Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Violul de la Vaslui. Ce pedepse au dat judecatorii

Violul de la Vaslui. Ce pedepse au dat judecatorii

scris de D.P.
0 afisari

UPDATE – Toți cei șapte tineri din Văleni acuzați că, la sfârșitul anului trecut, au violat o elevă, în cazul cărora Judecătoria Vaslui a decis, luni, înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura executorie a arestării preventive pe o durată de 30 de zile, au fost ridicați de polițiști de la domiciliile lor și duși în arest.

Judecătoria Vaslui a decis, luni, înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura arestării preventive pe o durată de 30 de zile în cazul celor șapte tineri din Văleni acuzați că, la sfârșitul anului trecut, au violat o elevă.

7-violatori-din-vasluiMăsura instanței este executorie, prin urmare cei șapte vor fi duși în arest.

Luni, Judecătoria Vaslui a anunțat prima sentință în acest dosar, toți cei șapte tineri fiind condamnați la închisoare cu executare pentru viol în formă agravantă și lipsire de libertate în mod ilegal. De asemenea, acestora le-au fost interzise unele drepturi civile pe o durată de doi ani.

Pedepsele celor șapte variază între 5 ani și 8 luni și 8 ani și 4 luni de închisoare.

Potrivit sentinței, Burada Silviu, cel care a luat-o în mașină pe victimă, a primit cea mai mare pedeapsă — în total 8 ani și 4 luni închisoare, iar pentru Avădanei Silviu, Paul Andrei Burlacu și Petrică Ionuț Bolboceanu instanța a decis efectuarea a 7 ani de închisoare.

Ionuț Boicu, Alin Rotaru și Ioan Șurleac, cei trei tineri care au recunoscut, pe 2 aprilie 2015, acuzațiile și au cerut să fie judecați prin procedura simplificată, au fost condamnați la 5 ani și opt luni închisoare cu executare.

La pronunțarea sentinței, luni, nu a fost prezent în sală niciunul dintre inculpați.

Cum instanța a dispus arestarea imediată prin înlocuirea controlului judiciar, surse din cadrul Poliției Vaslui afirmă că echipaje speciale au și plecat către comuna Văleni, locul de domiciliu al celor șapte inculpați, pentru a duce la îndeplinire hotărârea, executorie, în acest caz, a Judecătoriei Vaslui.

Avocații inculpaților au afirmat că vor face recurs în perioada legală de 10 zile.

La puțin timp după anunțarea sentinței, circa 200 de vasluieni s-au adunat în fața Judecătoriei Vaslui, cei mai mulți dintre ei comentând că pedeapsa în cazul celor șapte tineri este „prea mică” în raport cu fapta comisă.

Pe 10 noiembrie 2014, în jurul orei 19,00, eleva s-a întâlnit în municipiul Vaslui cu doi tineri, care s-au oferit să o conducă acasă cu mașina. Cei doi tineri au mers cu autoturismul pe un câmp din apropierea localității Văleni, unde și-au mai chemat alți patru prieteni care au întreținut raporturi sexuale cu eleva împotriva voinței acesteia. Ulterior, tinerii s-au deplasat pe un alt câmp din apropierea localității Moara Domnească, unde a mai fost chemat un tânăr care a forțat victima să întrețină raporturi sexuale până când aceasta și-a pierdut starea de conștiență.

Cei șapte tineri au fost trimiși în judecată pe 8 decembrie 2014, sub acuzația de viol și lipsire de libertate, toți în stare de arest preventiv.

Pe 2 aprilie 2015, trei dintre tineri — Boicu Ionuț Bogdan, Rotaru Alin Dumitru și Surleac Ioan — au recunoscut acuzațiile și au cerut să fie judecați prin procedura simplificată, iar la același termen un magistrat a decis ca ei să fie judecați în arest la domiciliu. Decizia nu a fost contestată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, reprezentat în sala de judecată de procurorul Ingrid Botezatu.

Magistrații judecătoriei Vaslui au dispus, pe 19 iunie, înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar.

În urma reacțiilor din partea societății civile, a politicienilor și a simplilor cetățeni care au transmis mesaje de susținere pentru fata abuzată, Consiliul Superior al Magistraturii și Parchetul General au dispus verificări privind legalitatea procedurilor și a deciziei pronunțate în acest caz.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult