Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Maries a decis sa moara pentru Adevarul Revolutiei

Maries a decis sa moara pentru Adevarul Revolutiei

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Teodor Maries, aflat in cea de-a 41-a zi de greva a foamei, a declarat pentru ziuaveche.ro: “Nu ma opresc din greva foamei sub nici o forma! Pentru ca statul roman trebuie sa respecte dispozitiile CEDO. Vreau sa stiu daca traim intr-un stat de drept sau intr-un stat condus de securisti si comunisti. Incepand cu aceasta saptamana, am devenit kamikaze. Ori eu, ori voi, domnilor securisti! Dupa cum a declarat presedintele Traian Basescu, au fost peste 1600 de victime in revolutia romana. Scorul, tovarasi securisti, nu e 0-0, ci 1600-0, pentru ca nu ati vazut pe cineva sa traga asupra voastra. In momentul in care veti demonstra ca o persoana neinarmata a tras asupra voastra scorul va fi 1600-1. Dar, deocamdata, nu se pune problema”.

Teodor Maries se afla intr-o stare a sanatatii extrem de grava si nu vrea sa renunte sub nicio forma la protestul sau extrem, pana ce institutiile statului nu vor desecretiza toate dosarele despre crimele din decembrie 1989.

MApN a mai picurat cinci dosare

Antonie Popescu, avocat al Asociatiei 21 Decembrie 1989, a anuntat ca cinci noi volume din documentele MApN, desecretizate in urma unei HG din 10 februarie 2010, au intrat in posesia Asociatiei. Antonie Popescu a precizat ca documentele contin jurnale de lupta din decembrie 1989 ale mai multor unitati militare, ordine de zi pe unitate, jurnale istorice ale diverselor unitati in care sunt consemnate date cu privire la numarul soldatilor scosi pe strada in acele zile, cantitatea de munitie distribuita, tipul de munitie etc. In acest sens, aparatorul a exemplificat un OZU (ordin de zi pe unitate) din 23 decembrie 1989 din care reiesea “neutralizarea” a doi “teroristi”. Citam din acel document, care arata starea de confuzie din decembrie 1989: “prin actiunea comuna a cadrelor militare si a militarilor in termen de la Santierul 4 Craiova, ei au reusit sa neutralizeze doi teroristi. Astfel: terorist Lupu (baiatul fostului primar), terorist Ianga (baiatul sefului militiei). Cei doi “inarmati cu pistol mitraliera atacau din blocul de vizavi de km 2. Dupa capturare, acestia au declarat ca sunt in posesia unui autoturism Oltcit, au asupra lor 10.000 lei si 3 canistre cu benzina, pregatiti pentru actiuni si in alte localitati. Autoturismul impreuna cu banii au fost predati Consiliului Frontului Salvarii Nationale al judetului Dolj, iar pistolul mitraliera cu 30 de cartuse au fost retinute la sediul santierului”.

.
Avocatul Asociatiei 21 Decembrie 1989 a mai aratat ca, in continuare, la Parchetul General se mai afla inca 21 de volume (acte emise de MApN) care nu au fost predate dar si sase volume de documente clasificate al caror continut inca nu este stiut. Antonie Popescu a amintit faptul ca, saptamana trecuta, a fost sesizat CSM cu privire la predarea listei procurorilor care au instrumentat dosarele Revolutiei din 1989, solicitare care nici pana astazi nu i-a fost dat curs.
Amintim faptul ca Guvernul a aprobat, pe 10 februarie, o Hotarare de Guvern pentru declasificarea unor informatii secrete de stat emise de MApN, in conditiile in care dezvaluirea acestora nu mai poate prejudicia siguranta nationala, apararea tarii, ordinea publica ori interesele persoanelor de drept public sau privat. Potrivit MApN, au fost declasificate peste 7600 de file cu nivel de clasificare secret de stat.

“Nu ma opresc sa stiu ca-mi creste iarba pe piept”

Totodata, Teodor Maries a spus ca asteapta in continuare de la STS “predarea integrala” a oricarui document aflat in posesia STS ce are legatura cu evenimentele din decembrie 1989. Asa cum a aratat ziuaveche.ro. Maries se afla in greva foamei din cauza refuzului Parchetului General de a nu preda toate documentele din dosarul Revolutiei, el declarand, duminica, ca medicii care-l monitorizeaza sunt “extrem de ingrijorati” de starea sanatatii lui. Duminica s-au implinit 41 de zile de greva a foamei. “Eu am fost saptamana trecuta de doua ori la control medical si am vazut ca panica medicilor este imensa. Nu si panica mea. Nu stiu cat mai rezist, o zi, doua, trei, sau ajung in spital, desi acolo tovarasii trimit oameni care fac presiuni de toate tipurile. Nu mi-e frica. Nu ma opresc, sa stiu ca-mi creste iarba pe piept”, a batut cu pumnul in masa Maries. In acest context, liderul Asociatiei 21 Decembrie 1989 a reiterat apelul facut sefului statului si premierului sa “dea dovada de vointa politica pentru desecretizarea tututor docukentelor privind revolutia romana pentru ca documentele care au intrat in posesia Asociatiei nu justifica, din punct de vedere al continutului, secretizarea lor”. “Cele inca 1118 documente si pagini care inca exista la MApN nu sunt decat veriga crimei din decembrie 1989 indreptata impotriva poporului roman, a oamenilor nevinovati si neinarmati. De aceea fac apel public la presedintele Traian Basescu, la Emil Boc, sa dea dovada de vointa politica, asa cum au facut-o in ultima perioada, si sa trimita la desecretizare si restul de 1118 de file despre care stim ca, inca, sunt analizate si selectate de MapN, potrivit ministrului Gabriel Oprea”, a spus Maries.

Basescu la Cristi Paturca

O delegatie a Asociatiei 21 Decembrie 1989 l-a vizitat, sambata, la spitalul Victor Babes, pe cantautorul Cristian Paturca, membru al Asociatiei 21 Decembrie 1989, care se afla internat in stare grava. Vizita a coincis cu cea a sefului statului, Traian Basescu, care a venit la spital pentru a se interesa de starea lui Paturca. In timpul vizitei, seful statului a discutat cu o delegatie de revolutionari aflata in vizita la Cristi Paturca. Traian Basescu s-a interesat de stadiul predarii dosarelor desecretizate saptamana trecuta de catre Guvern, pentru a fi predate Asociatiei 21 Decembrie 1989

Cristian Paturca, autorul „Imnului Golanilor” a declarat duminica pentru Newsin ca presedintele Romaniei l-a vizitat si i-a adus prajituri si struguri, cantautorul adaugand ca s-a bucurat deoarece nu se astepta sa-l viziteze Basescu. Paturca, membru al Asociatiei 21 Decembrie 1989, a precizat ca a discutat cu presedintele Basescu, printre altele, despre situatia certificatelor de revolutionar, adaugand ca al sau nu este inca preschimbat. Paturca a declarat ca a avut un proces cu Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor legat de problema preschimbarii certificatului de revolutionar, pe care l-a castigat, insa decizia nu este definitiva.
Paturca este internet de aproximativ doua luni in spital, din cauza unor afectiuni la plamani si ficat. Pe 8 decembrie 2009, Curtea de Apel Bucuresti a decis sa oblige Secretariatul de Stat pentru Problemele revolutionarilor, la cererea lui Cristian Paturca, sa preschimbe certificatul de revolutionar al acestuia. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In mai 2008, cantautorul melodiilor din Piata Universitatii, Cristian Paturca, a fost evacuat din casa in care s-a nascut, situata in Bucuresti pe strada Lister nr. 61, dupa ce imobilul nationalizat a fost revendicat. „Nu am primit nicio veste de la nimeni, nici de la proprietar nici de la judecatorie si niciun fel de somatie de evacuare” declara la acel moment Cristian Paturca. „Urmeaza sa locuiesc sub cerul liber de acum. Noroc de prietenii pe care ii mai am si care m-au invitat sa dorm la ei. In acest moment, imi pare rau ca tot ce am facut in decembrie ’89 s-a intors impotriva mea”, mai spunea cantautorul.  “Din punct de vedere al Asociatiei 21 Decembrie 1989, nu avem decat cuvinte de multumire fata de acest gest si de sprijinul pe care i l-a acordat seful statului lui Paturca in timpul acestei vizite. Intamplarea a facut ca delegatia asociatiei noastre sa vina in vizita la scurt timp dupa ce a inceput vizita presedintelui. Ne duceam sa-i ducem haine de schimb si ceva de mancare”, a declarat pentru ziuaveche.ro, Teodor Maries. Revolutionarii au informat ca, in timpul vizitei, seful statului a discutat cu ei si s-a interesat de stadiul predarii dosarelor desecretizate saptamana trecuta de catre Guvern, pentru a fi predate Asociatiei.
“Am avut o discutie vizavi de problemele asociatiei, in special cu privire la documentele desecretizate referitor la evenimentele din decembrie 1989, pe care Asociatia 21 Decembrie 1989 le-a primit. Legat de acest aspect, am prezentat o declaratie a prim procurorului adjunct al procurorului general, Tiberius Flavius Nitu, pe cum ca in noaptea de 21 si 22 decembrie a tras la Televiziune. Domnul presedinte s-a aratat surprins, declarandu-ne ca nu avea la cunostinta acest lucru”, a declarat pentru ziuaveche.ro Gabriel Hortopanu, vicepresedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989.

 

0 comentariu

Avram Iancu 14-05-2010 - 08:25

Desi este joc, lupta simbolic pentru Romania ! Intra pe

http://www.erepublik.com/en/referrer/Avram+Iancu+2010

si arata ce poti.

Rasputin 14-05-2010 - 08:52

…noi românii stimăm poporul din republica Moldova, pentru-că sunt fraţii noştri.
Noi NU stimăm membrii partidului comunist din Molova, care sunt trădători şi duşmani ai populaţiei de acolo şi sunt vînduţi Moscovei.
Nu stimăm un bandit cum este miliţianul voronin, care şi acum primeşte pensie de general de la ruşi!
Ca să fie clar TOVARŞCI iurie muntean!

sorge 14-05-2010 - 10:13

Acelasi lucru voiam sa zic si eu ,dar cu alte cuvinte sa zgindar la bojogi pe comunistii de acolo .
Daca a zis o altul, sa ramiie zisa si intarita si de mine .

vVv 14-05-2010 - 10:20

Iurie Muntean ? Pai pe cine intereseaza de gunoiul asta ?

noni 14-05-2010 - 11:21

esti o rusine de roman moldovean…sa-ti dispara neamul cu Voronin cu tot.

ROMAN, RM 14-05-2010 - 19:48

Acum,aceşti comunişti fiind în opoziţie şi-au amintit brusc şi de lupta de clasă—la 1 mai au scos mulţimea rătăcită în stradă pentru a-şi arăta supărarea faţă de actuala guvernare, luând locul sindicatelor . O altă bădărănie comunistă vizavi de parada lor pompoasă de unu mai—Ziua Solidarităţii oamenilor muncii, este strigătoare la cer. Cum pot ei vorbi şi manifesta în numele muncitorilor ,dacă comuniştii încă din anul 2003 şi-au pierdut acest drept ? În anul 2003 Voronin personal spunea că în R Moldova nu mai există clasă muncitoare deoarece clasa muncitoare demult este plecată peste hotare şi nu mai este nici un sens să mai vorbim despre dictatura proletariatului ca scop principal al comuniştilor.
Încă o dovadă convingătoare că ei îşi vor treuca înapoi, iar şi mai interesant este faptul că tot Voronin spunea că cei mai prestigioşi businessmeni din R. Moldova fac parte din conducerea acestui partid şi tot el ,în anul 2007 a fost acela care a declarat revoluţia liberală adoptând un pachet de legi pentru a uşura viaţa businessmenilor din Partidul Comuniştilor.

Viorica Ianc 15-05-2010 - 01:16

Lenin este la moda si in Europa de vest,chiar
in unele mintzi-propietari de intreprinderi –
de mintzile unor proletzi sa nu mai vorbim !
Acum vreo 20 de ani am ramas cu gura cascata,
observand la o prezentatoare de televiziune
a unui program pentru copii, in fundal operele
lui Lenin !

Cred numai ca pe aici in primul rand sunt mai
intai: austrieci, italieni, elvetieni si apoi
comunisti iar la noi romanii caracterul este
asezat invers !
Sunt multe interese care o vor pe Basarabia
moldeniasca si nu romaneasca ! Nu numai la
moscova !

Nelu lu Barosanu 15-05-2010 - 07:11

e bine că vomitaţi aici obidă,frustrare, prostie şi năcaz.
Băi, Raputin, cine dracu ţi-a arătat ţie că sînt comuniştii vînduţi Moscovei? Sînt ei plini de bani? S-au vîndut pe nimica? Băsescu cui e vîndut? Nu primeşte ucaz de la uaşington? Cine dracu ţi-a spus ţie că Voronin primeşte pemsie de general de la Rusia?
Nu mai aveţi voi loc de comuniştii din Moldova, păduchilor? Romanika a juns la peste 100.000.000.000 de euroi datorie, băi, nevînduţilor.Nici nu mai ştiţi să citiţi suma! Voi vorbiţi de vindere??
Cît a fost Partidul Comunist la putere în România nu s-a dat nimic pe daiboj la străini şi România nu a fost datoare în aşa hal.
La ce să vină moldovenii să se unească cu noi? La datoriile pe care le avem ca să fie şi ei solidari la plată? Peste o sută de miliarde de euro şi ţara, industria, sînt pe butuci. Comuniştii au făcut industria şi căcaţii democraţi au distrs-o.
Afară de băşini anticomuniste nu aveţi nimic în cap. O să ajungeţi la ciorbă de frunze de plop că la pîine goală sînteţi.

Doc 15-05-2010 - 15:15

Ce popor moldovenesc? Astia traiesc inca pe vremea lui Stalin. Cat despre datoriile Romaniei, stati linistiti se vor plati si vom ajunge din nou pe profit. Mai rau era daca nu aveam bani de afara bagati in Romania, asa sunt toti interesati sa ne dezvoltam ca sa- si-i scoata si eventual multiplica. Tovarasci Nelu lu Barosanu, ce avem noi sa cheama capitalism, cat despre romanii care vezi-Doamne mananca paine goala vino oriunde in Romania sa vezi cum arata un hipermarket de la 6 dimineata la 12 noaptea si mai vorbim.

Nelu lu Barosanu 15-05-2010 - 17:38

băi,hăhăilă, ai fost tovarăş cu mine pe undeva şi nu ştiu eu?Mie au voie să-mi spună tovarăş aceia care au fost tovarăşi cu mine , nu orice prost care spune asta în derîdere pt că aşa a învăţat mai nou.Şi mai spui şi ca boul pe ruseşte.
Peste o sută de miliarde datorie !! Băi idioţilor ! Ştiţi ce e aia? La 10 miliarde ale lui Ceauşescu aţi strîns cureaua. Atunci era industrie. acum sînt peste o sută şi industrie ioc! Vine cîte un tîmpit şi zice că merge….le vom plăti şi mai şi cîştigăm. Ţara e în găleată!
Se uită ca boul la cei care cumpără şi nu vede pe cei care nu au bani să cumpere şi care fac foamea.
Ăsta vede hiper markete peste tot.
Ce aveţi voi e capitalism de căcat şi sînteţi vai de mama voastră.

caramache 16-05-2010 - 03:39

“ ….. Noi nu avem nimic cu Stalin, nu suntem succesorii partidului comunist al bolsevicilor. Ceea ce nu inseamna ca nu suntem marxisti si ca nu suntem leninisti. Dar nu avem legatura cu Stalin. Sa stiti ca cel mai citit autor in lume este Lenin, care a fost primul om care lupta politica a transformat-o in stiinta. “ Iurie – miltian cioronist
Rezon ! Vova lu’ Ilia a transformat lupta politica in stiinta terorii. Ceka a fost infiintata de Lenin, care impreuna cu Feliks Robespierovici Dzrerjerzinski au avut miinile patate de singele a milioane de victime ale terorii leniniste. Boul asta de Iurie este atit de timpit incit isi taie singur craca de sub picioare. Tot asa cum afirmatia cum ca comunistii cioronisti sunt leninisti se bate cap la cap cu declaratiile cioroniste comuniste cum ca tinta Moldovei de peste Prut este sa respecte principiile care stau la baza Uniunii Europene deoarece Lenin, in anul 1917, in scrierea “Statul si revolutia” a fost cel care a dezvoltat teoria dictaturii proletariatului, iar dictatura este exact opusul democratiei promovatre de Uniunea Europeana.

caramache 16-05-2010 - 03:41

“ Eu nu vorbesc de miturile care au aparut ulterior, eu vorbesc de stiinta pura, de fenomenul pe care il reprezinta Lenin. El a fost primul om care a transformat lupta politica in stiinta, primul om care a incercat sa construiasca intr-o tara saraca, distrusa de razboi o tara socialista.” Iurie – militian cioronist
Si una din primele masuri a fost infiintarea in anul 1920 a lagarelor de concentrare si exterminare a celor care nu erau de acord cu brutele si criminalii leninisti. Spre exemplu lagarul din insulele Solovetzki din Marea Alba unde manastirile au fost transformate in inchisori, iar tot complexul de exterminare a oponentilor bolsevicilor a fost chiar numit “Lagar pentru scopuri speciale” .
“Daca dvs ati fi avut ocazia sa cititi operele lui Lenin altfel ati fi inteles lucrurile…” Iurie – militian cioronist
Tocmai pentru ca am citit bibliografia recomandata de militianul cioronist Iurie, cunosc destul de bine cum sta treaba. Ba mai mult, sunt convins ca Iurie – militianul cioronist a inceput studiul leninismului cu “Bazele leninismului”….
P.S. Pe mine ma distreaza puriul moldovean Iura care se face de rahat agitind chestia cu “flag”-ul. Tantalaul habar nu are ca acest cuvint nu este un cuvint moldovenesc pentru simplul fapt ca este de origine engleza, si a intrat in slovarul aIuriist pe calea flotei lui Petru cel mare si a limbii ruse. Este in stare sa imi demonstreze Iura faptul ca Miron Costin a folosit in cronicile sale cuvintul “flag”, sau a citit acelas Iura in vre-o cronica moldoveneasca despre “flagurile lui Stefan cel Mare” ?

stefi 16-05-2010 - 04:28

Cap patrat si limba de lemn. E un prosovietic in era nepotrivita. Cum sa ii respecti pe moldoveni cind cred minciunile astora.

Doc 16-05-2010 - 14:25

In primul rand, poti sa vorbesti frumos, a fi MITOCAN nu tradeaza neaparat inteligenta. Nici eu nu sunt pentru o datorie publica mare dar asta este situatia, vezi bine ce se intampla in jurul nostru. Romania are si acum industrie, resurse imense si se va ridica.Romania nu are datorie de 100 de miliarde de euro ci mult mai putin, vreo 11-12 miliarde. O mare parte din banii astia ii tine BNR in seif ca sa aiba cu ce contola cursul de schimb. Urmatorul guvern care va veni probabil din tomamna va da drumul la noi investitii, va baga impozit diferentiat si uite asa iesim din situatia grea de acum, in care nu suntem neaparat din vina noastra. Eu am trait pe vremea lui Ceausescu, au fost si beneficii mari e adevarat, s-au facut multe lucruri foarte bune atunci, dar in anii ’80 alimentarele din cartier erau goale de se auzea ecoul in ele (numai cand trecea Ceausescu cu coloana oficiala spre IMGB apareau ceva mezeluri vreo jumatate de ora), bezna pe strazi noaptea, gunoaie peste tot, caloriferul rece toata iarna, apa calda la robinet din an in paste. Asta este ce am vazut eu, cu ochii de copil de atunci. Putem vorbi si despre lagare, grandomanie, teroare etc. Era industrie intradevar, dar in multe cazuri era neperformanta la nivel international si asa a ramas si dupa ’90. Cat despre Rep. Moldova, scuza-ma, este pamant romanesc, e locuita inca in mjoritate de romani si dupa cum vezi, in Romania nu a renuntat nimeni la ideea de a-i readuce acasa, de la presedinte pana la omul simplu de pe strada. Daca in 1940 ne lasau banditii de sovietici tara in pace si isi vedeau de imperiul lor scapatat, nu murea nici un rus in Basarabia, nicun evreu, tigan, niciun roman si azi poate ca eram un stat unde stanga era mai bine reprezentata politic.

ion 17-05-2010 - 20:03

Comunisti din Republica Moldova sunt formatii din BATRANI SI OAMENI CARE POT FI MINTITI SI MANIPULATI FOARTE USOR,
mai au rusi, ucrainieni, gagauzi si alte minoitati RUSIFICATI.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult