Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – William Brînză, ridicat de procurorii DIICOT

UPDATE – William Brînză, ridicat de procurorii DIICOT

scris de B.C.R
10 afisari

UPDATE – Fostul deputat William Brînză a declarat joi, la ieşirea de la DIICOT, după ce a fost pus sub control judiciar într-un dosar în care este cercetat alături de fratele său, că are sechestru pe bunuri, precizând că nu este vinovat şi că s-ar putea ca anchetatorii să fi făcut o confuzie.

William Brînză a spus că i s-a pus sechestru asigurător pe toate bunurile personale, dar nu a putut preciza dacă toate aceste bunuri se ridică la suma constatată drept prejudiciu, de aproape un milion de euro.

Fostul deputat William Brînză a fost ridicat joi de procurorii DIICOT și dus la audieri în legătură cu un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală și sprijinire a unui grup de infracțional organizat.

William Brînză

William Brînză

Potrivit DIICOT, prejudiciul reținut în sarcina lui William Brînză este de aproximativ un milion de euro, procurorii instituind sechestru pe averea acestuia.

Audierea lui William Brînză are loc într-un dosar mai vechi, deschis în decembrie 2014 de procurorii DIICOT, în care au fost efectuate la acea vreme mai multe percheziții, inclusiv la sediul Ministerului Fondurilor Europene.

În dosar a fost audiată atunci și mama lui William Brînză, existând informații că pe numele ei ar fi fost înființată o firmă care înregistra operațiuni fictive privind achiziția de carne.

Dosarul viza destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală și spălare de bani, prin folosirea de firme fantomă pentru prestări servicii fictive și livrări de mărfuri, în special produse din carne.

De asemenea, gruparea folosea documente ori declarații false pentru a obține fonduri europene nerambursabile.

Anchetatorii susțineau că, în perioada 2010-2014, pe teritoriul României (zona București-Ilfov și Moldova) a acționat o grupare ce funcționa pe mai multe paliere, cu structură piramidală. La această grupare au aderat mai multe persoane, din medii diferite, care s-au specializat fiecare având atribuții clar determinate.

Gruparea a creat și utilizat societăți comerciale în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat, societăți care erau trecute pe numele unor persoane modeste material și cu un nivel minim de educație, în special din zonele rurale din Moldova și din Republica Moldova, manipulabile, dar controlate în fapt de membrii grupării.

Prin intermediul acestor firme, au fost săvârșite infracțiuni de evaziune fiscală, prin efectuarea de livrări fictive de bunuri și servicii către societăți comerciale controlate de diverse structuri infracționale.

De asemenea, gruparea se ocupa cu spălarea de bani, prin preluarea de sume de bani cash de la diverși „clienți”, care erau depuse în conturi bancare aparținând firmelor controlate de membrii grupării, urmată de repunerea banilor la dispoziția „clienților”.

În plus, membrii grupării au fraudat instituții bancare, prin contractarea de diferite tipuri de credite în baza unor acte falsificate și nerambursarea acestora.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult