Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Senatorul Voicu face Pastele in arest. Clientul Casuneanu in libertate

Senatorul Voicu face Pastele in arest. Clientul Casuneanu in libertate

scris de Ziua Veche
1 afisari

Senatorul Catalin Voicu a incercat sa zadarniceasca ancheta penala – a fost temeiul in baza caruia judecatoarea Maria Despina Mihai, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a decis ca demnitarul PSD sa fie arestat pentru 30 de zile. Sentinta nu este definitiva, ea poate fi atacata cu recurs in termen de 24 de ore, insa este executorie. A fost deja emis mandatul de arestare, care urmeaza sa fie pus in aplicare de catre politistii de pe raza domiciliului lui Catalin Voicu.

 

 

Acesta din urma se afla marti, la orele 20.00, la el acasa, si asteapta resemnat ca politistii de la Capitala sa-i bata la usa cu mandatul in mana, pentru a-l lua si duce in arestul Directiei Cercetari Penale.

Voicu a iesit in fata casei sale pentru a dialoga cu droaia de jurnalistii stransa la poarta: “Sunt foarte responsabil pentru faptele mele…doamna judecator asa a apreciat, nu fac nici un fel de comentarii. Credeti ca ma tem? Am incercat sa spun ceva, iar un coleg de-al dumneavoastra spunea ca incerc sa smulg lacrimile cuiva… sunt un om puternic, am trecut prin multe, am trecut prin decembrie 89. Stiu exact ce-am facut, nu ma simt cu nimic vinovat. Regina probelor a fost interceptarea. In anii 50 era denuntul, probele de baza le-au constituit interceptarile… Nu ma simt vinovat cu nimic!… Asta e o poveste de presa, cu nume grele…. intrebati-o pe doamna Olguta Vasilescu…. Un barbat niciodata nu comenteaza!”

Intrebat cum s-a pregatit de arest, Voicu a raspuns militareste: “Exact ce m-a invatat scoala de ofiteri activi: periuta… tot ce inseamna chestiuni de igiena de lenjerie de corp. Mi-am luat strictul necesar, o sa-mi aduc aminte de acum 24 de ani”. Voicu a strans mana avocatului sau si a adresat un apel catre jurnalisti: “Am rugamintea respectuoasa, in modul cel mai uman, sa-mi lasati familia in pace, va rog sa plecati de aici!”

Unde e “regele asfaltului”?

Verdictul dat de Inalta Curte confirma indiciile temeinice de vinovatie, in ce priveste acuzatiile aduse lui Voicu si anume ca a primit sume de bani de la afaceristul costel Casuneanu, in doua transe, 60.000 euro si respectiv 200.000 euro pentru ca senatorul PSD sa obtina pentru “regele asfaltului” un verdict favorabil in Justitie. Ori daca s-a dat arestare pentru aceste indicii, cum este posibil ca DNA sa nu-i aplice omului de afaceri Costel Casuneanu un tratament egal – adica sa ceara si arestarea acestuia!? Pentru ca afaceristul Casuneanu nu a formulat vreun denunt pentru a beneficia de vreo clauza de impunitate, si apare in raport cu Voicu drept cumparator de influenta, dar si beneficiar al pretinsului act de coruptie.

Ciudatul verdict anticipat

Jurnalistii care au asteptat ieri ore in sir la instanta suprema sa se dea verdictul au aflat cu stupoare ca pe postul Realitatea TV, in jurul orelor 18.15 s-a anuntat ca Voicu va fi arestat pentru 29 de zile. Mirata a fost mai cu seama reportera Realitatii TV, Ana Maria Roman, pusa intr-o situatie foarte delicata. Toate verificarile efectuate de zecile de jurnalisti aflati in sediul instantei supreme au aratat ca verdictul oficial nu fusese dat. In schimb, procurorii DNA, care au sustinut in instanta cererea de arestare preventiva, au fost vazuri aparand pe la colturile de la etajul II, ba chiar unele surse au atestat ca au avut cu acestia convorbiri telefonice despre anticiparea verdictului. Verdictul de arestare real a fost dat abia la orele 18.55, exact inaintea deschiderii buletinelor de stiri de la principalele posturi de televiziune.

Senatorul va face recurs

Avocatii lui Voicu nu au vrut sa comenteze decizia instantei, dar ne-au declarat ca sunt decisi sa faca miercuri dimineata recurs. Conform procedurii in astfel de cazuri, recursul se va judeca in termen de trei zile de la motivare. La un calcul simplu, daca se motiveaza miercuri, trei zile pline ar cadea chiar in Duminica Pastilor. Date fiind sarbatorile pascale, cel mai posibil e ca recursul sa fie judecat joi sau vineri, functie de cum va repartiza dosarul instanta suprema. Recursul va fi judecat de Completul de 9 judecatori al instantei supreme.

Avocatii lui Voicu au semnalat presei o ciudatenie: desi in referatul inaintat Senatului de procurorii anticoruptie se solicita incuviintarea arestarii lui Voicu pentru un singur temei, si anume art.148 litera f, care prevede ca se poate admite arestarea daca pedeapsa depaseste 4 ani, azi, la instanta suprema s-a mai adaugat un nou temei: cel dat de articolul 148 litera b, care prevede ca inculpatul ar fi incercat sa zadarniceasca ancheta.

 

Voicu a intrat pe langa gunoaiele Inaltei Curti

Catalin Voicu a inselat vigilenta ziaristilor, intrand marti dimineata in sediul Inaltei Curti pe intrarea din dos, pe unde publicul nu are acces. Voicu a intrat pe poarta unde se depoziteaza tomberoanele de gunoi ale instantei supreme, deservita si de soferii institutiei, care da in Intrarea Caragiale (vezi foto). Nu a intrat singur, ci ajutat de grefierul Marius Nistor, care l-a trecut de filtrele de jandarmi printr-o intrare dosnica. Grefierul face in prezent obiectul unei cercetari disciplinare si risca sa-si piarda postul. Chestionat de jurnalisti asupra faptei sale Nisot s-a aratat mirat ca se face caz de faptul ca l-a ajutat pe Voicu sa intre, considerand gestul sau ca unul foarte firesc.

 

UPDATE 18.52: Inalta Curte s-a pronuntat: senatorul Catalin Voicu va fi arestat preventiv pentru 30 de zile (30 martie-28 aprilie). UPDATE 17.50: Completul de judecata condus judecatoarea Maria Despina Mihai, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a decis cercetarea senatorului Catalin Voicu in stare de arest, a anuntat Realitatea TV, citand surse. Masura arestarii este valabila pentru 29 de zile.

UPDATE 15.29: Catalin Voicu a parasit sediul ICCJ, iar instanta a ramas in pronuntare. Senatorul a refuzat sa faca declaratii, in schimb, fiind intrebat de un jurnalist de ce a fost lasat de catre judecatori sa plece, a raspuns: „Dumneavoastra de ce respirati si nu muriti?

——-

Dezamagire mare pe toti jurnalistii care au inconjurat marti dimineata sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), de pe str. Batistei, cu intentia de a-l lua la intrebari pe senatorul PSD Catalin Voicu chiar de la intrare. Dupa ore bune de asteptare, “comitetul de primire” format din jurnalisti a aflat ca Voicu se afla cu avocatii sai in sala de judecata de la etajul II al instantei supreme, unde se judeca propunerea DNA de arestare preventiva a senatorului pentru prezumtive acte de coruptie.

 

Catalin Voicu a folosit pentru intrarea in sediul o straduta dosnica, cu iesire in strada Caragiale, pe care sunt adusi arestatii sau personalitatile care nu doresc sa fie vazute de presa. In perioada 2004 – 2005 acest pasaj a fost folosit inclusiv de Traian Basescu, pe cand era inculpat tot de DNA, in celebrul “Dosarul Flota” si nu dorea sa dea ochi cu presa. Faptul ne-a fost confirmat inclusiv de oficiali ai Inaltei Curti. Asa am aflat ca Voicu a fost introdus prin spate cu ajutorul unui grefier de la Sectia penala. Presedintele interimar al ICCJ, Lidia Barbulescu, a dispus o verificare interna de urgenta la Sectia penala condusa de judecatorul Anton Pandrea, pentru a se afla modul exact de patrundere protejata in sediu, dar si cine se face responsabil de intrarea neoficiala a inculpatului Voicu.

La ora la care scriem aceste randuri, Voicu este in continuare audiat la Inalta Curte, in dosarul 2676/1/2010, de catre un complet de judecata prezidat de judecatoarea Maria Despina Mihai (fost procuror general adjunct al Romaniei, pe timpul lui Ilie Botos). Din partea DNA, s-a prezentat ca procuror de sedinta, Mariana Alexandru, nelipsita din nicio ancheta instrumentata de seful Sectiei I a DNA, Lucian Papici. Presei i s-a interzis accesul la sedinta de judecata, care nu este publica, conform legii, in acest stadiu al procesului. Fotografii si cameramanii (vezi foto) nu au avut acces nici macar pe palierul etajului II, motiv pentru care s-au postat la panda, in capul scarilor.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult