Acasa Actualitate-InternaInvestigatii Mihai Iacob si Teodor Nicolaescu, deferiti justitiei pentru prejudicierea Rafo Onesti

Mihai Iacob si Teodor Nicolaescu, deferiti justitiei pentru prejudicierea Rafo Onesti

scris de Ziua Veche
1 afisari

Mihai Iacob, presedintele Dramiral Group si patron al ziarului Curentul, si Teodor Nicolaescu, presedintele Bancii Romane de Scont, au fost trimisi in judecata pentru ca ar fi pagubit Rafo Onesti cu 135 miliarde de lei reprezentand produse petroliere neplatite. Procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) i-au deferit justitiei pe Mihai Iacob si Teodor Nicolaescu pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, inselaciune si respectiv complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si respectiv fals in inscrisuri sub semnatura privata. Anchetatorii au retinut ca Mihai Iacob, in calitate de director general al SC Dramiral Group s-a asociat cu Teodor Nicolaescu, presedinte al Bancii Romane de Scont in vederea inducerii in eroare a societatii Rafo Onesti. Acest lucru, potrivit DIICOT, s-a realizat prin emiterea a trei ordine de plata in valoare de 135 miliarde de lei. Cunoscand faptul ca SC Dramiral Group nu avea disponibilul banesc necesar pentru a onora plata respectiva, Iacob l-ar fi instigat pe Teodor Nicolaescu sa elibereze un extras de cont fals reprezentantilor Rafo Onesti, extras care atesta stingerea sau nasterea unor obligatii financiare. Procurorii arata ca inducerea si mentinerea in eroare a reprezentantilor Rafo Onesti, cu prilejul executarii contractului de achizitie de produse petroliere, incheiat intre Dramiral Group si Rafo Onesti, a fost posibila datorita ajutorului dat de Nicolaescu lui Mihai Iacob prin semnarea si eliberarea in fals a unui extras de cont catre reprezentantii societatii comerciale prejudiciate, inscris care era susceptibil de a dovedi existenta, modificarea sau stingerea unui drept sau a unei obligatii. Astfel, conform  contractului  de vanzare cumparare incheiat intre S.C. Rafo Onesti S.A., in calitate de vanzator si S.C. Dramiral Oil S.A. reprezentata de Mihai Iacob, in calitate de cumparator,  S.C. Rafo Onesti S.A. a livrat catre S.C. Dramiral Group S.A., produse petroliere in valoare de 160 miliarde lei. In realitate, arata DIICOT, singura plata care s-a facut catre Rafo Onesti este in valoare de 25 miliarde lei. Astfel, desi scriptic, contul apartinand Rafo Onesti deschis la Banca Romana de Scont – Sucursala municipiului Bucuresti a fost creditat cu suma de 135 miliarde lei, suma respectiva nu a intrat in mod efectiv in contul bancar.

 

Prea bolnav pentru ancheta

 

Anchcetatorii mai arata ca desi s-a procedat la citarea lui Mihai Iacob, in repetate randuri, acesta a refuzat in mod constant sa se prezinte la sediul DIICOT, invocand motive medicale care l-ar impiedica sa studieze materialul de urmarire penala.

Astfel, Iacob a transmis in mod repetat organelor de urmarire penala, fie prin aparator ales, fax, mandat postal, diverse acte medicale care in opinia sa atesta faptul ca medicatia care i s-a prescris il impiedica sa participe la activitatea de prezentare a materialului de urmarire penala, motiv pentru care s-a dispus efectuarea unei expertize medico legale de catre Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici”. Potrivit raportului de expertiza medico legala nr. A1/11085/2009, ”Iacob Mihai nu prezinta afectiuni care sa-l impiedice sa participe la fazele de cercetare penala – judecata sau care sa prezinte riscuri potentiale pentru starea de sanatate prin participarea la etapele procesului penal”. Totodata, S.C. Rafo S.A. Onesti s-a constituit parte civila in dosarul penal cu suma de 2.002.550 USD si suma de 15.705.874.510 lei, reprezentand prejudiciul cauzat de Mihai Iacob si Teodor Nicolaescu prin savarsirea faptelor retinute in sarcina lor. Cauza a fost inaintata Tribunalului Bucuresti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult