Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Vezi cu cat sunt platiti judecatorii de la Curtea Constitutionala

Vezi cu cat sunt platiti judecatorii de la Curtea Constitutionala

scris de Doru Dragomir
3 afisari

Curtea Constitutionala (CC) a devenit, in mod cert, vedeta momentului, dupa ce a respins comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Un verdict neasteptat de unii, previzibil pentru altii! De ce?

Legea Educaţiei, pentru a treia oară la Curtea ConstituţionalăPentru ca cei noua judecatori care compun Curtea Constitutionala au fost considerati ca fiind fie de partea PDL, fie apropiati ai PSD-ului si ai fostului presedinte Ion Iliescu. Totusi, unele rezolutii date de acesti judecatori au fost potrivnice cand uneia dintre aceste doua tabere, cand celeilalte. Si atunci, mai putem vorbi de un partizanat?

Pana a da raspunsuri la astfel de intrebari, dorim sa vedem cine face parte din aceasta institutie. Sa reamintim: CC se compune din 9 judecatori, care au un mandat de 9 ani, mandat care nu poate fi prelungit sau innoit. Trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei.

Iata care sunt, in prezent, cei noua membri: Augustin Zegrean (presedinte), Aspazia Cojocaru, Gaspar Acsinte, Petre Lazaroiu, Mircea Stefan Minea, Iulia Motoc, Ion Predescu, Valentin Puskas si Tudorel Toader.

Iar in aceasta analiza dorim sa initiem „radiografierea” lor economica si incepem prin a prezenta salariile acestora, salariile pe care le primesc in calitate de membrii ai Curtii Constitutionale. Este vorba despre salariile aferente anului 2010, dupa cum reiese din ultimele declaratii de avere ale acestora.

Magistratii din cadrul Curtii Constitutionale nu stau prost la salarii. Aici, ierarhia este respectata si la nivelul salarial, presedintele Augustin Zegrean avand cel mai ridicat salariu lunar: 18.696 lei. A doua pozitie este ocupata de Aspazia Cojocaru, cu putin peste 17 mii de lei pe luna. In total, doar doi din noua judecatori au mai putin de 10 mii de lei pe luna (Mircea Stefan Minea si Iulia Motoc).

Impreuna, cei noua judecatori incaseaza 111.351 de lei pe luna. Ceea ce inseamna 1.336.212 lei pe an. Si este vorba doar despre salariul net, lasand la o parte contributiile sociale, impozitele, alti angajati din cadrul institutiei, etc. Dar iata salariile lunare pe care le incaseaza cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale. Sunt salariile nete:


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult