Acasa Actualitate-InternaInvestigatii UPDATE Maghiarii lui Tokes muta “Tinutul Secuiesc” la ONU

UPDATE Maghiarii lui Tokes muta “Tinutul Secuiesc” la ONU

scris de Ziua Veche
2 afisari

.UPDATE 16.35

Deputatul PDL Petru Calian condamna gestul asociatiilor maghiare care au trimis la ONU raportul intitulat “Discriminarea impotriva minoritatii nationale maghiare din Romania”, in care statul roman este acuzat de incalcarea drepturilor maghiarilor, catalogandu-l drept o jignire la adresa statului.

Acest raport reprezinta vocea inabusita a lui Laszlo Tokes si poate prea putin parerea maghiarilor din Romania, (…) deformeaza o realitate si porneste de la o persoana care ar trebui sa reprezinte interesele unei tari, nu a unei comunitati, deoarece Laszlo Tokes este cel care a fost nominalizat ca vicepresedinte in Parlamentul European din partea Romaniei, nu din partea Tinutului Secuiesc”, se mai arat in comunicatul deputatului clujean. 

—————-

Asociatia Pro Regio Siculorum, Comitetul de Initiativa Bolyai si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania – al carui presedinte este vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes – vor prezenta pe data de 10 august 2010, in cadrul celei de-a 77 sesiuni a Comitetului ONU pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale, un raport intitulat “Discriminarea impotriva minoritatii nationale maghiare din Romania”.

Raportul incearca sa impuna denumirea de “Tinut Secuiesc”, propune acordarea autonomiei teritoriale pentru asa-zisul Tinut ca solutie la problemele maghiarilor din zona si acuza Romania de incalcarea grava a drepturilor maghiarilor.

Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures a emis un comunicat in care atrage atentia ca documentul aduce “o grava atingere credibilitatii Romaniei”, denaturand “realitatile privind drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale din Romania”. In acelasi timp, Forumul subliniaza si faptul ca printre semnatarii documentului se numara lideri ai UDMR (Zsolt Szilagyi – CNMT – deputat UDMR in perioada 1990-2004, care la alegerile europarlamentare din 2004 a ocupat locul patru pe listele Uniunii, desi numele sau nu figureaza pe document, Antal Arpad – primarul UDMR al municipiului Sfantu Gheorghe – este membru al Asociatiei Pro Regio Siculorum). Ramane de vazut care va fi pozitia delegatiei trimisa de Romania la Geneva, pentru a apara punctul de vedere al statului roman, avand in vedere ca din aceasta fac parte, printre altii, Csaba Ferenc Astalos – Seful Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii – seful delegatiei, desemnat de UDMR, Marko Atilla – seful Departamentului pentru Relatii Interetnice, desemnat de UDMR si Szocs Domokos, director in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, membru al UDMR.

Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale va dezbate zilele acestea, la Geneva, Raportul de Tara al Romaniei privind situatia minoritatilor. In paralel, ONU va analiza si raportul celor trei organizatii maghiare.

Documentul in limba engleza poate fi consultat aici.

0 comentariu

un crestin 25-05-2010 - 17:34

ZiuaVeche, va rugam sa-l invitati la dialog pe D.l Ministru Mihai Seitan. Sa vedem daca si noua ne spune ba c-o zis, ba ca n-o zis…

Astia nu numai ca iau banii de la pensionarii saraci, dar ii si trag de obraz..

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult