Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE-Vîntu a fost trimis în judecată. Kovesi: Vîntu are mai multe dosare penale la Parchet

UPDATE-Vîntu a fost trimis în judecată. Kovesi: Vîntu are mai multe dosare penale la Parchet

scris de Ziua Veche
1 afisari

 

.

UPDATE, Vineri, 13.20

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat în joi seară, la B1 TV, că pe rolul structurilor de parchet există mai multe dosare penale în care este cercetat omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, în afară de cel care a fost finalizat şi trimis joi în judecată.

„Sunt mai multe dosare în curs în care este cercetat Sorin Ovidiu Vîntu. Unul dintre ele a fost finalizat, privitor la infracţiunea de favorizare a infractorului, şi a fost trimis instanţei de judecată în cursul zilei de astăzi (joi-n.r.). Au fost disjunse alte două dosare, unul pentru o altă infracţiune de favorizare a infractorului iar altul pentru spălare de bani. Mai sunt şi alte dosare pe rolul altor structuri din Ministerul Public.

 

În cadrul activităţilor de urmărire penală din cadrul acestui dosar, am primit mai multe informaţii de la colegii noştri din străinătate, pe baza unor comisii rogatorii, informaţii despre diverse activităţi care par a fi ilicite. Unele dintre aceste activităţi privesc tot la infracţiunea de favorizare a infractorului, respectiv Popa Nicolae care, înainte de noiembrie 2009, a mai primit sume de bani în contul bancar din Indonezia, pentru a se sustrage de la executarea pedespei pe care a primit-o (în dosarul FNI – n.r.). Mai sunt şi alte informaţii care privesc anumite tranzacţii finaciare şi sunt suspiciuni de  comitere a acestei infracţiuni, de spălare de bani.

Au fost şi martori care au dat declaraţii sincere în acest dosar, au colaborat, atât instituţii cât şi persoane fizice”, a spus Kovesi. 

UPDATE 17.44

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu va fi cercetat pentru spălare de bani, într-un nou dosar, disjuns din cel în care procurorii Parchetului instanţei supreme l-au trimis în judecată pentru favorizarea lui Nicolae Popa.

În finalul acestui rechizitoriu, obţinut de Mediafax, se arată că în cazul lui Vîntu se va face o disjungere, adică un nou dosar, desprins din acesta, în care omul de afaceri va fi cercetat pentru spălare de bani. “Dispunem disjungerea cauzei sub aspectul comiterii infracţiunii de spălare a banilor prevăzută de articolul 23 din Legea 656/2002 de către Sorin Ovidiu Vîntu”, potrivit documentului citat. Articolul 23 din Legea invocată de procurori arată că: „(1) Constituie infracţiunea de spălare a banilor şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani: a) schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri sau în scopul de a ajuta persoana care a săvârşit infracţiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei; b) ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienţei, a situării, a dispoziţiei, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni; c) dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni”.

NUP faţă de fratele lui Nicolae Popa

Totodată, procurorii au mai decis neînceperea urmăririi penale faţă fratele lui Nicolae Popa, Virgil Popa, pentru infracţiunea de favorizare a infractorului, prin nedenunţarea acestuia, cum prevede articolul 264 din Codul Penal, pe motiv că “nedenunţarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte” şi pentru că „nu se pedepseşte persoana care, înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva unei persoane pentru săvârşirea faptei nedenunţate, încunoştintează autorităţile competente despre aceasta sau care, chiar după punerea în mişcare a acţiunii penale, a înlesnit tragerea la răspundere penală a autorului şi a participanţilor”. În schimb, procurorii vor continua cercetările faţă deVirgil Popa şi cetăţeanul moldovean Ghenadie Nipomici, într-un dosar disjuns din acesta, legat de infracţiunile de mărturie mincinoasă, respectiv complicitate la favorizarea infractorului.

Anchetarea unui necunoscut

Procurorii vor mai ancheta în dosare separate, desprinse din acesta, şi o persoană necunoscută, cea “trimisă de inculpaţi în scopul de a depune diligenţe necesare eliberării infractorului Nicolae Popa din arestul autorităţilor indoneziene sau îngreunării procedurilor de extrădare în România”, pe care o acuză de favorizarea infractorului. Anchetatorii au mai decis prin actul de inculpare menţinerea măsurii asiguratorii dispuse prin ordonanţa din 7 octombrie privind instituirea inscripţiei ipotecare asupra unui imobil aparţinând omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, până la concurenţa sumei de 50.000 de euro, în vederea confiscării speciale. 

UPDATE ora 15,55În perioada octombrie 2009 – ianuarie 2010, Vîntu i-a transmis lui Nicolae Popa, aflat în Indonezia, două tranşe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro, se arată în comunicatul Parchetului General.

Suma îi era necesară lui Nicoale Popa pentru a se ascunde, în scopul de a nu fi descoperit de autorităţile îndrituite să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele său, pentru executarea pedepsei de 15 ani închisoare la care a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă şi executorie. Procurorii susţin că Sorin Ovidiu Vîntu a identificat şi modalităţile concrete de transfer al banilor, menite să prevină identificarea tranzacţiilor şi persoanelor implicate în aceste operaţiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 euro a fost pus în executare de Octavian Ţurcan. Pe 11 noiembrie 2009, Vîntu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, a transmis o altă tranşă, de 20.000 euro, sumă ce urma a fi folosită pentru plata diferitelor servicii de care Nicolae Popa.

După ce Nicolae Popa a fost arestat în Indonezia, pe 2 decembrie 2009, Vîntu şi Alexandru Stoian au desfăşurat acţiuni de sprijinire a lui Nicolae Popa, cu scopul îngreunării procedurii de extrădare a acestuia în România, mai susţin procurorii.
Sprijinul s-a concretizat în demersuri de îngreunare a procedurilor de extrădare, pentru a-l scăpa pe condamnat de închisoare şi a-l ajuta să rămână în Indonezia, se precizează în comunicatul Parchetului.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată, pe 12 octombrie, de procurorii Parchetului General, pentru favorizarea infractorului, în dosarul privind fuga din ţară a lui Nicolae Popa, alături de Octavian Ţurcan şi de Alexandru Stoian, informează joi Parchetul General.

0 comentariu

caramache 12-05-2010 - 02:41

” …Partidul National Liberal apreciaza ca solutia corecta de austeritate, ca prima premiza de iesire din criza, o reprezinta debransarea clientelei politice de la resursa publica, prin restringerea drastica a sumelor alocate aparatului guvernamental…”
Deci:
1. Peneleul recunoaste ca trebuie zburati clientii politici, si cum stim cu totii ca numarul clientilor penelisti este enorm tocmai din cauza guvernarii liberalo-pesediste, este evident ca primii care trebuie zburati sunt clientii calinisto-crinisti-prostanaci si besendisti.
2. In ochii broscoiului Flocicrin Trandafirescu si listacilor lui, gobernu’ mioritic da clientilor apa chioara, calorii multe si volti cacalau. Daca aceste utilitati vor fi debransate pentru abonatii labelari, sarmanii vor raposa de sete, foame si intuneric bezna, ceea ce le va aduce aminte de Ceaushima.
3. Propunerilii BIROULUI POLITIC central labelar suna precum chemarilii la arme ale defunctului b.p. stim noi care.
4. Consider propunerilii lui Flocicrin, nea Ciocu’finantist plaivazist socotitor si celorlalti labelari birotici adunati supt masa din sediu drept o insulta adusa mintii cetatenilor romani.
5. Rezolutionistii flocicrinisti ciochisti, prin sulul papirus de doua foi lungime, freaca tziparul, behaie zgomotos, si isi varsa amarul ca cadrilii lor nu mai sunt la ciolan. Chestia cu somatia este un banc prost aruncat pe piata de niste secaturi galagioase si infecte care sunt bune numai de scandal.
6. Nu pot sa ma astept la altceva de la niste canalii al caror bulibasa sef de trib cu sarma’nas si tulpina’n fund s-a infratit cu un prostanac facut gramada de atita prostie scoasa la parada.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult