Acasa Actualitate-InternaInvestigatii MAI şi OCEMN vor să combată corupţia de la Marea Neagră

MAI şi OCEMN vor să combată corupţia de la Marea Neagră

scris de M.A.
3 afisari

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, a deschis astăzi joi, la sediul MAI, lucrările celei de-a opta Reuniuni a miniştrilor de interne din Statele Membre ale Organizaţiei de Cooperare Economică a Mării Negre (OCEMN), desfăşurată sub tema: „Eforturi regionale în prevenirea şi combaterea corupţiei – perspective de viitor”.

Traian Igas la lucrarile OCEMN (mai.gov.ro)

Traian Igas la lucrarile OCEMN (foto: mai.gov.ro)

„Tema pe care ne-am propus să o abordăm derivă din necesitatea de a ne conjuga eforturile, atât în plan naţional, cât şi în cadrul conlucrării regionale, cu scopul de a preveni şi combate eficient fenomenul alarmant al corupţiei. Corupţia poate conduce la criminalitate organizată, la terorism, la trafic ilegal de armament, droguri şi fiinţe umane. Corupţia în justiţie îl privează pe cetăţean de dreptul la un proces just şi facilitează încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului“, a subliniat Traian Igaş. Referindu-se la Planul de acţiuni regional, care va fi inclus în Declaraţia comună adoptată la finele acestei reuniuni, ministrul Igaş a menţionat că documentul „pune bazele unui mecanism regional pentru schimbul de informaţii şi bune practici în scopul prevenirii şi combaterii corupţiei între autorităţile guvernamentale, pe de o parte, şi între acestea şi organizaţiile non-guvernamentale, pe de altă parte“.

Reuniunea ministerială a fost precedată de lucrările Reuniunii Grupului de lucru privind cooperarea în domeniul combaterii criminalităţii, în special a formelor ei organizate, cu participarea Ofiţerilor de Legătură privind combaterea criminalităţii, care s-a desfăşurat în perioada 12 – 13 aprilie 2011. Cele două activităţi sunt incluse în calendarul de evenimente al Preşedinţiei în exerciţiu a Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), asigurată de către România în primul semestru al anului 2011. În perioada mai 2009 – iunie 2011, ţara noastră, prin MAI., exercită, cel de-al patrulea mandat consecutiv de ţară coordonatoare a Grupului de lucru privind combaterea criminalităţii, în special în formele ei organizate, constituit în cadrul OCEMN.

La lucrările Reuniunilor au participat reprezentanţi ai Statelor Membre ale OCEMN (Republica Albania, Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Bulgaria, Georgia, Republica Elenă, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Republica Serbia, Republica Turcia şi Ucraina), ai Secretariatului Internaţional Permanent – PERMIS al OCEMN, ai statelor cu statut de observator la OCEMN, precum şi ai organizaţiilor internaţionale cu preocupări în materie.


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult