Acasa Actualitate-InternaInvestigatii MApN desecretizeaza probele ascunse din dosarele Revolutiei

MApN desecretizeaza probele ascunse din dosarele Revolutiei

scris de Ziua Veche
10 afisari

Ministerul Apararii va inainta, pe 10 februarie, un proiect de Hotarare de Guvern pentru declasificarea documentelor din dosarele Revolutiei. Un numar de 7617 file vor fi facut publice. Ministerul va face acest demers ca emitent al documentelor,a informat, duminica, Asociatia 21 Decembrie 1989. In aceste documente se afla proba scrisa a crimelor din decembrie 1989, a spus duminica si generalul Dan Voinea, care a acuzat solidarizarea ‘’demonica’’ a procurorilor pentru ascunderea adevarului. Reprezentantii a 37 de organizatii civice si sindicale au facut un apel catre presedintele Tarian Basescu si catre primul ministru pentru finalizarea predarii integrale a copiei dosarului 97/P/ 1990 (dosarul genocidului din decembrie 1989), conform dispozitiei CEDO si, pe acelasi principiu, predarea integrala a copiei dosarului 75/P/ 1998 (dosarul mineriadei din iunie 1990) catre Asociatia 21 Decembrie 1989, ca parte reclamanta la CEDO.

 

8.635 de file inca secrete

Liderul Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries a prezentat, duminica, rezultatele intrevederii din 5 februarie dintre reprezentantii Asociatiei 21 Decembrie 1989 si ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea. ‘’Sper ca dispozitia CEDO a fost inteleasa si de catre domnia sa, daca trebuia inteleasa de ministrul Apararii. Pentru ca actele sunt la Parchet, dispozitia CEDO este catre Guvernul Romaniei, prin intermediul MAE (agentul guvernamental) care a transmis-o Parchetului General. De ce implicam alte institutii cu asa zice secretizari si parasecretizari dupa 20 de ani, cand aceste documente apartin Parchetului General si apartin dosarului 97/P/1990 ?’’, s-a intrebat Maries. Unul din avocatii Asociatiei 21 Decembrie, Ionut Matei, a prezentat o informatie extrem de importanta, dupa intalnirea cu ministrul Apararii. Astfel, in timpul intrevederii, Gabriel Oprea le-a comunicat revolutionarilor ca, din documentele care au trecut pe ele mentiunea ‘’secret de serviciu ‘’, au fost declasificate 2.600 de file. Pentru celelalte documente, totalizand un numar de 8.635 de file, ministrul Oprea le-a comunicat interlocutorilor ca, in zece februarie, va fi inaintat Guvernului un proiect de HG tocmai pentru declasificarea acestor documente. Ionut Matei a declarat pentru ziuaveche.ro ca, ‘’din totalul de 8635 de file vor fi declasificate prin Hotarare de Guvern un total de 7617 file, ramanand doar 1018 file. Acestea din urma vor fi analizate de angajati ai MApN iar in situatia in care se va constata ca aceste documente au informatii despre evenimentele din decembrie 1989 si aceste ultime documente vor fi declasificate’’. ‘’Nu inteleg cine si-a permis sa secretizeze crima din decembrie 1989. Cine-i ala atat de tare in tara asta, care-i criminalul ala, sau criminalii aia care sunt protejati de 20 de ani prin aceste secretizari ? Care-i omul ala tare care vrea sa falsifice istoria Romaniei, care nu-i egal cu noi in aceasta tara? Care-i acela care mananca coliva vaduvelor de 20 de ani fara sa fie pedepsit?’’, a izbucnit Maries la un moment dat.

8.000 de victime ale Revolutiei si ale sistemului de drept

Generalul Dan Voinea, prezent la conferinta, a declarat ca secretizarea documentelor referitoare la evenimentele din decembrie 1989 a constituit un factor important al tergiversarii dosarelor Revolutiei pentru ca in aceste documente, in jurnalele actiunilor de lupta, in jurnalele istorice, in ordinele de zi pe unitati, si in toate ordinele date de ministrii de resort din acea perioada, sefii departamentelor din ministere, in special de sefii Departamentului Securitatii Statului, in toate aceste documente, a spus Voinea, se afla ‘’proba scrisa a crimelor din decembie 1989’’. Desecretizarea trebuia sa o faca organele emitente, fiecare minister avea aceasta sarcina si obligatie conform legii, ca institutie emitenta. ‘’Dar n-au facut-o timp de 20 de ani stiind ca aceste documente exista proba crimei’’, a spus Voinea. ‘’Nefacand-o, a continuat el, sefii acestor ministere, departamente devin tainuitori si favorizatori ai infractorilor, devin subiect de drept penal. Mai mult, faptul ca aceste institutii ale statului aveau obligatia sa desecretizeze si n-au facut-o asta inseamna ca principalul vinovat sau principalii viniovati de tergiversarea acestor dosare din punctul asta de vedere, pe langa cei din justitie, sunt si reprezentantii unor institutii de stat, si atunci punem foarte serios problema daca poate opera prescriptia in aceste dosare, din moment ce statul e si el vinovat de tergiversarea acestor dosare.’’  Victimelor din decembrie 1989, a continuat Voinea,  victimelor din timpul mineriadelor li s-au fluturat in loc de verdicte de condamnare, in loc de dreptate, gratieri, solutii NUP (neinceperea urmaririi penale), SUP (scoaterea de sub urmarire penala), amnistii, recursuri in anulare, prescriptii. ‘’Victimele nu au beneficiat de nimic din sistemul judiciar romanesc pana in prezent. Este visul spulberat a peste 8.000 de victime de la Revolutie’’, a spus generalul. ‘’Este legitim pentru romani sa spuna: vrem sa stim si noi cine sunt acesti oameni care si-au permis sa preia conducerea tarii si sa ne si impuste’’.

Fratia NUP

‘’Saptamana trecuta, a mai spus Voinea, am participat la constituirea Asociatiei Procurorilor si am aflat ca de un an de zile se lucreaza la solutia de neincepere a urmaririi penale in privinta evenimentelor din decembrie 1989. Chiar m-au luat in ras. Zic: ce mai faceti pe acolo, mai faceti cercetari? A, toata lumea lucreaza la neinceperea urmaririi penale. Am lucrat o viata la Parchet dar nu am crezul ca se pot solidariza procurorii ca sa nu faca dreptate. Am semnalat faptul ca sunt procurori implicati in represiuni, care, in decembrie 1989, au fost militari si au facut parte din dispozitivele de represiune. Nu zic ca au omorat ei neaparat, dar au omorat colegii lor, sefii lor si ei dau dau solutii. Adica aceste dosare au ramas pe mana unor procurori care, in decembrie 1989, erau militari la Timisoara. Macar sa se abtina si sa lase pe altcineva sa faca cercetari si sa dea solutii. Nu poti sa dai soluti cata vreme esti implicat in represiune si sa faci dreptate ca n-ai cum s-o faci. Parca-mi aduc aminte, legat de atitudinea asta, intr-o sedinta cu procurorii, de seful Parchetelor Militare,  cand se referea la cei care demonstrau in fata Parchetului ca nu li se face dreptate. Poa’ sa moara acolo, zice, dar sa nu intre aici. Aici n-au voie sa intre. Acest refuz de a se face justitie mi se pare ceva demonic si nu inteleg, in 2010, aceasta atitudine a procurorilor’’, a incheiat Voinea

Apel catre Traian Basescu

Pe de alta parte, reprezentantii a 37 de organizatii civice si sindicale au facut, duminica, un apel catre presedintele Tarian Basescu si catre primul ministru pentru finalizarea predarii integrale a copiei dosarului 97/P/ 1990 (dosarul genocidului din decembrie 1989), conform dispozitiei CEDO si, pe acelasi principiu, predarea integrala a copiei dosarului 75/P/ 1998 (dosarul mineriadei din iunie 1990) catre Asociatia 21 Decembrie 1989, ca parte reclamanta la CEDO. ‘’Cerem, a declarat pentru Ziuaveche.ro Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice, ca aceasta dispozitie a Inaltei Curti de la Strasbourg sa fie respectata integral si imediat de catre Parchetul General. In caz contrar, cerem din nou demiterea vinovatilor pentru tergiversarea programatica a predarii documentelor: Laura Codruta Kovesi (procuror general), Tiberiu Nitu (prim adjunct al procurorului general), Ion Vasilache, (seful Sectiei Parchetelor Militare), Marian Iacob (seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica). Vom solicita cercetarea penala a reprezentantilor asa-zisei justitii care oculteaza adevarul tergiversand deliberat atat predarea documentelor cat si trimiterea in judecata a autorilor de genocide si fratricide’’. Totodata, semnatarii au cerut din nou adoptarea legii lustratiei, votata de Senat inca din aprilie 2006 si ‘’blocata de Camera Deputatilor’’.

Maries isi risca viata

Asa cum a aratat ziuaveche.ro, acestea sunt si principalele motive pentru care presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, se afla in continuare in greva foamei. Duminica se implinesc 101 de zile de cand Maries a facut si face in continuare greva foamei pentru adevar: 74 de zile anul trecut (4 august-18 octombrie) si 27 de zile in acest an (12 ianuarie-7 februarie). Raportat la inaltimea lui Teodor Maries (1,83m) greutatea acestuia a scazut duminica la aproape 60 kg. Medicii considera ca liderul Asociatiei 21 Decembrie 1989 este supus unui risc enorm avand in vedere ca a reinceput greva foamei nefiind restabilit decat in mica masura. Anul trecut, cand a inceput aceasta forma de protest, Maries avea 83 de kilograme. In 12 ianuarie, cand a reinceput greva foamei, avea doar 67 kilograme. Apelul citit de Sorin Iliesiu este semnat de Ana Blandiana, Vladimir Tismaneanu, Monica Macovei, Romulus Rusan, Dorin Tudoran, Valeriu Stoica, Radu Filipescu, Ioan Stanomir, Lucia Hossu Longin, Rodica Culcer, Mihai Sora, Ion Caramitru, Doina Jela, Neagu Djuvara, Nicolae Prelipceanu, Liviu Antonesei, Florian Mihalcea, Octav Bjorza, Marius Oprea, Stefana Bianu, Stefan Niculescu Maier, Smaranda Enache, Petru Clej, Steven Bonica, Razvan Savaliuc (Ziuaveche.ro). ‘’Cu certitudine nu  ies din greva si continui protestul. Sa nu care cumva sa creada tovarasii ca ma voi opri. Inca mai am resurse sa continui’’, a declarat pentru ziuaveche.ro Teodor Maries.

Romania, dezonorata de Justitie

Semnatarii arata ca, ‘’spre rusinea Romaniei, Justitia calca in picioare tocmai ratiunea ei de-a fi: aflarea adevarului si infaptuirea dreptatii’’ , intrebandu-l pe seful statului daca ‘’este echitabila ocultarea deliberata a adevarului chiar de catre Justitie?’’, daca ‘’ este rezonabil ca nici macar dupa 20 de ani cauzele sa nu fie solutionate si vinovatii sa nu fie trimisi in judecata, daramite pedepsiti?’’. ‘’Romania, a declarat pentru ziuaveche.ro Sorin Iliesiu, este dezonorata in cel mai inalt grad pentru faptul ca la 20 de ani de la evenimente Justitia romana blocheaza, prin Parchetul General, accesul la adevarul despre cele mai terifiante crime neocomuniste, crime infaptuite in tara noastra intr-un context international prin excelenta nonviolent: genocidul din decembrie 1989 si fratricidul din iunie 1990’’. Acum, spun revoutionarii si semnatarii apelului, Parchetul General ii preda lui Maries ‘’cu taraita’’ fascicule din dosarele Revolutiei din care au fost sustrase file. ‘’Cei care tergiverseaza deliberat spera ca Maries va muri inainte de a trebui sa-i fie predate cele mai importante probe ale crimelor?’’, s-a intrebat Sorin Iliesiu. Se pune intrebarea de ce, timp de aproape trei luni in care Teodor Maries a fost in refacere partiala dupa greva foamei din toamna anului trecut, Parchetul General nu i-a predat nici un document. Mentionam ca perioada de refacere partiala a fost intre 19 octombrie 2009 si 11 ianuarie 2010). La fel, se pune intrebarea de ce Parchetul General nu a predat copia integrala a dosarului Revolutiei si cea a dosarului Mineriadei inca din februarie 2009, conform dispozitiilor CEDO comunicate Guvernului Romaniei inca din toamna anului 2008(!)

 

0 comentariu

salut 13-05-2010 - 13:15

[quote name=”Adina ANGHELESCU-STANCU”] Exista atatea alte solutii. Pana si noi, jurnalistii, am dat cateva de-a lungul ultimelor luni. Aude cineva? Aiurea. Nu-i intereseaza. Asa cum nu i-a interesat nici pe cei dinainte, timp de 20 de ani. [/quote]

Nu as fi tocmai de acord cu totalitatea ideilor expuse in citatul de mai sus.
Guvernantii actuali, incompetenti si hoti, isi directioneaza propaganda mincinoasa in trei directii:

-prima este ca aceea ca responsabilitatea pentru situatia actuala apartine oricui altcuiva (criza, alte partide, 20 de ani, Ceausescu, Decebal) dar nu lor. Accepta pe ici pe colo mici responsabilitati, dar directia generala este cea de mai sus. Ar trebui sa nu intrati in capcana asta. Or avea toti oamenii politici defectele lor – si sa nu va asteptati ca veti gasi cei 12 apostoli sa-i puneti in guvern – dar un guvern care produce o crestere economica de 8% nu poate fi egal ca si performante cu un guvern care produce o CADERE economica de 8%. Etc, etc. Daca nu dati cifre, daca nu dati nuante, va faceti partasi la marea hotie nationala si II TINETI IN FUNCTIE PE HOTI, indiferent ce clamati la nivel teoretic.

-A doua directie a propagandei mincinoase este ca „nu exista alte solutii decat cele spuse de Basescu”. Fals: exista solutii „de stanga”, exista solutii „de dreapta”, istoria economica a lumii arata cum s-au depasit crize economice prin ambele directii. Ceea ce se propune acum NU este o solutie, este pur si simplu neantizarea viitorului Romaniei.

– A treia directie este „legitimitatea” guvernului actual si pretentia puterii ca reprezinta poporul roman. Nimic mai neadevarat: promisiunile mincinoase, minciuna privind rezultatele guvernamentale si situatia Romaniei, alegerile trucate, deturnarea sensului si chiar literei Constitutiei, traseismul parlamentar bazat pe mita si santaj…AU DETURNAT TOTAL VOINTA ROMANILOR.

alamar 13-05-2010 - 14:15

dta ce crezi/…inacest „dezmatul cheltuililor publice…”, sunt incluse : pensiile , ajutoarele de copii , etc.,etc…sau nu?…

Dna Stancu , cand dta scrii ca : ” sa lupte pana la capat ptr. drepturile lor.”…dta incluzi ca un „drept” si faptul ca unii au „dreptul” ca vecinii si concetatenii lor sa le hraneasaca si imbrace copii , chiar daca acesti copii nu sunt orfani , iar parintii lor nu sunt invalizi sau in inchisoare?…

Dna Stancu, sa inteleg ca dta indemi la revolta , la violenta de strada ?…sa inteleg ca dta esti un agitator de strada?…

Dna stancu , pana in 1989 , gloatele nu puteau vota pe Conducatorul Iubit afara din Casa Poporului , „alegerile” erau o gluma propasta…

Anul trecut si in ultimele decenii gloatele au VOTAT , in mod liber si nesislit de nimeni..

Foamea, criza economica , coruptia ,incompententa , jaful ,etc.,etc…intr-o DEMOCRATIE , in care gloatele pot vota liber, NU iti dau o scuza la violenta, distrugere, acte ilegale, incendii , precum in grecia socialista, sau in tari bananiere…

Gloatele au avut sansa sa-si voteze liderii anul trecut …au facut-o…acum daca nu va plac masurile actualului lider , nu votati ptr. el data viitoare….

Dar o societate democratica si de drept , este o societate care urmeaza LEGILE , nu care urmeaza moravurile, pulsul si evenimentele si sitiatua de zi cu zi…indiferent cat de grea ar fi aceasta situatie…

De fapt aceasta criza , va fi un test al democratiei mioritice, al caracterului poporului roman…vom vedea daca acest popor este pregatit sa accepte sistemul democratic , legal al alegerilor , al legilor , al conducatorilorpe care i-au voatat, sau nu , si vor urma cale anarhiei , distrugerii , scindarii sociale, precum in grecia si alte tari din africa …

Succes…

alamar 13-05-2010 - 14:29

Hmmm. pai vezi entitate salut, de asta sunteti in rahatul in care sunteti astazi…

Dta reprezinti Exibit #1…al acestei situatii…dta voterzi cum gandesti…rezultatele mentalitatii si voturilor dtale se afla in fata ochilor…

Eu cred ca Romania este terminata , daca majoritatea gloatelor mioritice au mentalitatea dtele , citez:

„…dar un GUVERN care produce o crestere economica de 8% nu poate fi egal ca si performante cu un GUVERN care produce o cadere economica de 8%…”

Pai vezi , entiate salut ,de tocmai de aceea va alfati in rahat …in mintea dtale , GUVERNUL ,STATUL este motorul economieie si nu sectorul PRIVAT…

Entiate salut GUVERNUL, NU , rept : NU , produce absolut nimic , ptr. ca nu paote produce absolut nimic , ptr. ca nu a fost creat de a produce nimic , intr-o economie de piata…

Guvernul , numai angajeaza birocrati , infiintaza birocratii care nu produc produse si servicii , precum sectorul privat…

GUvernul , intr-odemocratie capitalista , ar trebui sa fie limitat si chibzuit cu BANII pe care ii confisca din sectorul Privat , si sa indeplineasca numai cateva functii de baza ptr. care a fost creat : aparare , secutiate interna, justitie , sistem electoral, legislatie, si alte catvea importante elemente…

Pensiile ,sistemul medical , educatia, progarmul Rabla, si alte mii si mii de asemnea datorii asumate de GUVERN , conduc la situatia actuala…

Motivul ptr. care avem aceasta discutie este faptul, ca in ultimele decade , GUVERNUL a crescut , s-a umfalt si-a intins tentaculele in toate aspectele vietii individului , a sugrumat pe cei care produc , cei din sectorul PRIVAT , care a condus la : criza economica…

Vaca de muls : SECTORUL PRIVAT , NU MAI ARE LAPTE!!!…ati muls-o prea mult i-ati redus ratia de furaje , porin legi regulatii taxe,accize, si birocratii…

alamar 13-05-2010 - 14:40

Entitate salut, GUVERNUL ,nu PRODUCE NIMIC ,in capitalism…

Adevarat GUVERNUL tipareste banii , dar fara producele si serviciile sectorului PRIVAT acesti bani nu ar valora nici macar hartia si vopseaua consumata de ai crea…
Hartie si vopsele care sunt produse tot de SECTORUL PRIVAT…

GUvernul nu produce NIMIC ci numai : CHELTUIE…

GUVERNUL poate influenat cresterea economica in sectorul PRIVAT…
Cand GUVERNUL se da la o parte din claea sectorului PRIVAT , si reduce jaful taxarii, elimina milianele de legi si regiulatii ,stammpile si aprobari de la zeci de ministere si flialiae , atunci economia poate creste cu 8%…

Pe de alta parte cand GUVERNUL , in loc sa fie pe post de arbitru , de observator , in loc de : arbitru , jucator, conficator, redistribuitor, judecator, procuror,legislator, atunci sectorul PRIVAT este sugrumat , muls pana la ultimul strop de lapte…

Entiate salut , eu iti spun acum : astazi anulacesta nu este sfarstul crizei sia durerilor…nu este nici macar sfarsitul inceputului crizei si a durerilor…anul acesta ne aflam numai la inceputul inceputului crizei si durerilor…

Sa vezi ce se va intampla , cand nu grecia , spania , sau portugalia, vor fi falimentare , ci : california, n,y., michigan , pennsylvania , ohio , si america , vor deveni in curand falimentare…sa vezi atunci criza economica mondiala…

succes..

ValVerde 13-05-2010 - 14:49

#2 Dna Stancu… — alamar 13-05-2010 17:15

Bravo sectantule,

cind nu mentionezi biblia sau pe Obama, ai dreptate.

jan dinu 13-05-2010 - 15:33

Pina atunci sapa ,poate gasesti un
contracandidat puternic …dar
mobilizeaza mai intii consevativii pentru a se opune nominarii la Curtea Suprema
a – feministei – KAGAN – ce cred ca poate deveni o pacoste pentru
America democrato- republicana atit de
acivista cun este acum cunoscuta prin suportul hommo- lesbo …shi refuzul ei de-a lasa – military recruiters in campus ..!
Vai – de VAIDE !!
JDUSA

alamar 13-05-2010 - 16:02

scrii ca exista solutii de „dreapta” si solutii de „stanga”…

Adevarat!…

Problema este ca refuzam sa privim REZULTATELE acestor solutii , dar mai ales , sa invatam de la aceste solutii…

Solutiile de „stanga” se numesc : URSS , RSR, RP Koreeana, CUBA , Germania Nazista Italia fascista ,iar astazi : Romnaia , Grecia , Portugalia, Spania, Italia , Franta,si recent de anul trecut : america etc.,etc…

Solutiile de „dreapta” se numesc : UK, Franta , romania, cehoslovakia, polonia, etc, in perioada interbelica…

maestrul 13-05-2010 - 17:35

alamar esti varza.u..ai si tu niste idei, unele mai bune ca altele. te propun premier. la coada la platit facturi. ca sa fi primul. pupincurismul e valabil si pentru votantii care au castigat ultimele alegeri. se vede treaba ca tu esti unul din aia care vrea sa vrape si capra vecinului. Bine, baaaa!

Adrian D 13-05-2010 - 18:23

…situatia financiara a statului roman este asa de grava incat orice conducator serios nu ne poate spune decat vorbele buldogului Churchill: „Nu va promit decat lacrimi, sange si sudoare!” Intrebarea este daca avem un caracter macar la nivelul aratat de britanici in al doilea razboi…Eu am mari rezerve. Cu privire la cel putin cinci milioane…

alamar 13-05-2010 - 18:44

dta ce fel de maestru esti?…

varza este bugetul americii ,al romaniei, al greciei…

eu nu cheltui mai mult decat am venit…
eu nu ma imprumut ca sa cheltui..

cu care idee ai vreo problema?…

Eu nu doresc sa depind de altii( de Stat)..

ma supra estimezi maestre…NU sunt ideile mele , ele se practica in societati si familii NORMALE de milenia…

Astazi ,daca pre4sedintele se numea Geoana, situatia era EXACT LA FEL…numele individului de la cotroceni , nu schimba situatia cu absolut nimic…

Daca astazi geoana era presedinte avea doi cai da urmat precum basescu astazi : ori facea ce au facut in ultimii 20 de ani , se fac ca ploua , constinua sa imprumute bani , si in curand Roamnia se va trezi in aceesi gropa cu Grecia, sau cea doua doua cale : Reducerea sau si mai bine : Stoparea hemoragieie bugetare , a banilor IMPRUMUTATI de la altii…

Maestre…este atat de greu ?….putin activitate cerebrala : Basescu, Geoana, Tariceanu, Nastase, Iliescu , Constantinescu ,etc.,etc…nu au facut decat ceea ce au fost alesi de GLOATE sa faca : sa le asigure locuri de „munca”la Stat, sa le dea bonuri de masa, ajutor de somaj, ajutor de copii , ajutor de vaci si capre, ajutor , de Rable, ajutor medical, ajutor de medicamnete , ajutor de transport , ajutor de curent electric , ajutor de gaze, ajutor de facultate , ajutor de nastere, ajutor de botez , ajutor de cununie, ajutor de inmormantare ,ajutor, de una , ajutor de alta, etc.,etc…

Maestre , intre mine si dta exista diferenta , ca eu nu am cules un sinbur ban de la Statul Roman , in ultimii 30 de ani…dta mai mult ca sigur : da…

Din contra maestre , eu ti-am subsidiat in parte ideile dtale precum ca altii trebuie sa-ti plateasca dtale subsidiile si alte ” drepturi”…Vezi de unde provin fondurile FMI si a Bancii Mondiale…

succes cu socialismul…

salut 13-05-2010 - 18:58

Cand vad atatea ineptii scrise pe cm2, zau ca nu stiu cum sa incep. Hai sa incerc cu aia cu „dreapta” -„stanga”, ca pari confuz rau.

[quote name=”Alamar”]
Solutiile de „stanga” se numesc : URSS , RSR, RP Koreeana, CUBA , Germania Nazista Italia fascista ,iar astazi : Romnaia , Grecia , Portugalia, Spania, Italia , Franta,si recent de anul trecut : america etc.,etc…
Solutiile de „dreapta” se numesc : UK, Franta , romania, cehoslovakia, polonia, etc, in perioada interbelica…[/quote]

In primul rand, constat ca din enumerarea respectiva lipseste China. Tinand cont ca e a treia forta economica din lume, ai putea s-a bagi in seama. Unde s-o incadram? La dreapta? La stanga? Vezi cum iti ies socotelile si anunta-ma si pe mine.

In al doilea rand, observ ca … astazi nu ai gasit nimic „de dreapta”. Nici macar USA.

Hai sa te ajut: pe site-ul CIA-World Factbook gasesti un indice interesant: Gini Index. Este indicele inechitatii sociale (pentru intelegerea ta: fiecare privat, fiecare cu a masii, exact asa cun sustii. Bref, cu cat indicele GINI e mai mic, cu atat statul e mai social Cu cat e mai mare, cu atat distributia a mai inechitabila. Iata link-ul:

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2172rank.html?countryCode=wa&rankAnchorRow=#wa

Inteleg ca in conceptia dumitale Suedia (gini=23), Norvegia (gini=25) sunt „de stanga”, asa ca ma duc spre capatul celalat al scalei (index gini=60-70) sa gasesc tarile „de dreapta”. Si ce gasesc acolo? Iata, in ordine descrescatoare: Namibia, Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Sierra Leone, Republica Centrafricana.

Ramane sa definesti o tara „de dreapta” si sa o comparam cu ceea ce numesti tu „socialism”: Franta, Suedia, UK, etc.

PS: Nu uita China.

ValVerde 13-05-2010 - 19:55

[quote name=”salut”]Cand vad atatea ineptii scrise pe cm2, zau ca nu stiu cum sa incep. [/quote]

Nu-l subestima pe alamar, el isi poate bate propriul record de ineptii/litera tiparita.
Alamar traieste intr-o lume a lui proprie, pe care o numeste „realitate” si bineinteles ca tot ce nu intra in „realitatea” lui sint sau marxisti, sau socialisti sau distrugatori ai Americii

Din cind in cind e amuzant sa-i zgiltii cusca pina incepe sa muste lantul si sa se dea cu capul de zabrele, dar pe urma devine mitocan.

Recomand un articol de azi din The New York Time.
Se cheama „Greece, Debt and Lessons for the U.S.”
E instructiv si se aplica si situatiei Romaniei.

Salut salut

Liviu 13-05-2010 - 20:06

Toti cei pe care-i deplangeti si-i deplangem nu au fost intotdeauan atat de plans … Au avut momente clare in care chiar au avut puterea in mana dar pe care au dat-o pe margele de sticla ! La situatia de astazi s-a ajuns INCLUSIV CU CONSIMTAMANTUL LOR SI CHIAR SI CU CONTRIBUTIA LOR CLARA, IDENTIFICABILA SI CUANTIFICABILA !!! Cand au iesit la pensie nu le-a pasat ce lasa in urma lor si cum de vor mai avea pensii … S-au gandit ca Bobocu’ (Conu Leonida – am vrut sa evit o cacofonie !) ca trebuie sa le plateasca statul „lefurile” de pe vremea AILANTA ! BASCA !!!

E, uite ca vremurile sunt astea care sunt si tot ce se mai poate face in aceste conditii mocirloase si mafiote nu este decat … ce se face ! Nu s-a luat atitudine atata amar de vreme, s-au lasat sobolanii sa ne sufoce si acum suportam consecintele. Era clar ca nu se poate ajunge decat aici si in acest fel insa prostia crasa si ipocrizia l-a facut pe rUman sa se minta si sa spere cine stie ce … Nici macar Dumnezeu nu ne mai poate salva si bine ar fi sa ne mai dea si o lovitura de gratie ca sa ne vina mintea la cap si sa ne apucam serios de treaba !!!

alamar 13-05-2010 - 20:47

Hmmm….salut, esti sigur ca ia calculat corect ineptiile pe cm2?…

Esti sigur ca nu ti-ai calculat propriile ineptii?

China….hmmm…a treia putere economica mondiala…aceasta ar fi o : omisiune , nu o ineptie…nu crezi?…matematicianule…

Dar inainte de a mentiona china, se pare ca am lamurit cealalta…ineptie….cea in care GUVERNUL creste economia , intr-un sistem capitalist…OK then…

China…hmmm…a treia economie din Lume…

Vezi entitate salut , asa cum le spun si altor nimrozi : ISTORIA , nu a inceput cand te-ai nascut dta , sau cand ai invatat sa citesti…

A cata putere economica din Lume era china acum 3 decenii?…

CINE a DESCHIS China (precum japonia in 1857, spre economia de piata ?…URSS, RSR, RP Koreea, Cuba, RDG….sau america?…mai precis un individ cu numele de : NIXON?…

CINE a introdus tehnologia si dollarii in China?…Intreprinderea de Stat ,Tractorul de la Btasov?…Intreprinderea de Stat, Tudor Vladimirescu?Revolutia Culturala a lui Mao din anii’70?…sau porcii de capitalisti salbatici dela Boeing, Wal mart. FedEX, Catepilar, etc.etc…

Dta salut vezi viata sub forma de poze,cand de fapt viata este un continuum,un film…

Am facut greseala( Stanga america) sa lasam china pe mana lui Mao dupa al doilea razboi mondial,l-am abandonat pe Chai Kan Shek si am lasat puroiul de Stanga sa dospeasca in asia,si sa contamineze indochina si koreea in anii ’50 si’60..

Nixon a decis sa submineze Stanga maoista nu cu bombe nucleare,ci cu: comert,tehnologie,dollars,investitii si prosperitate…

Trei decenii mai tarziu , dupa ce Deng Xiao Ping a decis sa accpete companii imperialiste americane pe teritoriul chinei , aceasta tara a reusit anul trecut sa surclaseze germania , tara si ea recoonstruita de imperialistii americani…

In curand, sistemul politic maoist, va disparea..

alamar 13-05-2010 - 20:49

am omis si China salut…am omis si RDG si Ungaria comunsita si Bulgaria comunista si albania lui Enver Hodgea, si Viet Nam si Laos, sdi cambodgea lui Pol Pot…am omis multe…eu crezusem ca tarile enumerate au fost de ajuns , ptr. dta ca sa intelgi ideea…

1 2 3

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult