Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Medicul criminal Teofil Pop şi alibiul său, urmăriţi pentru malpraxis

Medicul criminal Teofil Pop şi alibiul său, urmăriţi pentru malpraxis

scris de Z.V.
5 afisari

Curtea de Apel Cluj a amanat pentru a doua oara procesul in care Magdalena Petrescu, medic sef al Serviciului de Anatomie Patologica Cluj din cadrul Spitalului Judetean Cluj este acuzata de neglijenta in serviciu. In jurul acesteia planeaza suspiciunea ca ar fi contribuit la incercarea de musamalizare a uciderii din culpa comise de catre medicul Teofil Pop, seful clinicii Interservisan, scrie Gazeta de Cluj.

Pop_Teofil__malpraxis

Teofil Pop

Nu a respectat legea deoarece “cadea noaptea”

Medicul Magdalena Petrescu,  sef al Serviciului de Anatomie Patologica Cluj din cadrul Spitalului Judetean Cluj a fost condamnata in prima instanta la o pedeapsa de un an cu suspendare, datorita faptului ca ar fi comis o grava neglijenta in serviciu. Astfel, in  sarcina ei, s-a decis ca aceasta a comis o autopsie cu 13 ore mai devreme  decat limita legala, care precizeaza ca o autopsie nu poate fi facuta decat la 24 de ore dupa deces. În apararea ei, Magdalena Petrescu a aratat ca s-a grabil cu efectuarea autopsiei deoarece “cadea noaptea” si nici nu a mai apucat sa treaca in registru motivul mortii.

„Probabil ca meningita decedatului se datoreaza perforatiei nazale, care a fost generata de interventia chirurgicala. E adevarat ca la finalul unui raport de autopsie concluzionez ce anume a dus la cauza decesului sau ce anume a provocat afectiunea care a dus la decesul persoanei, dar in cazul decedatului Costea nu am facut referire decat la prezenta meningitei fara sa spun ca aceasta s-ar fi putut instala ca urmare a operatiei de polipi”, declara medicul in fata instantei. Urmatorul termen de judecata va avea loc in data de 7 decembrie anul acesta.

In 2007 Magdalena Petrescu efectuase o autopsie asupra corpului unui decedat la doar 11 ore dupa decesul acestuia, persoana in cauza nefiind altcineva decat fostul pacient al sefului Interservisan, Teofil Pop. Pacientul, pe nume Constantin Costea, in varsta de 68 de ani, fosese operat pentru polipi de catre profesorul Teofil Pop, dar murise imediat dupa operatie. Moartea subita a pacientului dupa o operatie fara un grad prea mare de complexitate a dus la trimiterea in judecata a sefului Interservisan, sub acuzatia de ucidere din culpa. La dosarul acestuia, exista si o expertiza medico-legala al Institutului de Medicina Legala Cluj, care arata ca intre operatia de polipi efectuata si decesul victimei exista un raport de cauzalitate. Dintre cei trei medici de la IML care s-au ocupat de raportul de expertiza, doi dintre acestia considera ca este foarte probabil ca moartea pacientului sa fi survenit datorita nerespectarii protocoalelor medicale in timp ce al treilea, apropiat de-al lui Teofil Pop, sustine contrariul.

Astfel, medicul legist Cristian Gherman, a declarat ca decesul ar fi fost cauzat direct de operatiei. Al doilea medic legist, Alin Capalneanu, arata in expertiza ca „probabilitatea ca decesul lui Costea Constantin sa fie consecinta directa a interventiei chirurgicale de polipectomie este de 83.33 la suta”.  De cealalta parte, unul dintre medicii semnatari ai expertizei, medicul Vladimir Belis, apropiat de-al directorului Interservisan, sustine faptul ca moartea ar fi putut surveni si din cauza ca decedatul si-ar fi suflat prea tare nasul, astfel suferind o ruptura a osului etmoid, fapt care a determinat intrarea aerului in cutia craniana.

Teofil Pop, acuzat de malpraxis in alte dosare

Seful clinciii Interservisan a fost implicat in mai multe dosare de malpraxis, insa toate acestea au murit inca din fasa, impotriva doctorului procurorii decizand neinceperea urmarii penale. Medicul Teofil Pop a reusit sa scape de toate acuzatiile datorita prieteniilor si relatiilor pe care acesta le are in lumea medicala, vezi cazul medicului Magdalena Petrescu, dar si din alte cercuri. Intr-un alt caz, medicul Teofil Pop fusese acuzat de malpraxis de catre Maria Tecar din satul Huta, a carei mama murise tot de mana sefului de clinica. Femeia in varsta de 42 de ani s-a prezentat la medicul Teofil Pop pentru o simpla investigatiei in gat, urmand ca apoi sa fie trimisa la analize. In urma investigatiei de la gat, femeia mama a patru copii a murit in interval de cateva minute, sub privirile neputincioase ale fiicei sale. Explicatia oficiala pe care aceasta din urma a primit-o este ca, odata cu incercarea de prelevare a unei bucati de tesut, o tumoare s-a imprastiat in tot organismul, fapt care a dus la moartea pacientei.

Citeşte mai mult pe Gazeta de Cluj

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult