Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – Victor Ponta, la DNA Ploiești

UPDATE – Victor Ponta, la DNA Ploiești

scris de A.P.
6 afisari

UPDATE – Victor Ponta a ieșit, joi, din sediul DNA Ploiești, unde s-a prezentat pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul de deturnare de fonduri europene care-i vizează, printre alții, pe cumnatul său, Iulian Herțanu, și pe deputații Sebastian Ghiță și Vlad Cosma.

Ponta a stat o oră în sediul DNA, iar la ieșire a afirmat că a fost citat ca martor și că a răspuns la întrebările procurorilor.

Potrivit unor surse judiciare, Ponta a fost chemat pentru a da explicații în fața procurorilor referitoare la atribuirea contractului pe fonduri europene privind extinderea canalizării din orașul Comarnic, dar și cu privire la finanțarea campaniei sale prezidențiale pe care a desfășurat-o în Republica Moldova.

Conform unor documente din dosar, deputatul Sebastian Ghiță ar fi coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova pentru a obține voturi în favoarea lui Victor Ponta. ”În același registru infracțional, Ghiță Sebastian Aurelian a conceput, inițiat și coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova la alegerile prezidențiale din anul 2014, cu scopul obținerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisă de inculpat pentru influențarea opțiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 euro”, se arată în documentele citate.

UPDATE – Victor Ponta a ajuns joi la sediul DNA Ploiești unde a fost citat să se prezinte ca martor pentru a fi audiat în dosarul cumnatului său, Iulian Herțanu. La intrarea în sediul DNA Victor Ponta nu a făcut declarații presei.

Victor Ponta a fost citat să se prezinte, joi, la sediul DNA Ploiești, unde va fi audiat ca martor în dosarul de deturnare de fonduri europene care îl vizează și pe cumnatul său, Iulian Herțanu, au declarat surse judiciare.

ponta la dnaCercetările în dosarul Herțanu au început în februarie 2015, când procurorii DNA Ploiești au dispus începerea urmăririi penale față de cumnatul fostului premier Victor Ponta, dar și față de alte persoane, între care deputații Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și angajați ai SC Hidro Prahova, societate prin care de derulează proiectul cu fonduri europene care face obiectul anchetei.

DNA susține că în perioada 2011 — 2015 Iulian Herțanu — administrator de drept și, începând cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al SC Grossman Engineering Group SRL, respectiv angajat al CVR Asfalt Construct Group SRL, Vladimir Ciorbă — administrator/ asociat la CVR Asfalt Construct Group SRL și CVR Activities Group SRL București și SC Gefam Pro SRL și Mihail Coman — administrator/ asociat la SC Indserv SRL Ploiești și SC Indserv Proiect SRL Ploiești și angajat al SC Hidro Prahova SA (în calitate de consilier al directorului general) au constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene și însușirii nelegale a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanțare europeană.

De asemenea, aceștia ar fi urmărit sustragerea de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupului au deturnat din cadrul proiectului și și-au însușit în interes propriu suma totală de 7.797.410 lei (bani ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând un procent de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de SC Grossmann Engineerig SRL către ‘partenerii’ la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări) și s-au sustras de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei.

Contractul având ca obiect „Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic’ a fost atribuit de către SC Hidro Prahova SA Ploiești (societate cu capital integral de stat, la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar) asocierii SC Grossman Engineering Group SRL — SC Euro Construct Trading 98 SRL, contract fiind semnat la data de 13 ianuarie 2012.

Lucrările de la Comarnic fac parte dintr-un proiect mai amplu finanțat de Uniunea Europeană a cărui valoare este de aproximativ 200 de milioane de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult