Acasa Actualitate-InternaInvestigatii MAI îi bate obrazul Europol-ului

MAI îi bate obrazul Europol-ului

scris de M.A.B.
4 afisari

MAI îşi exprimă unele rezerve cu privire la o serie de concluzii la care Europol a ajuns “ca urmare a interpretărilor analitice, îndeosebi în ceea ce priveşte crearea unei legături de cauzalitate între aderarea României la spaţiul Schengen şi proliferarea criminalităţii organizate în UE”, precizează Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Europol

În data de 4 mai 2011, Europol a publicat pe site-ul oficial Raportul anual privind ameninţarea pe care o reprezintă criminalitatatea organizată la nivelul UE (Organised Crime Threat Assessment – OCTA). Raportul din acest an include rezultatele din punctul de vedere al infracţiunilor având ca obiect bunuri de larg consum, grupările infracţionale şi zonele geografice de operare ale acestora. Raportul confirmă prevalenţa a cinci puncte nodale în UE şi reprezintă o bază pentru identificarea prorităţilor statelor membre în domeniul criminalităţii şi, în consecinţă, a acţiunilor care se vor desfăşura în baza acestor priorităţi. Raportul OCTA 2011 este un raport exhaustiv care reflectă situaţia infracţională la nivel global, care conţine referinţe la toate statele membre în mod egal, fără a identifica în mod special România sau Bulgaria pe harta infracţională europeană.

Însă, legătura de cauzalitate între aderarea la Schengen şi proliferarea criminalităţii organizate în UE “este cu atât mai surprinzătoare cu cât ariile de acţiune ale principalelelor grupări de crimă organizată nu interferează cu spaţiul geografic creat ca urmare a extinderii spaţiului Schengen. Aderarea României la spaţiul Schengen creează o frontieră externă cu Moldova, Serbia şi Ucraina, însă grupurile de crimă organizată din aceste ţări nu au fost identificate ca având un impact major asupra securităţii UE, iar rutele folosite de principalele grupări de crimă organizată (de origine albaneză, lituaniană ori din statele fostei Uniuni Sovietice) nu interferează cu teritoriul României. Mai mult decât atât, studiile întocmite la nivelul Poliţiei Române nu au reliefat cazuri în care grupări de crimă organizată formate din cetăţeni români să fi favorizat intrarea şi organizarea unor grupări de acelaşi tip, pe teritoriul UE, formate din cetăţeni terţi”, precizează MAI. De asemenea, ministerul de Interne atrage atenţia asupra faptului că “deşi partea română a semnalat aceste aspecte în cadrul procesului de consultare aferent întocmirii OCTA, marea majoritate a observaţiilor noastre nu a fost luată în considerare. Totodată, România a atras atenţia asupra neconcordanţei dintre informaţiile cuprinse în documentele de raportare/analiză ale altor instituţii europene, fiind solicitată, în acest sens, o corelare a acestora, anterioară definitivării şi publicării OCTA”. Potrivit sursei citate, “atât anterior publicării raportului, cât şi ulterior, MAI a solicitat ca Europol să comunice motivele care au stat la baza respingerii modificărilor şi argumentelor propuse de România, precum şi documentele care susţin unele concluzii existente în studiul Europol”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult