Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Maries: In 1989, jurnalistul belgian Danny Huwe a fost ucis de graniceri

Maries: In 1989, jurnalistul belgian Danny Huwe a fost ucis de graniceri

scris de Ziua Veche
67 afisari

.Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, a declarat, duminica, ca jurnalistul belgian Danny Huwe, gasit mort in 25 decembrie 1989 in zona Razoare in Capitala, a fost impuscat de militarii Comandamentului Trupelor de Graniceri. Ordinul de deschidere a focului a fost dat, spune Maries, de comandantul unitatii, colonelul Petre Teaca. Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989 a precizat ca Petre Teaca a fost implicat si in reprimarea, in zilele revolutiei, a manifestatiilor de la Timisoara si Bucuresti. 

Danny Huwe, reporter la un post de televiziune belgian, a fost unul din jurnalistii straini care au fost ucisi sau raniti pe teritoriul Romaniei in zilele Revolutiei. Huwe a fost impuscat la Bucuresti, in zona Razoare, langa Comandamentul Trupelor de Graniceri, in 25 decembrie 1989. Duminica, Asociatia 21 Decembrie 1989 a prezentat in premiera documente desecretizate ale MapN din care rezulta ca Daniel Huwe a fost ucis cu focuri de arma provenite din curtea Comandamentului Trupelor de Graniceri, focuri ce ar fi fost executate la ordinul comandantului unitatii din acea vreme, Petre Teaca. La trei zile de la moartea lui Huwe, Teaca este avansat de Ion Iliescu la gradul de general-maior. In acest sens, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, a prezentat o serie de documente desecretizate ale MapN intrate recent in posesia Asociatiei, rezultate in urma unei anchete interne a armatei cu privire la moartea ziaristului belgian si a altor persoane in 25 decembrie 1989 langa Comandamentul Trupelor de Graniceri. Printre acestea, doua declaratii ale unui martor (a carei identitate este, la ora actuala, protejata) care a participat efectiv la evenimentele din zilele revolutiei in cadrul dispozitivului Comandamentului Trupelor de Graniceri, din care rezulta ca asupra victimelor s-a tras dinspre unitatea militara respectiva, la ordinul expres a comandantului PetreTeaca. Prezentam fragmente din aceste declaratii:

 

‘’In dimineata de 25.12.1989, pe la ora 8, am primit ordin de la domnul general Geanta Petre (atunci medicul sef al Comandamentului Trupelor de Graniceri .n.n.) ca, personal, sa transport la morga SMC cadavrul unui teriorist strain. Dupa ce l-am recuperat dintre niste civili care-l maltratau si scuipau, am dus acest cadavru si l-am predat col. Dr, Singer David de la morga SMC, care l-a depus separat de celelalte cadavre in congelatorul morgii’’.

 

Dezinformarea, procedeul cheie

 

‘’Teroristul’’ era Danny Huwe. ‘’Impuscat in masivul cranio-facial de catre subofiterii din dispozitivul incintei locului de parcare al Comandamentulului Trupelor de Graniceri. Ulterior, s-a dovedit ca acesta nu a fost terorist strain, asa cum a fost etichetat initial de catre factorii de analiza. Privind dispozitivul Comandamentului Trupelor de Graniceri, nu e existat un inamic potential. Totul a decurs dupa niste scenarii preconcepute de catre niste soecialisti ai geniului, folosindu-se simulatoare de foc de arma. Ordinul de deschidere a focului, dat de catre gl.mr. Teaca Petre nu a fost cu nimic justificat si a avut ca urmare decesul a 5 persoane, printre care si ziaristul belgian, si ranirea grava a inca trei civili, printre care si un copil de 15-16 ani, toti nevinovati. Dezinformarea a reprezentat unul din procedeele cheie inamicului (aici martorul pune ghilimelele de rigoare), aceasta avand urmari catastrofale asupra armatei(…)’’. Din documentele desecretizate ale MapN rezulta ca, inca din 23.12.1989, comandantul Petre Teaca a ordonat inarmarea pentru lupta cu ‘’teroristii’’. In acest sens, ofiterii din comandament au fost dotati cu 160 de pistoale mitraliera. Au fost scoase din depozite si grenade de mana si ‘’lovituri’’ pentru aruncator de grenade, AG-7. Un alt fragment din declaratie arata : ‘’In noaptea de 23/24.12.1989, serviciul medical al C.T. Gr a fost solicitat in acordarea primului ajutor urmatoarelor categorii de raniti : trei civili impuscati in parcul din fata cazarmii C.T.Gr la ordinul domnului general maior Teaca Petre(…) Acestia nu s-au dovedit a fi teroristi, erau cetateni care se indreptau spre casa(…), doi raniti grav, dintre care unul se numea Petcu Gheorghe iar celalalt Bunea ( ?). Acestia erau soferi de la autobaza Militari, iesiti din tura la orele 23.00. Amandoi au decedat ulterior datorita multiplelor plagi prin impuscare produse de dispozitivul Regimentului de Garda’’.

In perioada 1 iulie 1987-20 iulie 1990 colonelul Petre Teaca a fost comandantul Comandamentului Trupelor de Graniceri. La 28 decembrie 1989, colonelul Petre Teaca a fost inaintat la gradul de general-maior (cu o stea) prin decretul presedintelui FSN. In perioada iulie 1990- octombrie 1995 Petre Teaca a fost comandantul Centrului Militar Judetean Hunedoara iar in octombrie 1995 a fost trecut in rezerva. Teodor Maries a mai spus si ca Petre Teaca a fost implicat in reprimarea revolutionarilor in Timisoare si in Bucuresti. ‘’Dupa mineriada, Iliescu l-a mutat la Hunedoara, sa aiba acolo grija de Valea Jiului’’, a precizat Maries.

 

 

Lista jurnalistilor straini ucisi si raniti in 1989

 

 

Asociatia 21 Decembrie 1989 va solicita Parchetului General sa se autosesizeze cu privire la aceste documente si va cere clarificarea circumstantelor in care o serie de jurnalisti straini si-au gasit moartea in zilele revolutiei pe teritoriul Romaniei.

Prezentam lista cetatenilor straini, morti sau raniti in evenimentele din decembrie 1989 pe teritoriul Romaniei pentru care nu exista date privind realizarea actelor procedurale – comisii rogatorii- dispuse in dosarele Revolutiei. Practic, se poate spune ca parchetul nu a facut nimic pentru a-i trage la raspundere pe asasini.

– John Joseph Daniszews- cetatean al SUA, jurnalist la Associated Press, impuscat in noaptea de 23 decembrie 1989 la Timisoara;

– John Victor Tagliabue- cetatean al SUA, jurnalist, impuscat in seara zilei de 23 decembrie 1989 la Timisoara;

– Jaques Langevin- cetatean al Frantei, reporter al France Press, ranit la Timisoara in data de 23 decembrie 1989 ;

– Jean Louis Calderon- cetatean al Frantei, fotoreporter al postului TV5, ucis pe 23 decembrie 1989, strivit de un tanc in Bucuresti;

– Pasquale Modica, cetatean al Italiei, fotoreporter, impuscat in seara zilei de 23 decembrie 1989 la Timisoara ;

– Jan Parry- cetatean al Regatului Unit al Marii Britanii, fotoreporter, ucis pe 28 decembrie 1989 in timp ce se afla (singur pasager !) in avionul unei curse Tarom. Exista doua variante privitoare la cauza mortii : accident de avion (timp nefavorabil) si doborat de focurile de antiaeriana de la sol, pe culoarul de zbor Bucuresti- Targu Jiu-Belgrad (in judetul Dambvita, Titu) ;

– Sajn Zeljko- viceconsul la Consulatul ex iugoslav din Timisoara, impuscat in Timisoara in data de 23 decembrie 1989;

– Danny Huwe- jurnalist, cetatean al Regatului Belgiei, ucis la Bucuresti, pe 25 decembrie, in zona Razoare-Bulevardul Timisoara, langa Comandamentul Granicerilor

 

 

Marin Sorescu si Fanus Neagu, pe agenda lui Huwe

 

Revenind la cazul Danny Huwe, este de remarcat atitudinea ‘’de neinteles’’ , cum a spus duminica Teodor Maries, a Ambasadei Regatului Belgiei la Bucuresti, care, vreme de 20 de ani, nu s-a interesat de circumstantele in care a fost ucis ziaristul belgian. Asociatia 21 Decembrie 1989 a prezentat si doua procese verbale, datate 25.12. 1989, referitoare la bunurile gasite asupra lui Danny Huwe, ‘’impuscat de grupurile de teroristi care au actionat concomitent cu foc puternic de arme automate dinspre sos Panduri si B-dul Geniului’’. Printre acestea, si camera de luat vederi Bosch a ziaristului, si o caseta de 30 de minute. Acestea au fost predate de catre Petre Teaca maiorului Vasile Motilica de la Redactia emisiunilor militare de Radio si Televiziune. Continutul casetei, ce contine, foarte posibil, ultimele momente din viata lui Huwe, nu a fost prezentat niciodata. Asupra lui Huwe s-au gasit si 111 leva, 13.410 franci, 29.641.000 dinari iugoslavi, 8.000 de marci germane, 610 lei, 936 dolari, dar si multe obiecte personale: carte identitate, pasaport, permis de conducere, legitimatie de intrare pentru presa, 13 carti de vizita (intre care una a atasatului militar naval la Ambasada engleza la Sofia), chitante de hotel, bonuri de benzina, carti de credit, bonuri de banca, note de plata, dar si un carnet de insemnari ce continea, pe ultima fila, adresele si numerele de telefon ale lui Marin Sorescu, Fanus Neagu, Ion Hobana, adresa Ambasadei Belgiei si adresele a inca doua persoane. Valuta si celelalte obiecte (in afara camerei video si casetei) s-au aflat in unitatea Comandamentului Trupelor de Graniceri, potrivit unuia din cele doua procese verbale. Abia in 11 mai 1990, acestea au fost predate sectiei legaturi externe a Ambasadei Belgiei (consulului Ventura Patrizie, atasat al ambasadei). O piatra comemorativa a fost ridicata in memoria lui Danny Huwe, pe locul a fost gasit mor,t iar o strada din centrul Bucurestiului poarta numele altui ziarist ucis la Revolutie, Jean Louis Calderon. Atat. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult