Acasa Actualitate-InternaInvestigatii MApN desecretizeaza probele ascunse din dosarele Revolutiei

MApN desecretizeaza probele ascunse din dosarele Revolutiei

scris de Ziua Veche
7 afisari

Ministerul Apararii va inainta, pe 10 februarie, un proiect de Hotarare de Guvern pentru declasificarea documentelor din dosarele Revolutiei. Un numar de 7617 file vor fi facut publice. Ministerul va face acest demers ca emitent al documentelor,a informat, duminica, Asociatia 21 Decembrie 1989. In aceste documente se afla proba scrisa a crimelor din decembrie 1989, a spus duminica si generalul Dan Voinea, care a acuzat solidarizarea ‘’demonica’’ a procurorilor pentru ascunderea adevarului. Reprezentantii a 37 de organizatii civice si sindicale au facut un apel catre presedintele Tarian Basescu si catre primul ministru pentru finalizarea predarii integrale a copiei dosarului 97/P/ 1990 (dosarul genocidului din decembrie 1989), conform dispozitiei CEDO si, pe acelasi principiu, predarea integrala a copiei dosarului 75/P/ 1998 (dosarul mineriadei din iunie 1990) catre Asociatia 21 Decembrie 1989, ca parte reclamanta la CEDO.

 

8.635 de file inca secrete

Liderul Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries a prezentat, duminica, rezultatele intrevederii din 5 februarie dintre reprezentantii Asociatiei 21 Decembrie 1989 si ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea. ‘’Sper ca dispozitia CEDO a fost inteleasa si de catre domnia sa, daca trebuia inteleasa de ministrul Apararii. Pentru ca actele sunt la Parchet, dispozitia CEDO este catre Guvernul Romaniei, prin intermediul MAE (agentul guvernamental) care a transmis-o Parchetului General. De ce implicam alte institutii cu asa zice secretizari si parasecretizari dupa 20 de ani, cand aceste documente apartin Parchetului General si apartin dosarului 97/P/1990 ?’’, s-a intrebat Maries. Unul din avocatii Asociatiei 21 Decembrie, Ionut Matei, a prezentat o informatie extrem de importanta, dupa intalnirea cu ministrul Apararii. Astfel, in timpul intrevederii, Gabriel Oprea le-a comunicat revolutionarilor ca, din documentele care au trecut pe ele mentiunea ‘’secret de serviciu ‘’, au fost declasificate 2.600 de file. Pentru celelalte documente, totalizand un numar de 8.635 de file, ministrul Oprea le-a comunicat interlocutorilor ca, in zece februarie, va fi inaintat Guvernului un proiect de HG tocmai pentru declasificarea acestor documente. Ionut Matei a declarat pentru ziuaveche.ro ca, ‘’din totalul de 8635 de file vor fi declasificate prin Hotarare de Guvern un total de 7617 file, ramanand doar 1018 file. Acestea din urma vor fi analizate de angajati ai MApN iar in situatia in care se va constata ca aceste documente au informatii despre evenimentele din decembrie 1989 si aceste ultime documente vor fi declasificate’’. ‘’Nu inteleg cine si-a permis sa secretizeze crima din decembrie 1989. Cine-i ala atat de tare in tara asta, care-i criminalul ala, sau criminalii aia care sunt protejati de 20 de ani prin aceste secretizari ? Care-i omul ala tare care vrea sa falsifice istoria Romaniei, care nu-i egal cu noi in aceasta tara? Care-i acela care mananca coliva vaduvelor de 20 de ani fara sa fie pedepsit?’’, a izbucnit Maries la un moment dat.

8.000 de victime ale Revolutiei si ale sistemului de drept

Generalul Dan Voinea, prezent la conferinta, a declarat ca secretizarea documentelor referitoare la evenimentele din decembrie 1989 a constituit un factor important al tergiversarii dosarelor Revolutiei pentru ca in aceste documente, in jurnalele actiunilor de lupta, in jurnalele istorice, in ordinele de zi pe unitati, si in toate ordinele date de ministrii de resort din acea perioada, sefii departamentelor din ministere, in special de sefii Departamentului Securitatii Statului, in toate aceste documente, a spus Voinea, se afla ‘’proba scrisa a crimelor din decembie 1989’’. Desecretizarea trebuia sa o faca organele emitente, fiecare minister avea aceasta sarcina si obligatie conform legii, ca institutie emitenta. ‘’Dar n-au facut-o timp de 20 de ani stiind ca aceste documente exista proba crimei’’, a spus Voinea. ‘’Nefacand-o, a continuat el, sefii acestor ministere, departamente devin tainuitori si favorizatori ai infractorilor, devin subiect de drept penal. Mai mult, faptul ca aceste institutii ale statului aveau obligatia sa desecretizeze si n-au facut-o asta inseamna ca principalul vinovat sau principalii viniovati de tergiversarea acestor dosare din punctul asta de vedere, pe langa cei din justitie, sunt si reprezentantii unor institutii de stat, si atunci punem foarte serios problema daca poate opera prescriptia in aceste dosare, din moment ce statul e si el vinovat de tergiversarea acestor dosare.’’  Victimelor din decembrie 1989, a continuat Voinea,  victimelor din timpul mineriadelor li s-au fluturat in loc de verdicte de condamnare, in loc de dreptate, gratieri, solutii NUP (neinceperea urmaririi penale), SUP (scoaterea de sub urmarire penala), amnistii, recursuri in anulare, prescriptii. ‘’Victimele nu au beneficiat de nimic din sistemul judiciar romanesc pana in prezent. Este visul spulberat a peste 8.000 de victime de la Revolutie’’, a spus generalul. ‘’Este legitim pentru romani sa spuna: vrem sa stim si noi cine sunt acesti oameni care si-au permis sa preia conducerea tarii si sa ne si impuste’’.

Fratia NUP

‘’Saptamana trecuta, a mai spus Voinea, am participat la constituirea Asociatiei Procurorilor si am aflat ca de un an de zile se lucreaza la solutia de neincepere a urmaririi penale in privinta evenimentelor din decembrie 1989. Chiar m-au luat in ras. Zic: ce mai faceti pe acolo, mai faceti cercetari? A, toata lumea lucreaza la neinceperea urmaririi penale. Am lucrat o viata la Parchet dar nu am crezul ca se pot solidariza procurorii ca sa nu faca dreptate. Am semnalat faptul ca sunt procurori implicati in represiuni, care, in decembrie 1989, au fost militari si au facut parte din dispozitivele de represiune. Nu zic ca au omorat ei neaparat, dar au omorat colegii lor, sefii lor si ei dau dau solutii. Adica aceste dosare au ramas pe mana unor procurori care, in decembrie 1989, erau militari la Timisoara. Macar sa se abtina si sa lase pe altcineva sa faca cercetari si sa dea solutii. Nu poti sa dai soluti cata vreme esti implicat in represiune si sa faci dreptate ca n-ai cum s-o faci. Parca-mi aduc aminte, legat de atitudinea asta, intr-o sedinta cu procurorii, de seful Parchetelor Militare,  cand se referea la cei care demonstrau in fata Parchetului ca nu li se face dreptate. Poa’ sa moara acolo, zice, dar sa nu intre aici. Aici n-au voie sa intre. Acest refuz de a se face justitie mi se pare ceva demonic si nu inteleg, in 2010, aceasta atitudine a procurorilor’’, a incheiat Voinea

Apel catre Traian Basescu

Pe de alta parte, reprezentantii a 37 de organizatii civice si sindicale au facut, duminica, un apel catre presedintele Tarian Basescu si catre primul ministru pentru finalizarea predarii integrale a copiei dosarului 97/P/ 1990 (dosarul genocidului din decembrie 1989), conform dispozitiei CEDO si, pe acelasi principiu, predarea integrala a copiei dosarului 75/P/ 1998 (dosarul mineriadei din iunie 1990) catre Asociatia 21 Decembrie 1989, ca parte reclamanta la CEDO. ‘’Cerem, a declarat pentru Ziuaveche.ro Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice, ca aceasta dispozitie a Inaltei Curti de la Strasbourg sa fie respectata integral si imediat de catre Parchetul General. In caz contrar, cerem din nou demiterea vinovatilor pentru tergiversarea programatica a predarii documentelor: Laura Codruta Kovesi (procuror general), Tiberiu Nitu (prim adjunct al procurorului general), Ion Vasilache, (seful Sectiei Parchetelor Militare), Marian Iacob (seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica). Vom solicita cercetarea penala a reprezentantilor asa-zisei justitii care oculteaza adevarul tergiversand deliberat atat predarea documentelor cat si trimiterea in judecata a autorilor de genocide si fratricide’’. Totodata, semnatarii au cerut din nou adoptarea legii lustratiei, votata de Senat inca din aprilie 2006 si ‘’blocata de Camera Deputatilor’’.

Maries isi risca viata

Asa cum a aratat ziuaveche.ro, acestea sunt si principalele motive pentru care presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, se afla in continuare in greva foamei. Duminica se implinesc 101 de zile de cand Maries a facut si face in continuare greva foamei pentru adevar: 74 de zile anul trecut (4 august-18 octombrie) si 27 de zile in acest an (12 ianuarie-7 februarie). Raportat la inaltimea lui Teodor Maries (1,83m) greutatea acestuia a scazut duminica la aproape 60 kg. Medicii considera ca liderul Asociatiei 21 Decembrie 1989 este supus unui risc enorm avand in vedere ca a reinceput greva foamei nefiind restabilit decat in mica masura. Anul trecut, cand a inceput aceasta forma de protest, Maries avea 83 de kilograme. In 12 ianuarie, cand a reinceput greva foamei, avea doar 67 kilograme. Apelul citit de Sorin Iliesiu este semnat de Ana Blandiana, Vladimir Tismaneanu, Monica Macovei, Romulus Rusan, Dorin Tudoran, Valeriu Stoica, Radu Filipescu, Ioan Stanomir, Lucia Hossu Longin, Rodica Culcer, Mihai Sora, Ion Caramitru, Doina Jela, Neagu Djuvara, Nicolae Prelipceanu, Liviu Antonesei, Florian Mihalcea, Octav Bjorza, Marius Oprea, Stefana Bianu, Stefan Niculescu Maier, Smaranda Enache, Petru Clej, Steven Bonica, Razvan Savaliuc (Ziuaveche.ro). ‘’Cu certitudine nu  ies din greva si continui protestul. Sa nu care cumva sa creada tovarasii ca ma voi opri. Inca mai am resurse sa continui’’, a declarat pentru ziuaveche.ro Teodor Maries.

Romania, dezonorata de Justitie

Semnatarii arata ca, ‘’spre rusinea Romaniei, Justitia calca in picioare tocmai ratiunea ei de-a fi: aflarea adevarului si infaptuirea dreptatii’’ , intrebandu-l pe seful statului daca ‘’este echitabila ocultarea deliberata a adevarului chiar de catre Justitie?’’, daca ‘’ este rezonabil ca nici macar dupa 20 de ani cauzele sa nu fie solutionate si vinovatii sa nu fie trimisi in judecata, daramite pedepsiti?’’. ‘’Romania, a declarat pentru ziuaveche.ro Sorin Iliesiu, este dezonorata in cel mai inalt grad pentru faptul ca la 20 de ani de la evenimente Justitia romana blocheaza, prin Parchetul General, accesul la adevarul despre cele mai terifiante crime neocomuniste, crime infaptuite in tara noastra intr-un context international prin excelenta nonviolent: genocidul din decembrie 1989 si fratricidul din iunie 1990’’. Acum, spun revoutionarii si semnatarii apelului, Parchetul General ii preda lui Maries ‘’cu taraita’’ fascicule din dosarele Revolutiei din care au fost sustrase file. ‘’Cei care tergiverseaza deliberat spera ca Maries va muri inainte de a trebui sa-i fie predate cele mai importante probe ale crimelor?’’, s-a intrebat Sorin Iliesiu. Se pune intrebarea de ce, timp de aproape trei luni in care Teodor Maries a fost in refacere partiala dupa greva foamei din toamna anului trecut, Parchetul General nu i-a predat nici un document. Mentionam ca perioada de refacere partiala a fost intre 19 octombrie 2009 si 11 ianuarie 2010). La fel, se pune intrebarea de ce Parchetul General nu a predat copia integrala a dosarului Revolutiei si cea a dosarului Mineriadei inca din februarie 2009, conform dispozitiilor CEDO comunicate Guvernului Romaniei inca din toamna anului 2008(!)

 

0 comentariu

jan dinu 14-05-2010 - 07:01

La camera mortii undeva in subternan
unde lumina n-a patruns decit poate uneori
printr-un crimpei de sticla opaca .
Toti sunt aproape morti shi sperantele
lor au fost epuizate demult .Shi totushi „unuia ” i se apropie sfirshitul ,
tuberculoza avansata nu-l mai lasa ..singereaza pe patul unde in fiecare clipa el poate inchide ochii pentru totdeauna ca o eliberare …shi totushi
unul dintre ei ishi taie o vena shi – shi lasa singele sa-i cada intro gamela
…dupa un timp cind ajunge jumatate prinde muribundul in maini shi-i da o transfuzie …macar o licarire de existentza in camera mortilor …
..( Preotul Calciu – un dar pentru
Oprisan ..sheful Tfatiilor de cruce pe tzara )…Unde mai vedeti voi asemenea fapte …cind nici viatza ta nu mai conteaza …aliniindu-te cu viatza ta ..spre moartea lui …!
E o realitate mai expresiva decit un
„verset biblic „ori un capitol …
O explicatie pentru Val …Verde
JD

spin 14-05-2010 - 07:38

De ce am votat basescu ? nu am facut-o cu gindul ca le va veni de hac batrinilor nostri(pensionari ) nici pentru a distruge invatamintul, nici pentru a-i umili pe celalti bugetari cu toate ca sint multe de comentat aici am votat de fapt impotriva PSD-ului ,impotriva marionetei lui iliescu si nastase-fura tot. Personal consider ca de la ei a plecat tot raul, marile privatizari ….,distrugera]ea sistemului bancar din anii 93 – 96, am votat sperind ca o sa scap pentru totdeauna de rinjetul criminal al lui ilici iliescu .Aici e vina mea CA NU POT UITA GLASUL PARINTILOR CARE -SI CEREAU COPII MORTI LA OTOPENI -eram soldat la um 01026 si nu intelegeam cum de se poate asta sa ne omorim camarazii mai tirziu am inteles – setea de putere a unui bolsevic . Cu toate astea va dau voie sa ma injurati am votat basescu.

honorius 14-05-2010 - 08:11

nu te injura nimeni, te plange. de mila. pacat ca ai crezut intr-o himera. intr-o Fata Morgana vazuta pe mare de pe vaporul lui nenea care ne ordona si ne taie zilele d e trait. succes in continuare. si felicitari pentru curajul de a recunoaste

conu 14-05-2010 - 12:38

ROMANIA TREZESTE-TE! ROMANIA TREZESTE-TE!ROMANIA TREZESTE-TE!
Ii doau dreptate doamnei. am citit pe aici ca unul o acuza ca e agitatoare. Nu. Guvernul incompetent si FMI ul au asmutit lumea. au terminat-o cu capul! Romania trezeste-te!

jan dinu 14-05-2010 - 14:05

Ai facut eforturi disperate de-a
face pe jurnalista deinvestigatii politice !
ACOLO sunt prea multe substraturi care tu nu le intelegi ori te prefaci „ieftin – !!
Un film porno te salveaza financiar –
hai devino artista – descoparati talentul …ca in prostitutia jurnalistica e multa
aglomeratie !!
JD

janes romanes 14-05-2010 - 14:29

nesintirea virtuala e mare, dar hai mai terminati cu balele astea asternute pe taste. va rugam noi cei care urmarim cu critica decenta tot ce scriu acesti oameni, jurnalisti de investigatie sau chiar si de-aia care stau cu fundul in scaun, la birou si isi spun ziaristi. aici e vorba de un editorial. nu esti de acord cu ideile, combate-l. dar nu tu esti cel care pui etichete cine e si cine nu e jurnalist. daca sunt unii vechi, atunci inseamna ca au avut cititori. ciao, ragazo, Jane Dinule!

jan dinu 14-05-2010 - 15:01

Trebuie s-a intri mai intii la concurs …
pentru recomandarea clientilor !
Cit vrei daca pozezi cu Iliescu
brat- la brat aparator al idealurlor aparate de cei ce au intinat
„idealurile comunismului „..
Hai propune …
JD-USA

Pribeagul 14-05-2010 - 15:29

Lasa-mi in pace fata, cicalitorule!!

Doar, esti un domn!

Adina, vrem doar… demnitate. N-avem nevoie de… bani.

Ce-mi doresc cel mai mult? Fiecare om sa fie un om… demn!

jan dinu 14-05-2010 - 15:36

Pace !
Dar ,dupa :
– JOS ILIESCU – !
JD

Liviu 14-05-2010 - 20:23

… problema Ie ca oricine ar veni la volan matale tot baiat de mingi ramai !!! Sau oricum tot un pic mai mult luat Iesti (ca si „al-amar” de altfel …) ! Ori va pune ceva in pensii ori nu va pune in doza care va este necesara !!! In fine, vad ca te mai reproduci pe aici din cand in cand, cand ai permisie ! „Al-amar” este intr-o criza continua si nu il punem la socoteala … Da’ nici matale nu mai poti fi recuperat !!! Poate cap ai da’ mintea-i imprastiata-n cele 8 colturi ! Intre aceste varfuri este probabil un strat spongios, curat, spalat cu cel mai tare detergent … Sa va spalati bine !!!

Basescu 15-05-2010 - 09:28

Ma dobitocilor, cretinilor ce m-ati votat v-am tras-o iarasi ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha

Adrian D 15-05-2010 - 13:13

Luati-i lu’ Jan o periutza si niste pasta de dinti, ca a inceput iar recitalu’!

1 2 3

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS