – CA SCOLI, SPITALE, DRUMURI, AZILE PT BATRANI – aveti PREA MULTE ?
Ia intrebati voi pe Nea Preotu’ la care va duceti – la voi in parohie CATE FAMILII SARACE, BOLNAVI, PENSIONARI, DESTITUTI, HANDICAPATI.. etc.. – NOMINALIZATE – AU FOST AJUTATE in cursul saptamanii, lunii , anului trecut – si CU CE – valoric… !? SiCARE E CONTRIBUTIA BISERICII LUI LA DEZVOLTAREA NORMALA A COMUNITATII CARE O SUSTINE ?
Astept RASPUNSURI DOCUMENTATE – ca vrajeala cu „lumea ailalta” NU mai are valoare…
Bine zis domnule Plesu!
As dori sa fac o mica remarca, si anume faptul ca titlul mesajului dumitale imi aminteste de afisele care anuntau spectacolul de la Teatrul Tandarica intitulat „Eu si materia moarta” avindu-l drept singur interpret pe Mircea Crisan.
Imi amintesc de asemenea ca spectacolul acesta a fost in repertoriu vreme de citiva ani. Cum doream sa ma mai racoresc, ma mai duceam odata sa savurez spectacolul de care am amintit.
Si stramosii nostri romani stiau aceste adevaruri.
« Puterea si Legea nu sunt sinonime. Intr-adevar, de cele mai multe ori sunt intr-o opozitie ireconciliabila. Exista Legea lui Dumnezeu, din care decurg toate legile umane echitabile si dupa care oamenii trebuie sa-si conduca viata, daca nu vor sa-si gaseasca sfarsitul in oprimare, haos si disperare. In afara LEGII ETERNE SI NEALTERABILE DUMNEZEIESTI, stabilita inainte de nasterea stelelor, puterea omeneasca este rautate, indiferent de vorbele sau motivele nobile invocate in punerea ei in aplicare »
CICERO ( 106-43 Inainte de Cristos )
Dvs, dl Liicheanu, dl razvan Teodorecu si alti culturnici globalisi vorbit in numele idealurilor lojelor Humanitas, Edurad Caudele sau mai stiu eu care, ale caror politici le implementatui.
Acum 25 de ani credeam ca ceva mai rau decat A Paunescu nu poate exista.
Cat de mult m-am inselat !
Actul dvs de APOSTAZIE, fata de Biserica se alfa in cartea Despre ingeri !
Ceausescu a distrus Biserica cu buldozerele, dvs cu scriarile !
PS Cea mai mare parte a parerile dvs personale nu au sustinere in reglementarile Bisericii – Hotararle Dogmatice ale Sinoadelor Ecumenice, Canoanele Sinoadelor Ecumenice, Dreptul Canonic.
A purta o discute pe aceasta tema cu dvs este inutil deoarece NU SUNTETI DE BUNA CREDINTA !
Opniile dvs sunt opiniile iudeo-masoneriei care si-a propus ca sa „spanzure untimul monarh crestin cu matele ultimului preot crestin” !
Domnule Plesu (presupunand ca dvs suntei intr-adevar persoana care a postat), Biserica este institutie Divino-umana, organizata pe principii monarhice, nu pe principii democratice.
Parintele Galeriu v-a explicat aceste lucruri, insa va faceti ca nu le-ati inteles.
Dvs ati fost simpla oaie, in turma lui Hristos, cu numic mai presus de femeia care vinde lumanari.
Pastorul e pastor, oaia are statutul de oaie. Din nefericire, in acest domeniu ati inteles mai putin decat Becali.
A fi in Biserica inseamna a respecta canoanele, preotii, ierarhii (chiar si cand acestia gresesc – dar nu cad in erezie).
La Sf Constantin cel Mare au venit niste intelecualisti de secol IV cu niste plangeri scrise referitoare la un preot oarecare.
Sf Constanti a ars hartiile si a spus: Sa ma fereasca Dumnezeu sa judec eu vreun preot.
Vad ca dvs va comsiderati mai presus de Sf constantin cel Mare.
NEBUNIE DE INTELECTUAL BONJURIST !
Îşi pot permite ierarhiile neglijarea mea şi a celorlalţi? În numele a ce? În numele cărei autorităţi morale, în numele cărei isprăvi civice, în numele cărei păgîne jurisdicţii? Cum poate Biserica să suspende libertăţile şi responsabilităţile membrilor ei? Cum altfel decît idolatrizîndu-şi oficialităţile ca pe un „detaşament de avangardă“ al tuturor credincioşilor? Detaşamentul acesta de avangardă şi-a făcut o vocaţie, în ultimii cincizeci de ani, din a se lăsa biruit de lume. A linguşit crimele unor apostaţi, a consimţit la temeneaua omagială şi la demolarea barbară a unor lăcaşuri de neînlocuit. A găsit justificări meschine şi grandilocvente pentru a îngădui minciuna naţională, mizeria trupurilor şi siluirea sufletelor. Cîţi dintre marii noştri ierarhi, confruntaţi cu demonul dictaturii, s-au gîndit dacă nu la martiraj, măcar la o retragere smerită în pustie? Au preferat să se socotească indispensabili, să-şi ambaleze laşităţile în discursuri pioase despre răbdare, înţelepciune şi compromis salvator. Au supravieţuit semi-adormiţi, împăcaţi cu ei înşişi, în aburii unor chilii bine încălzite. Iar acum, după ce decenii întregi au refuzat să apere onoarea Bisericii, se ocupă brusc de pompa ei lumească. Vor gloria imanentă ca răsplată pentru o îndelungă lipsă a curajului. Vor să-şi încununeze demisia printr-un triumf. Asemenea cărturarilor şi fariseilor, vor să cureţe partea din afară a blidului, lăsînd neatinsă necumpătarea dinăuntru (Matei, 23, 25). Rezultatul e previzibil. „Catedrala neamului” va arăta „ca mormintele văruite”, nici măcar destul de frumoasă pe dinafară, iar pe dinăuntru „plină de oasele morţilor şi de necurăţie“ (Matei, 23, 27).
Cateva raspunsuri
1. Evident ca ierarhiile neglijeaza cateii care trebuie sa taca cind potaile latra. Pai. n’asa, fiecare cu ciolanul lui.
2. Simplu: in numele lor.
3. Pai in numele moralei pe care o propovaduiesc, dar care le lipseste cu desavarsire.
4. Este o suspendare temporara permanenta care va fi retrasa numai in lumea de apoi.
5. Ordinul se executa – nu se discuta. Se pare ca ati uitat ca sunt o gramada de cadre superioare si foarte superioare care poarta sutana pe-afara si epoleti pe dedesupt.
Diferenta intre cadre este in table si stele.
P.S.
O intrebare pe care ati uitat-o. Cind va apare promisa istorie a colaborarii BOR cu regimul comunist si bratul acestuia cunoscut sub numele de Securitate, ca tot ierarhii o promisesera dar, se pare ca au uitat-o cu desavirsire ca niste adevarati nobili boiari de vita balcanica ?
Solutia ar fi impozitarea veniturilor bisericii. How do you like them apples?